Peter_D Napisano 28 Grudnia 2017 Share Napisano 28 Grudnia 2017 Na przełomie lat nadszedł czas by wreszcie pochwalić się czymś nad czym dłubię już od dłuższego czasu. Wild Karrde 1:350 od podstaw. Nie chwaliłem się tym jakoś wcześniej, bo wszystko co zaczynałem i puszczałem w sieć, kończyło się stopowaniem prac ;) Dlatego teraz będę wrzucał postępy co jakiś czas i mam nadzieję, że rzeczywisty koniec projektu zrówna się z ostatnią relacją jaką przedstawię z tym modelem. Trochę o samym statku. Jest to pojazd transportowy Action IV ze skasowanego Expanded Universe, chociaż krążą pogłoski, że pojawił się również w prequelach. Właścicielem jest Talon Karrde. Ogólnie, ze względu na moje nikłe umiejętności budowania od podstaw postawiłem na proste kształty, ale dodatkowo chciałem mieć w kolekcji coś fajnie wyglądającego i czego nie można kupić. Tak więc, nauczony poprzednimi porażkami, zacząłem całość projektu od wydrukowania sobie rzutów w interesującej mnie skali, tak by później połowa nie wyszła w skali 1:350, a druga 1:200 ;) Następnie zdecydowałem by stworzyć niejako kręgosłup całego statku czyli przestrzeń ładunkową. Chodziło o to by stworzyć prążkowaną powierzchnię, którą potem miałem zamiar pokryć kolejnymi kawałkami plastiku: I tak właśnie z sukcesem zakończył się pierwszy etap przygody z tym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 29 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2017 Kolejny krok to zbudowanie dolnej części kadłuba. Plus elementy boczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 30 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2017 Kolejne prace to przygotowanie górnej części przedziału silnikowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Grudnia 2017 Share Napisano 30 Grudnia 2017 A gdzie tu są "nikłe umiejętności budowania od podstaw"? Szacun za budowę od podstaw i świetnie zapowiadający się, unikatowy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 31 Grudnia 2017 Share Napisano 31 Grudnia 2017 Takiego rodzynka aż chce się oglądać Wielki szacun za budowę od podstaw oraz za temat Bedę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 31 Grudnia 2017 Share Napisano 31 Grudnia 2017 Super , mam nadzieję, że będzie równie wspaniały a może nawet lepszy niż ten z linku http://www.resinilluminati.com/showthread.php?t=14117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 31 Grudnia 2017 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2017 Dzięki Nie wiem czy będzie lepszy, ale staram się jak mogę. Ten z linku to nie wiem czy to nie jest druk 3D. Nie jestem w 100% tego pewien, ale niestety druk daje mega fory jeśli chodzi o tworzenie czegoś bez gotowych zestawów. No ale, nie ma co gadać, bez walki mnie nie wezmą ;) Poniżej dalsze prace nad kadłubem. Wszystkie elementy, które nie są białe, będą pochodziły ze źródeł zewnętrznych i tak właśnie poniżej pierwszy taki element. Kawałek "trytytki" czyli czarnego paska z ząbkami. Dodatkowo zdjęcie z połączonym częściami, które na tę chwilę udało się skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 2 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2018 Dziś z aktualizacji tylko lub aż dorobiony spód tylnej części maszynowni. Następny przystanek...dziób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 4 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2018 Czas na prace nad szkieletem dziobu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 4 Stycznia 2018 Share Napisano 4 Stycznia 2018 Super. Czekam z niecierpliwością na dysze silników ( tu to nawet o tutorial bym prosił, bo będę potrzebował parę sztuk ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 6 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2018 Na silniki jeszcze trochę przyjdzie poczekać, pewnie tak do przyszłego tygodnia. Tym razem czas na oteksturowanie środkowej sekcji, od której to wszystko się zaczęło oraz przymiarka jak to wszystko razem wygląda. Na szczęście wszystko pasuje jak powinno Całość była robiona w ten sposób, że na istniejącą klatkę naklejałem dwie, odpowiednio przycięte warstwy cienkiego plastiku pamiętając by otwory były odpowiednio mniejsze. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2018 No dobra, czas na kolejne prace, czyli nos. Jest kilka różnych wersji i ciężko pójść w którąkolwiek by było dobrze. Ja postanowiłem, że zrobię tak jak poniżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 13 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2018 Dzisiaj czas na teksturowanie dziobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 13 Stycznia 2018 Share Napisano 13 Stycznia 2018 super to wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 17 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2018 Dzisiaj coś "prostego" czyli łącznik dziobu i sekcji silnikowej. kawałek plastikowego paska naklejony super glue na rurkę a potem już konwencjonalne teksturowanie W późniejszym etapie dojdzie jeszcze kilka delikatnych elementów, ale to później ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 22 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2018 Dzisiaj trochę teksturek + drobne elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 25 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2018 Pierwsze podejście do oteksturowania tylnej części kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamman Napisano 25 Stycznia 2018 Share Napisano 25 Stycznia 2018 mi się bardzo podoba twoja robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 25 Stycznia 2018 Share Napisano 25 Stycznia 2018 Super. A mialem juz dawno zapytac jaki to material i jakim go klejem laczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Super. A mialem juz dawno zapytac jaki to material i jakim go klejem laczysz. Wszystkie białe części to hips 0.5, 0.25 lub 1mm. Klej to głównie Humbrol Liquid Poly. Wszystkie inne jak Revell żarły ten cieniutkie hipsy jak kornik drewno ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Ciekawy model się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Wszystkie białe części to hips 0.5, 0.25 lub 1mm. Klej to głównie Humbrol Liquid Poly. Wszystkie inne jak Revell żarły ten cieniutkie hipsy jak kornik drewno ;) Tamiya extra thin też sprawdza się idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 26 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2018 Wszystkie białe części to hips 0.5, 0.25 lub 1mm. Klej to głównie Humbrol Liquid Poly. Wszystkie inne jak Revell żarły ten cieniutkie hipsy jak kornik drewno ;) Tamiya extra thin też sprawdza się idealnie. No właśnie u mnie nie, mam ten klej, ale przy próbie sklejenia nie wiązał dobrze, prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Stycznia 2018 Share Napisano 26 Stycznia 2018 Nie wiem dlaczego u Ciebie to nie działa ale wszystko co wykonuję w skraczu od kilku lat, łączę cienkim tamki i nigdy nie miałem problemu. CA tylko w problematycznych kwestiach, choć częściej raczej jak szybką szpachlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
senn.makk Napisano 27 Stycznia 2018 Share Napisano 27 Stycznia 2018 Niezle idzie ! Pomysl z trytytka, brawo ! kradne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi