Peter_D Posted December 28, 2017 Share Posted December 28, 2017 Na przełomie lat nadszedł czas by wreszcie pochwalić się czymś nad czym dłubię już od dłuższego czasu. Wild Karrde 1:350 od podstaw. Nie chwaliłem się tym jakoś wcześniej, bo wszystko co zaczynałem i puszczałem w sieć, kończyło się stopowaniem prac ;) Dlatego teraz będę wrzucał postępy co jakiś czas i mam nadzieję, że rzeczywisty koniec projektu zrówna się z ostatnią relacją jaką przedstawię z tym modelem. Trochę o samym statku. Jest to pojazd transportowy Action IV ze skasowanego Expanded Universe, chociaż krążą pogłoski, że pojawił się również w prequelach. Właścicielem jest Talon Karrde. Ogólnie, ze względu na moje nikłe umiejętności budowania od podstaw postawiłem na proste kształty, ale dodatkowo chciałem mieć w kolekcji coś fajnie wyglądającego i czego nie można kupić. Tak więc, nauczony poprzednimi porażkami, zacząłem całość projektu od wydrukowania sobie rzutów w interesującej mnie skali, tak by później połowa nie wyszła w skali 1:350, a druga 1:200 ;) Następnie zdecydowałem by stworzyć niejako kręgosłup całego statku czyli przestrzeń ładunkową. Chodziło o to by stworzyć prążkowaną powierzchnię, którą potem miałem zamiar pokryć kolejnymi kawałkami plastiku: I tak właśnie z sukcesem zakończył się pierwszy etap przygody z tym modelem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted December 29, 2017 Author Share Posted December 29, 2017 Kolejny krok to zbudowanie dolnej części kadłuba. Plus elementy boczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted December 30, 2017 Author Share Posted December 30, 2017 Kolejne prace to przygotowanie górnej części przedziału silnikowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marudek Posted December 30, 2017 Share Posted December 30, 2017 A gdzie tu są "nikłe umiejętności budowania od podstaw"? Szacun za budowę od podstaw i świetnie zapowiadający się, unikatowy model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos85 Posted December 31, 2017 Share Posted December 31, 2017 Takiego rodzynka aż chce się oglądać Wielki szacun za budowę od podstaw oraz za temat Bedę podglądał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
megapol Posted December 31, 2017 Share Posted December 31, 2017 Super , mam nadzieję, że będzie równie wspaniały a może nawet lepszy niż ten z linku http://www.resinilluminati.com/showthread.php?t=14117 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted December 31, 2017 Author Share Posted December 31, 2017 Dzięki Nie wiem czy będzie lepszy, ale staram się jak mogę. Ten z linku to nie wiem czy to nie jest druk 3D. Nie jestem w 100% tego pewien, ale niestety druk daje mega fory jeśli chodzi o tworzenie czegoś bez gotowych zestawów. No ale, nie ma co gadać, bez walki mnie nie wezmą ;) Poniżej dalsze prace nad kadłubem. Wszystkie elementy, które nie są białe, będą pochodziły ze źródeł zewnętrznych i tak właśnie poniżej pierwszy taki element. Kawałek "trytytki" czyli czarnego paska z ząbkami. Dodatkowo zdjęcie z połączonym częściami, które na tę chwilę udało się skończyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 2, 2018 Author Share Posted January 2, 2018 Dziś z aktualizacji tylko lub aż dorobiony spód tylnej części maszynowni. Następny przystanek...dziób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 4, 2018 Author Share Posted January 4, 2018 Czas na prace nad szkieletem dziobu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
megapol Posted January 4, 2018 Share Posted January 4, 2018 Super. Czekam z niecierpliwością na dysze silników ( tu to nawet o tutorial bym prosił, bo będę potrzebował parę sztuk ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 6, 2018 Author Share Posted January 6, 2018 Na silniki jeszcze trochę przyjdzie poczekać, pewnie tak do przyszłego tygodnia. Tym razem czas na oteksturowanie środkowej sekcji, od której to wszystko się zaczęło oraz przymiarka jak to wszystko razem wygląda. Na szczęście wszystko pasuje jak powinno Całość była robiona w ten sposób, że na istniejącą klatkę naklejałem dwie, odpowiednio przycięte warstwy cienkiego plastiku pamiętając by otwory były odpowiednio mniejsze. [/url] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 10, 2018 Author Share Posted January 10, 2018 No dobra, czas na kolejne prace, czyli nos. Jest kilka różnych wersji i ciężko pójść w którąkolwiek by było dobrze. Ja postanowiłem, że zrobię tak jak poniżej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 13, 2018 Author Share Posted January 13, 2018 Dzisiaj czas na teksturowanie dziobu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hamman Posted January 13, 2018 Share Posted January 13, 2018 super to wychodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 Dzisiaj coś "prostego" czyli łącznik dziobu i sekcji silnikowej. kawałek plastikowego paska naklejony super glue na rurkę a potem już konwencjonalne teksturowanie W późniejszym etapie dojdzie jeszcze kilka delikatnych elementów, ale to później ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 22, 2018 Author Share Posted January 22, 2018 Dzisiaj trochę teksturek + drobne elementy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 25, 2018 Author Share Posted January 25, 2018 Pierwsze podejście do oteksturowania tylnej części kadłuba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hamman Posted January 25, 2018 Share Posted January 25, 2018 mi się bardzo podoba twoja robota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
megapol Posted January 25, 2018 Share Posted January 25, 2018 Super. A mialem juz dawno zapytac jaki to material i jakim go klejem laczysz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 26, 2018 Author Share Posted January 26, 2018 Super. A mialem juz dawno zapytac jaki to material i jakim go klejem laczysz. Wszystkie białe części to hips 0.5, 0.25 lub 1mm. Klej to głównie Humbrol Liquid Poly. Wszystkie inne jak Revell żarły ten cieniutkie hipsy jak kornik drewno ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted January 26, 2018 Share Posted January 26, 2018 Ciekawy model się zapowiada. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted January 26, 2018 Share Posted January 26, 2018 Wszystkie białe części to hips 0.5, 0.25 lub 1mm. Klej to głównie Humbrol Liquid Poly. Wszystkie inne jak Revell żarły ten cieniutkie hipsy jak kornik drewno ;) Tamiya extra thin też sprawdza się idealnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter_D Posted January 26, 2018 Author Share Posted January 26, 2018 Wszystkie białe części to hips 0.5, 0.25 lub 1mm. Klej to głównie Humbrol Liquid Poly. Wszystkie inne jak Revell żarły ten cieniutkie hipsy jak kornik drewno ;) Tamiya extra thin też sprawdza się idealnie. No właśnie u mnie nie, mam ten klej, ale przy próbie sklejenia nie wiązał dobrze, prawie wcale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał B Posted January 26, 2018 Share Posted January 26, 2018 Nie wiem dlaczego u Ciebie to nie działa ale wszystko co wykonuję w skraczu od kilku lat, łączę cienkim tamki i nigdy nie miałem problemu. CA tylko w problematycznych kwestiach, choć częściej raczej jak szybką szpachlę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
senn.makk Posted January 27, 2018 Share Posted January 27, 2018 Niezle idzie ! Pomysl z trytytka, brawo ! kradne ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts