golf czarny Napisano 5 Października 2017 Share Napisano 5 Października 2017 Nie tak dawno jeden z Kolegów przestawiając swoją pracę piękny model Miga wspomniał, iż użył jako werniksu produktu firmy Szmal Art. I ja taki nabyłem .Wczoraj próbowałem zastosować. Jako,że werniks jest gęsty usiłowałem go rozcieńczyć. I tak : woda -nie, alkohol-nie, zmywacz Wamodu- nie, clenolux też nie . LT- hmmm ...chyba tak.... przynajmniej się nie ważył. Ale malować nie zdążyłem bo już jak to wszystko próbowałem wypróbować to się 2.00 zrobiła. Nb. z pędzla wychodzi na nierozcieńczonym świetnie tyle,że imo za grubo. No więc proszę o wskazówki , czym rozcieńczać i ile. LT to chyba nie jedyne rozwiązanie, bo proporcje wydaje się 1:6 i nie sądzę,żeby na kalkach się to nie odbiło. Ps. zakładam temat żeby zebrać doświadczenia. Sam produkt jest względnie tani i gdyby znaleźć odpowiednie rozwiązanie mógłby być zamiennikiem parokroć droższych wyrobów dedykowanych do modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 23 Listopada 2017 Share Napisano 23 Listopada 2017 odszukaj kto to i napisz do tego kolegi co używał tego lakieru na priv i się dowiedz co i jak.Skoro go położył na model to ma wiedzę z czym to rozcieńczać .Ja miałem tylko werniks matowy Talensa i rozcieńczałem go terpentyną ale do farb olejnych i również na powierzchnie akrylowe można używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 23 Listopada 2017 Autor Share Napisano 23 Listopada 2017 Z tego co się dowiedziałem Kolega nie rozcieńczał. Ile Talens sechł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Talens zachowuje się praktycznie jak zwykły lakier modelarski.Mała warstewka z aero abo pędzelka do jednej doby wysycha.Ma te zaletę ,że jest na bazie żywic i dobrze zabezpiecza powierzchnie i ją wygładza dając połysk skorupki jajka.Rozcieńczasz terpentyną ale najlepiej balsamiczną .Ja nie wierzę w te bezzapachowe .Cosik ważą niekiedy farby czy lakiery emaliowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 24 Listopada 2017 Share Napisano 24 Listopada 2017 Acha to dotyczy matu.Połysk miałem zdaje się lata temu ale już nie pamiętam jak na powierzchni się modelu zachowuje bo używałem go do podstawek mieszanek gleby.Także jak coś musisz sam poeksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 6 Grudnia 2017 Share Napisano 6 Grudnia 2017 Też kiedyś kombinowałem z takimi werniksami i zrezygnowałem. Długo schną, potrafią być kapryśne oraz nie dają tak gładkiej powierzchni jak prawdziwe lakiery. Jeżeli posiadasz aerograf, a po LT się spodziewam, to możesz kupić taki lakier. https://m.ebay.com/itm/Gaia-Modo-Professional-Gundam-Robot-Finish-Pro-Color-DX-03-Color-Clear-50ml/371386401915?hash=item56785ac47b:g:-dAAAOSwPcVVqIno Gęstością przypomina Gunze GX100, więc jest bardzo wydajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi