Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 C314 to raczej nigdy nie był poprawny jeśli mówimy o odcieniu zieleni, bo to nie jest zielony kolor. Starsze maszyny izraelskie miały ciemnozielone łaty kamuflażu, znacznie ciemniejsze niż te współczesne. XF-21 chyba faktycznie jest najbliższy właściwemu odcieniowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Bo odpowiednikiem starej zieleni jest 312, 314 to kolor spodu izraelskich maszyn w latach 70 tych. W nowym schemacie zastąpił go szary, o którym wspomniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Czyli wszystkie Sufy i Baraki (przykładowo) miały ten C314 na spodzie? Zamieniono go potem na C308? Tak jeszcze na marginesie ciekawe jest malowanie Kfira, który na niektórych zdjęciach ma łaty ciemnozielone, a na innych już seledynowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Trzeba by poszukać daty wprowadzenia nowych kolorów, ale Sufy i Baraki to na 99% nowy schemat, ten z c308. Kolor kfirów to kwestia okresu, w którym zrobiono dane zdjęcie. [edit]doczytałem, wszystkie F-16 miały nowe kolory, Kwiry w wersji C7 i późne C2 też[/edit] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Na razie tylko komórka dostępna i lepszych zdjęć nie zrobię - czasu też brakuje. Nic więcej z kokpitu nie wycisnę - tyle na razie umiem. Pogubiłem się już w tej dyskusji - czyli jakie farby najlepiej (gunze) lub ewentualnie tamka. Może ktoś robił własną miksture. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Przy F-16 w tym schemacie malowania używałem: Góra - C310, C313 i XF-21 Dół - C308 Nos - C307 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 O ile mnie pamięć nie myli podobnie malowałem moją Sufę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Tak patrząc na ostatnie zdjęcie, to osłona antyodblaskowa wygląda jak przetarta suchym pędzlem, a nie jakby była wyblakła i poocierana. Z tyłu wygląda to znacznie fajniej. No ale w sumie to może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 ...No ale w sumie to może być. Dzięki Solo - zdjęcia jak zwykle wyolbrzymiają, na żywo wygląda lepiej. Myślę co z fotelami, czy żywice, czy może jacyś piloci do zestawowych. Pozostaje też wybòr co podwiesić żeby było ciekawie i było zgodne z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Zgodne z rzeczywistością masz uzbrojenie w zestawie. Raczej nie znajdziesz izraelskiego uzbrojenia do tego modelu w lepszej jakości na rynku, a wypadałoby pod nim podwiesić właśnie izraelskie uzbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 17 Września 2017 Autor Share Napisano 17 Września 2017 Uzbrojenia jest wiele, ale w jakiej kombinacji? Jest wersja z tylko jednym zbiornikiem podwieszanym a z drugiej strony chyba AGM-130. Ale czy latały tak niesymetrycznie obwieszone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Września 2017 Share Napisano 17 Września 2017 Nie mam bladego pojęcia. Trzymałbym się proponowanej konfiguracji z instrukcji, albo z instrukcji podobnego modelu Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Przy okazji pytanko. Potrzebuje kupic F-15j w 1:48 za niedużą kase. Do wyboru mam Tamke za 100 i Hasegawe za 200. Czy rzeczywoście Hase jest tyle lepsze, że warto zapłacić dwa razy tyle co za Tamkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Kup lepiej F-15J Pit-Road, czyli przepak GWH. Tylko że trochę droższe to jest niż 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 No właśnie droższe i tylko z zagranicy można sprowadzić. Poza tym przyszły do mnie kalki DXM z ktorych planuje wykonać dwa malowanka, a dwa razy cena Pit Road to za dużo. Tym bardziej, że czekam już na jednego F-15J z Pit Road. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Jak masz już kalki to przyjrzyj się F-15C Hasegawy. Kosztuje cos koło 130 zł, a wypraski chyba te samo co w J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Dzięki za info. Tylko z tego co widziałem to te wypraski Hase nie są jakoś lepsze od Tamki. Może ktoś miał je w rękach, bo fotki nie oddają wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 Nie macałem, ale jak kiedyś, jeszcze przed pojawieniem się modelu GWH szukałem informacji o F-15 w 1/48 to na wszelkich britmodelarach i innych ARC pisali "only hasegawa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Października 2017 Share Napisano 10 Października 2017 Czek-czek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 11 Października 2017 Autor Share Napisano 11 Października 2017 Bryła zmontowana tylko brak czasu na fotki. Mam nadzieję, że weekend będzie luźniejszy i dam radę zrobić fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Tak jak pisałem, prace idą dalej. Niestety dzisiaj nie mam warunków do zdjęć. Obiecuje, że etap malowania kamo będzie już miał dobre fotki. Eksperyment - bez preshidingu. Cały model na czarno, choć nie pełne krycie. Pokaże mi to niedoróbki oraz mam nadzieję pozwoli z fajnym cieniowaniem położyć kamo. Nie ufam spasowaniu częsci przewidzianych jako otwarte przy zamknięciu, więc prawdopodobnie wszystko co przeidział producent będzie pootwierane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Coś czarno to widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Blackbasing? Też już kilka modeli w ten sposób zrobiłem. Wychodzi ciekawie, ale jest z tym trochę zabawy i trzeba się pilnować, żeby nie przedobrzyć. Trzymam kciuki. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 W zasadzie przy takiej bazie (czarna z drobnymi prześwitami) efekt tych przebarwień na kamuflażu będzie nie widoczny a i sam kolor czarny pod kamuflaż Izraelski to także wydaje mi się dość jak by to napisać odważny eksperyment. Jednak ocenia się efekt końcowy więc zobaczymy - choć mam przekonanie że sam robisz sobie sporo pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ministersan Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Czarny chyba rzeczywiście uzupełnie do pełnej czerni. Kto nie ryzykuje ten nie wygrywa. Poza tym trzeba wypróbować nowe metody. Trzymając się tylko znanych stoi się w miejscu, a trzeba się rozwijać. To jest model ćwiczebny, bo czeka kolejna F-15 w wydaniu Pit Road i w jednym z poniższych malowań będzie = a ona musi być cacy :-) Generalnie czarny podkład stosuje w pancerce w jednolitym kamo i tam mi się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi