Skocz do zawartości

Suchoj Su-2 M-88B ICM 1/72

ksc

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nigdy za wiele rozgrzebanych modeli, rozpoczynam budowę Su-2 M-88B firmy ICM w skali 1/72.

Model nabyłem wiele lat temu "okazyjnie" na jednym z portali aukcyjnych. Był niekompletny, ale do zakupu przekonały mnie dołączone częściowo zamoczone kalkomanie firmy AML, części żywiczne firmy PH Models i blaszki Parta. Dzisiaj wiem, że nie skorzystam z większości tych dodatków. Dokumentacja zdjęciowa do schematów z arkusza kalkomanii AML jest szczątkowa, a blachy Parta wypadają słabo w porównaniu do wypustu ACE.

Po wstępnej analizie dokumentacji stwierdziłem, że pozwala ona jedynie na wykonanie modelu sylwetkowego, gdyż brakuje zdjęć wnętrza kabiny pilota, a do dzisiejszego dnia nie zachował się żaden egzemplarz muzealny tego pięknego samolotu

Model planuję uzupełnić o:

• Elementy fototrawione Sukhoi Su-2 #7221 firmy ACE
  • Elementy fototrawione Su-2 flaps #7220 firmy ACE
  • Koła żywiczne 72016 firmy Komplekt ZiP
  • Silnik żywiczny Gnome-Rhone GR-14K/N M-85/87/88 Engine 72003 firmy Vector
  • Kalkomanie Suchoj Su-2 72-052 firmy Begemot

Wypraski ICM w dość ciekawy sposób przedstawiają pokrycie samolotu. Wypukłe nity, nierówne blachy i wklęsłe linie podziału wyglądają bardzo realistycznie. Całość psują jednak jamy skurczowe i nadlewki. Obawiam się, że nie uda się uchronić nitów przed papierem ściernym.

0xhX1AV.jpg

xUlRL3N.jpg

lx6VfXA.jpg

pvNoHxw.jpg

W5LOmCE.jpg

L6tNhbz.jpg

Po wstępnej analizie dokumentacji stwierdziłem, że pozwala ona jedynie na wykonanie modelu sylwetkowego, gdyż brakuje zdjęć wnętrza kabiny pilota, a do dzisiejszego dnia nie zachował się żaden egzemplarz muzealny tego pięknego samolotu

Akurat ten samolot ma niezłą dokumentację, kilka monografii.

Pozwól, że utrudnię Ci trochę życie:

468NgWG.jpg

l29jLxm.jpg

VMgjCOW.jpg

XG6kH2E.jpg

CluSCZt.jpg

Gn7xNh1.jpg

rda1AOR.jpg

6gD0TTD.jpg

fI3lZea.jpg

rlQvsTK.jpg

v5PvYSc.jpg

GnE9Oq8.jpg

piękne blachy i piękny model . Brakuje ci chyba wieżyczki strzeleckiej. Tak czy inaczej chętnie będę zaglądał.

Wieżyczki strzeleckiej nie będzie, tzn. będzie ale wieża TSS-1:

su2_turret_tss_1.jpg

Piotr Dmitruk -->

ksc - materiałów sporo jest tylko głównie po rosyjsku np:

Akurat ten samolot ma niezłą dokumentację, kilka monografii.

Pozwól, że utrudnię Ci trochę życie

Dziękuję za podesłane materiały. Część z nich już posiadałem. Zdjęcia wnętrza w większości nie przedstawiają samolotu Su-2 tylko jego trzeci prototyp S3-2, który miał metalowe pokrycie kadłuba. Mam jednak plan oprzeć się trochę na modelu Zvezdy w 1/48.

Zdjęcia wnętrza w większości nie przedstawiają samolotu Su-2 tylko jego trzeci prototyp S3-2, który miał metalowe pokrycie kadłuba. Mam jednak plan oprzeć się trochę na modelu Zvezdy w 1/48.[/

No,nie wiem.Nawet jeżeli są to zdjęcia prototypu to wolał bym oprzeć się na nich niż na innym modelu. A zwezda oparła się na innym źródle? Jednak seryjne maszyny miały dużo z prototypu. Zresztą jeżeli nie ma zdjęć seryjnych maszyn to jaki jest wybór?

...a blachy Parta wypadają słabo w porównaniu do wypustu ACE...

Jakbyś się przyjrzał obu zestawom, to byś zauważył, że ACE jest kopią Parta.

Trochę odjęto, trochę dodano i wytrawiono.

pzdr Grzegorz

Zgadzam się z tym, przy czym ACE nie jest udoskonaloną kopią. Detale są bardziej finezyjne.

A instrukcje obsługi płatowca dla mechaników i pilotów. Nic się nie zachowało w sowieckich archiwach?

Do innych radzieckich samolotów zawsze udawało mi się znaleźć takie materiały. Tutaj się niestety poddałem. Może gdzieś w Rosji są takie książki, ale w Internecie ich nie odnalazłem.

Model Su-2 tymczasowo wrócił do szafy, gdyż odżył mój zapał do I-16.