Dumo Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 (edytowane) Tak na początku, proszę otwierać zdjęcia ponieważ będą w lepszej jakości, te forum pomniejsza rozmiar fotek. Nareszcie się wziąłem za budowę tego poradnika, no to zaczynamy. Pobieramy jakąś fotkę jak w tym przypadku Golf I. Ważne jest to żeby fotka była w dużym formacie, była jasna i ostra. Zaczynamy jego tuning od bocznych progów. Zaznaczamy dany obszar. Następnie klikamy "kopiuj i wklej" Teraz należy dopasować skombinowany próg i go powoli obniżać i przycinać od strony koła. Jak widać na zdjęciu próg różni się odcieniem koloru od nadwozia. Klikamy "smużenie" na panelu, ustawiamy jego ostrość i klarujemy powierzchnie. Jak skończymy ten etap fura wygląda tak. Nie podoba mi się czarny pasek na progu a wieć znowu zaznaczamy jakiś obszar "kopiuj wklej", trzeba dopasować i przyciąć. Klarujemy powierzchnie za pomocą smużenia i kończymy ten etap. Przedni zderzak też będzie przerobiony a więc usuwamy tablice rejestracyjną poprze mały kwadraty pobrane dookoła, na początku będzie to brzydko wyglądać. Znowu klikamy smużenie ustawiamy ostrość na 50% i jeździmy pędzlem po powierzchni aż się sklaruje i nie będzie się odróżniać od reszty. Dodałem wstawkę do progu i wlot powietrza który robimy za pomocą ściemnienia, rozjaśnienia i zamalowania na czarno samej dziury. Stockowe koła nie nadają się do niczego trzeba je wymienić. Kołujemy znowu obrazek, w którym koła są pod dobrym kątem. Zaznaczamy je. Klikamy "kopiuj i wklej" następnie "swobodnie przekształć" i ustawiamy wielkość taka jaka się nam podoba. Zaznaczamy pod samochodem dostawke pod zderzak (coś w stylu wlotu powietrza) i przenosimy zaznaczenie na ciemną powierzchnie na samochodzie. Następnie "kopiuj i wklej". Przenosimy wlot tam gdzie trzeba i ogólnie rzecz biorąc jest gotowe. Lekko ściemnimy powierzchnie i usuwy nie potrzebne plamy. Znowu robimy "kopiuj i wklei" ciemnej żółci, obrabiamy aby zasłonić czarny mały próg w zderzaku przednim. Po sklarowaniu powierzchni wygląda to tak, na razie piękne nie jest... Bierzemy się za przyciemnianie szyb, "lassem wielokątnym" dokładnie zaznaczamy wszystkie szyby tak aby nic nie przeoczyć. Potem klikamy na Obrazek-Dopasuj-Jasność-Kontrast i przyciemniamy tak mocno jak nam się podoba. Czas na obniżenie auta, zaznaczamy nadwozie bez kół, wszystko musi być dokładne w tej fazie klikamy na "przesunięcie" i kursorem klikamy w dół. I znowu obniżamy do poziomu, który się nam podoba. Została nam biała szpara na górze zdjęcia to znowu zaznaczamy chmurki "kopiuj i wklej" i dopasowujemy. Chociarz jest to nie potrzebne bo i tak będziemy wymieniać tło. Nadszedł czas na malowanie klikamy "lasso wielokątne" i zaznaczamy cały samochód, jest to nużące ale niestety trzeba to zrobić bardzo dokładnie. Dodajemy zaznaczanie za pomocą shift'a a usuwamy takie rzeczy które nie mają być pomalowane trzymając alt i wycinając np. okna. Ustalamy kolor Obrazek-Dopasuj-Barwa/Nasycenie. Następnie będziemy tworzyć nowe tło żeby Golf ładnie się prezentował klikając "kopiuj i wklej" przenosimy na zdjęcie. Teraz wycinamy obrys auta kopiujemy jeszcze raz chmurki usuwamy tą warstwę chmur. Klikamy wklej i jest gotowe. Dobre efektu uzyskuje się przez rozjaśnianie powierzchni... Teraz to już zależy od was czy chcecie jakieś malowanie i naklejki na samochodzie. Wklejamy warstwę jest ona na białym tle ale nie martwcie się o to. Ustalamy przeźroczystość warstwy na panelu warstw. Klikamy swobodnie przekształć i za pomocą wychylania i perspektywy ustawiamy naklejkę żeby wyglądała realnie. Pomarańczowe klosze wymieniamy na białe za pomocą usuwania tła. Światła robi się: Filtr-Rendering-Flara obiektywu. Wybieramy taką jaka się nam podoba ustalamy jej ostrość o "OK" Zaślepiamy znaczek VW za pomocą "kopij i wklej" I z takiego zdjęcia... ... wyszło nam takie cuś... Wytłumaczyłem to najlepiej jak mogłem czyli jak krowie na rowie ale jeżeli czegoś nie zrozumieliście proszę pisać. Proszę moderatorów o przyklejenie tego tematu ponieważ przyda się wielu ludziom.... tak myślę. Edytowane 2 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2008 (edytowane) Cześć Dumo. Super poradnik, tylko troszkę nie wiem np: jak usunąłeś tablicę rejestracyjną, że widać to co było pod nią? Edytowane 2 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 Dumo, fajny poradnik, ale z kodu zdjęć pousuwaj {url=www.fotosik.pl] i ostatnie {/url], żeby można kliknąć żeby się powiększyło, bo tak to ręcznie trzeba klikać "pokaż obraz", inaczej ładuje stronę fotosika. Sprawdź tylko, czy mam rację na podglądzie z jedną fotką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Lutego 2008 Autor Share Napisano 2 Lutego 2008 Siemka jawkers To jest tak, że kopiujesz pare kwadratów najlepiej dookoła tablicy bo są podobne odcieniem. Wklejasz je tak aby zasłonić tablice rejestracyjną. Jak to zrobisz to najlepiej zapisać prace na JPEG! zamknąć to co masz i otworzyć tego "jotpega" w tedy używasz "smużenia" ustawiasz ostrość jaka ci pasuje i pędzlujesz, klarujesz to aż się kolory zmieszają i zgrają. Możesz to na koniec oczywiście rozjaśnić. Oczywiście na koniec można użyć jakiegoś ciekawego filtra, żeby wyciągnąć dobre cechy fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 Jak to zrobisz to najlepiej zapisać prace na JPEG! zamknąć to co masz i otworzyć tego "jotpega" Każdy zapis do JPG to strata jakości, to kompresja stratna. Żeby pozbyć się warstw i mieć jedną, klikamy Warstwa(layer)->spłaszcz obrazek(warstwy)(flatten image). Wtedy wszystkie warstwy zostają zamienione na jedną, tło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 2 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2008 Reggy do tego, co napisałeś jest jakiś skrót klawiaturowy "shift+ctrl+coś tam" A czy mogę użyć zdjęcia którego ty użyłeś, do wyprubowania tych wszystkich technik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Lutego 2008 Autor Share Napisano 2 Lutego 2008 Albo jpeg albo tga, na tym drugim na jakości się prawie nie traci a co do zdjęcia bierz nie pytaj to tylko tutorial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 Może być CTRL-SHIFT-E (czyli de facto od polecenia Merge Visible, scal widoczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 Może być jeszcze png. Na tym na pewno nie stracisz jakości, na takim formacie też można śmiało zapisywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Skorzystałem z twojego poradnika i trochę się pobawiłem w tuning. Efekt nie jest cudowny ale jak na pierwszy raz to nawet fajnie. Oto co mi wyszło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Hmmmmm... Jak na pierwszy raz może być, tyle że jak będziesz naklejał naklejki to zmniejsz ich przezroczystość. Pamiętaj też aby nie zapisywać pracy w jpg. bo to psuje cały efekt twojej pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Lutego 2008 Autor Share Napisano 3 Lutego 2008 Ale na przykład, na fotosika można wsadzić tylko JPEG'a... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 3 Lutego 2008 Ale na przykład, na fotosika można wsadzić tylko JPEG'a... A jeżeli zapiszemy taki plik do BMP, a następnie go zmodyfikujeny do JPG, to może te błędy będą mniej widoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Ale na przykład, na fotosika można wsadzić tylko JPEG'a... Co ? Pierwszy raz o czymś takim słyszę. U mnie wgrywa się bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Lutego 2008 Autor Share Napisano 3 Lutego 2008 Kurde ja nie moge innych formatów na fotosika wrzucić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Nie musisz używać fotosika . Jest przecież dużo innych stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Ja też nie tylko jpg. Może to kwestia wykupienia konta pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 3 Lutego 2008 Bo fotosik przyjmyje tylko JPG, w dermowym koncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 To chyba u was coś jest nie tak, u mnie się wgrywa i nie jestem nawet zarejestrowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 3 Lutego 2008 (edytowane) Jak przez przypadek wrzucę BMP, to fotosik zwraca uwagę, że zły format pliku bo przyjmowane są tylko JPG. Oto dowód. I gdzie leży problem? Już zmienione, wybaczcie Edytowane 3 Lutego 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekon Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Rzeczywiście, BMP nie wchodzi ale ja miałem na myśli PNG. Tutaj na pewno się nie traci jakości a wchodzi bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 jawkers... jakbyś mógł, to zamaluj to nieciekawe foto po lewej na dole które znajduje się na screenie. Żeby nie było... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Ma ktoś jakiś link do pobrania tego programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 16 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 16 Lutego 2008 Ma ktoś jakiś link do pobrania tego programu. Jakiego programu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Virtual tiuning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi