Przemek Przybulewski Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Zazwyczaj maluję farbami Tamiya i metalizerami Alclad, jednak po zmalowaniu kilku sowieckich/radzieckich/rosyjskich pojazdów doszedłem do wniosku, że mierzi mnie wieczne mieszanie różnych kolorów aby uzyskać w miarę przyzwoity odcień zieleni, bo w gamie barw Tamiyi takowego brak. W związku z powyższych chciałem zapytać prosić o radę jaki kolor dosyć dobrze oddaje zieleń w/w pojazdów powiedzmy z czasów zimnej wojny i współczesnych. Wiem, że odcienie przez lata mogły się zmieniać, farba płowieje itd ale może ktoś malował jakimś fajnym specyfikiem i jest w stanie go polecić. Cytuj
TReS Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 A próbowałeś Xf-49 Khaki czyste z Tamki?? Na to 3 warstwy filtra brązowego, plus wash późniejszy, i wychodzi dobra baza, jak dla mnie. I tak uwalisz to kurzem błotem rainmarksami, wiec poszukiwanie ideału ruskiej współczesnej zieleni mija się z celem. podeśle za jakaś chwile fotkę Cytuj
cooper69 Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Zazwyczaj maluję farbami Tamiya i metalizerami Alclad, jednak po zmalowaniu kilku sowieckich/radzieckich/rosyjskich pojazdów doszedłem do wniosku, że mierzi mnie wieczne mieszanie różnych kolorów aby uzyskać w miarę przyzwoity odcień zieleni, bo w gamie barw Tamiyi takowego brak.W związku z powyższych chciałem zapytać prosić o radę jaki kolor dosyć dobrze oddaje zieleń w/w pojazdów powiedzmy z czasów zimnej wojny i współczesnych. Wiem, że odcienie przez lata mogły się zmieniać, farba płowieje itd ale może ktoś malował jakimś fajnym specyfikiem i jest w stanie go polecić. Ale w czym problem - jaki Ci wyjdzie będzie dobry Pomieszaj sobie raz "wiadro" farby i będzie z głowy. Gdzieś było zdjęcie z gnijącymi btr-ami we wszystkich możliwych odcieniach ruskiej zieleni. Cytuj
TReS Napisano 2 Listopada 2017 Napisano 2 Listopada 2017 Takkk na forum gdzieś tu się przewinęło, od zgniłej zieleni po żółto-zielony odcień heh, w tym temacie nikt ci na zawodach klina nie zabije ze złe odcień dobrałeś Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 2 Listopada 2017 Autor Napisano 2 Listopada 2017 Zazwyczaj maluję farbami Tamiya i metalizerami Alclad, jednak po zmalowaniu kilku sowieckich/radzieckich/rosyjskich pojazdów doszedłem do wniosku, że mierzi mnie wieczne mieszanie różnych kolorów aby uzyskać w miarę przyzwoity odcień zieleni, bo w gamie barw Tamiyi takowego brak.W związku z powyższych chciałem zapytać prosić o radę jaki kolor dosyć dobrze oddaje zieleń w/w pojazdów powiedzmy z czasów zimnej wojny i współczesnych. Wiem, że odcienie przez lata mogły się zmieniać, farba płowieje itd ale może ktoś malował jakimś fajnym specyfikiem i jest w stanie go polecić. Ale w czym problem - jaki Ci wyjdzie będzie dobry Pomieszaj sobie raz "wiadro" farby i będzie z głowy. Gdzieś było zdjęcie z gnijącymi btr-ami we wszystkich możliwych odcieniach ruskiej zieleni. W sumie to tak do tej pory robiłem, jak wyszło tak wyszło, czasami się podmalowało czymś żeby było bardziej zróżnicowane. Cytuj
push-up78 Napisano 7 Grudnia 2017 Napisano 7 Grudnia 2017 No to Ja wrzucę te modulacje odcieni Russian green co się przewijały tu na forum. A od siebie oryginalna farba jej kolor porównany z dark yellow Tamiya XF-60 do niemieckich malowań tzw.Wehrmacht Olive.To pudełeczko to kolega kiedyś kupił na E-bay bo zbiera róże elementy optyki itp. niemiaszków .To było coś z dalmierza czy coś takiego.Farba 100% oryginał. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi