Marianek Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Witam, Jak nakładać kalkomanię bezpośrednio na matową farbę akrylową? Pytam, bo w wielu miejscach pisze, że koniecznie trzeba miejsce polakierować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 11 Listopada 2017 Share Napisano 11 Listopada 2017 Bezbarwny bardzo pomaga bo jest gładki i kalkomania lepiej siada. Co za problem maźnąć bezbarwnym w miejscach kalkomani, a potem po nich? Nie kombinuj i nie wymyślaj koła od nowa tylko rób sprawdzonymi metodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Listopada 2017 Witam, Jak nakładać kalkomanię bezpośrednio na matową farbę akrylową? Pytam, bo w wielu miejscach pisze, że koniecznie trzeba miejsce polakierować. Pozdrawiam. Zgłoś się do Greatgonzo, on kiedyś tą metodę prezentował na forum i chyba on ją tylko tutaj stosuje. Tylko nie wiem czy jest różnica czy farby są akrylowe, czy emalie, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marianek Napisano 11 Listopada 2017 Autor Share Napisano 11 Listopada 2017 @jawkers, napisałem na PW do @Greatgonzo, ale mam problem ze zrozumieniem działania PW na tym forum. Dlaczego po wysłaniu wiadomości PW jest ona widoczna w "Do wysłania (1)", a nie "Wysłane"? I czy ta wiadomość została wysłana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Listopada 2017 Super Moderator Share Napisano 11 Listopada 2017 @jawkers, napisałem na PW do @Greatgonzo, ale mam problem ze zrozumieniem działania PW na tym forum. Dlaczego po wysłaniu wiadomości PW jest ona widoczna w "Do wysłania (1)", a nie "Wysłane"?I czy ta wiadomość została wysłana? Tak, zostaw tak jak jest, jak Greatgonzo wejdzie na forum, wtedy wiadomość zostanie wysłana. Jemu się pokaże informacja że ma nową wiadomość, a tobie zniknie z "do wysłania" i przeniesie ją do "wysłanych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marianek Napisano 4 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2017 Mam jeszcze jedno pytanie. Czym przykleić kalkomanię która po pewnym czasie odkleiła się? (klei był raczej marnej jakości mimo kilkusekundowego moczenia, dokładnego wyciskania i dociskania końcowego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 4 Grudnia 2017 Share Napisano 4 Grudnia 2017 Kalkomanię się kładzie na powierzchnię matową tak samo jak na powierzchnię błyszczącą - woda, transfer, płyny zmiękczające. Moda na używanie lakierów błyszczących powstała w czasach, kiedy kalkomanie były twarde jak deski klozetowe. Większość obecnie produkowanych kalkomanii bardzo łatwo przywiera do powierzchni i używanie lakieru błyszczącego jest praktycznie zbędne. Przykład: kalka Cartograf, po prawej matowa Tamiya XF-1 Flat Black, po lewej Mr Surfacer 1200 Grey + Mr Finishing Surfacer 1500 Black (mix 50:50). Zmiękczona płynem Mr Mark Setter (nie Neo). Warto też dodać, że lakier błyszczący, szczególnie na modelach samolotów, to niepotrzebna warstwa, która może zalać delikatny detal (dotyczy szczególnie tanich lakierów przeznaczonych do podłóg, które wymagają dużą ilość warstw do osiągnięcia połysku). Linie podziału czy nity niektórych producentów są bardzo delikatne (Eduard, Academy, Zvezda, Tamiya) i przy późniejszym weatheringu może powstać problem z trzymaniem się washy. Idealnym rozwiązaniem jest używanie farb półbłyszczących (Mr Paint, Gunze C lub H, Bilmodel, Hataka Orange czy nawet Tamiya z dodatkiem lakieru X-22...), wtedy odpada jak obawa o to, że się na farbie matowej będzie kalkomania srebrzyć, tak nie malujemy model zbędną warstwą lakieru/farby. Jeśli chodzi kalkomanie, które słabo się trzymają - są w sprzedaży płyny pod kalkomanie - Micro Set, Mr Mark Setter Neo, Humbrol Decalfix itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi