joles Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Taki szybki, prosty warsztacik sobie tutaj otworzę Postanowiłem zrobić pierwszy w życiu model w skali 1:72 (nie licząc tych, które dostawałem w prezencie jak miałem 6 lat). Nie będzie to raczej bardzo ambitny projektm, raczej mała odmiana "dla sportu". Model też raczej na ambitny nie wygląda. Planuję poświęcić na niego łącznie 12 godzin roboczych Ot małe porównanie całego modelu z jedną częścią modelu w skali 1:32 oraz całego kokpitu z fotelami od Phantoma w 1:48: Kilka zdjęć z budowy - łącznie 3,5 godziny pracy i jakieś 75% modelu sklejone: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Nitki ,to nitki ,bo jakieś bez meszku ,czy wyciągnięty nad płomieniem plastyk ? Sprytne maleństwo . Porównanie mówi samo za siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 19 Lutego 2018 Autor Share Napisano 19 Lutego 2018 Nitki ,to nitki ,bo jakieś bez meszku ,czy wyciągnięty nad płomieniem plastyk ? To linki EZ ;) Są z jakiejś gumy, która jest gładka i bardzo rozciągliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Lutego 2018 Share Napisano 19 Lutego 2018 Widzę, że cięgna do steru kierunku wychodzą po dwa z jednej i chyba z drugiej strony, sprawdź to! Wedle mnie, powinieneś mieć po jednym cięgnie na stronę. Nie wiem, czy czasem te gumki nie utrudnią ci życia przy montażu do usterzeń. Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 19 Lutego 2018 Autor Share Napisano 19 Lutego 2018 Widzę, że cięgna do steru kierunku wychodzą po dwa z jednej i chyba z drugiej strony, sprawdź to!Wedle mnie, powinieneś mieć po jednym cięgnie na stronę. Nie wiem, czy czasem te gumki nie utrudnią ci życia przy montażu do usterzeń. Trzymam kciuki! Dzięki za zwrócenie uwagi. Producent w instrukcji zalecał dwie linki. Też mi się to wydawało dziwne i z tego, co widzę w internecie, to masz rację. Na tym etapie nie będzie problemu z usunięciem W międzyczasie zmalowałem osłonę silnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 20 Lutego 2018 Autor Share Napisano 20 Lutego 2018 Prawie wszystko złożone do kupy prezentuje się tak. Teraz podkład i malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Linki będziesz demontował jakoś do malowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 21 Lutego 2018 Autor Share Napisano 21 Lutego 2018 Linki będziesz demontował jakoś do malowania? Nie będę ich demontował. Uznałem, że więcej szkody mogę zrobić montując linki po malowaniu niż malować z zamontowanymi Oczywiście finalnie je przemaluję na stalowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 I tak są już dosyć grube. A z 2 dodatkowymi warstwami farby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 21 Lutego 2018 Autor Share Napisano 21 Lutego 2018 I tak są już dosyć grube. A z 2 dodatkowymi warstwami farby... Liczę na to, że metalizer je pomniejszy optycznie. Jak będą za grube, to będę je jeszcze rozciągał. Wymianę po malowaniu rozważam jako ostateczność, ale mam nadzieję, że będzie można tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 Możliwe że czarny je pogrubia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Lutego 2018 Share Napisano 21 Lutego 2018 Przecież czarny wyszczupla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 Nie wiem czy ich pomalowanie jest dobrym pomysłem - ez line mają na sobie takie delikatne zgrubienia nie sa jednolitej grubości jak pomalujesz metalikiem to to chyba farba mocno wyciągnie? najlepiej sprawdź sobie na boku, po co ryzykować na modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 22 Lutego 2018 Autor Share Napisano 22 Lutego 2018 Możliwe że czarny je pogrubia.Testowane w Rolandzie Od stalowej farby "schudły" Przecież czarny wyszczupla. Nie wiem czy ich pomalowanie jest dobrym pomysłem - ez line mają na sobie takie delikatne zgrubienia nie sa jednolitej grubości jak pomalujesz metalikiem to to chyba farba mocno wyciągnie? najlepiej sprawdź sobie na boku, po co ryzykować na modelu?W większym modelu nie było tego problemu. Tutaj... zobaczymy. Ryzyko to żadne, bo w najgorszym wypadku i tak wszystko się sprawdza do wymiany linek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 Linki montuje się po pomalowaniu. Amen. Ale masz fajnego Hortena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 22 Lutego 2018 Autor Share Napisano 22 Lutego 2018 Linki montuje się po pomalowaniu. Amen.Ale masz fajnego Hortena! W sumie, jak tak teraz się zastanawiam, to nie mam pojęcia dlaczego zamontowałem je od razu. Chyba wtedy też niespecjalnie się nad rozwodziłem. Nikt nie zwrócił uwagi i oto są Teraz nie ma sensu ich demontować przed malowaniem. Horten jest wypas Czeka na większą ilość wolnego czasu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 Podkładzik na miejscu. Maźnę go pewnie w najbliższej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi