Baas ArK Napisano 7 Listopada 2017 Share Napisano 7 Listopada 2017 Są tacy co lubią stosować materiały zastępcze, się im to udaje i sobie chwalą. Ja jednak stosuje dedykowane tj. przykładowo Humbrol do Humbrola. Jest jednak jedno "ale". Sprawdź jak ten wamod będzie zachowywał się z inną humbrolowską farbą (emalią). Może być, że trafiłeś akurat na jakąś felerną serię. Raz tak miałem bodajże z kolorem nr. 240, Który nie chciał się łączyć nawet z humbrolowskim rozcieńczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buka Napisano 9 Listopada 2017 Autor Share Napisano 9 Listopada 2017 Właśnie wypróbowałem ten rozcieńczalnik na 4 różnych farbach i przy każdej był ten sam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 9 Listopada 2017 Od kąd pamiętam używam tego rozcieńczalnika i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Może rozcieńczalnik stary albo farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 witam. taki mam problem z humbrolm nr 11 -- srebrna. wróciłem do modelarstwa po dłuższym okresie czasu. z szafy powyciągałem stare farby i o diwo paroletni humrol 11 działał idealnie -ale się skończył. kupiłem nowy (ten z nalepka na pokrywce) z początku było ok. teraz farba zrobiła się jakaś taka siwa i maluje w sposób taki: srebro z siwym i wygląda to jak mgiełka. można jakoś farbę uratować czy kupować nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 A na pewno dobrze rozmieszałeś? Odkąd zmieniono skład farb tzn. zaprzestano dodawać związki ołowiu, niektóre humbrole stały się dość problematyczne. Właśnie z 11-tką miałem często problemy. Gazowała wypychając dekielek, albo po jednokrotnym użyciu tworzył się kożuch, średnio z co drugą puszką miałem jakiś problem. Spróbuj zastąpić ją 27001 (Aluminium) nie miałem z nią problemu lub 27002 (Polished Aluminium). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 dziękuje za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Maja 2019 Share Napisano 15 Maja 2019 zrobiłem tak: do farby wlałem rozcieńczalnik wamod. wlałem tyle ze z farby zrobiła się woda. może d.. nie urywa ale jest lepszy efekt niż wyjściowy. tylko malowałem parokrotnie pędzlem typu miotła - delikatne włosie. dużo dłużej schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi