Jump to content

Lee Enfield Mk1 No.3 skala 1:35

Marudek
 Share

Recommended Posts

Witam,

Jakiś czas temu dla relaksu postanowiłem pomalować karabin w skali 1:35. Potem pojawił się pomysł na pseudo entomologiczną kolekcją Oto pierwszy "okaz":

Brytyjski karabin z II wojny światowej Lee Enfield Mk1 No.3

ELNCBwx.jpg

A to już moja próba odtworzenia powyższego egzemplarza:

gaMJvgG.jpg

pupWBKV.jpg

jwzlU9W.jpg

V9i7RgW.jpg

h1jksmI.jpg

YWHnYwg.jpg

b339ZhB.jpg

cFix6MF.jpg

8kqZ7mP.jpg

EKYmaoH.jpg

cIf8CGt.jpg

jBFsrSc.jpg

• Like 3

Hej,

Dzięki za linka - znalazłem tego bloga jak szukałem fotek Enfielda. Szczerze mówiąc efekt widoczny na zdjęcjach osiągnąłem dopiero za czwartym razem :P W pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy nie zrezygnować z 1:35 na rzecz 1:6 ale wreszcie się udało. Błąd jaki wcześniej popełniałem to próba malowania olejami i akrylami na przemian... Dopiero przy ostatnim podejściu prysnąłem piaskowy podkład i brązowawe przyciemnienia. Potem ciemnym brązem na gąbce odcisnąłem obicia. Następnie prysnąłem bezbarwnym lakierem z kroplą żółtej farbki i dopiero na końcu dotknąłem go olejami. A dziś kokega doradził mi jak malować gunmetal - także następny będzie lepszy W planach mam kilka gablotek z takimi patyczakami - pierwsza bęxzje z bronią z II wojny (pistolety, karabiny, snajperki, automaty, CKMy, moździerze, granatniki i miotacze ognia) . Następny prwadopodobnie będzie Browning Automatic Rifle

Hej,

Wiem że z 1:6 to by dopiero można było poszaleć ale wybrałem 1:35 dlatego żeby podszkolić się trochę w malowaniu na "szybkich" modelach. Wziąłem go na rozgrzewkę przed kolejnym projektem w 1:144. Tyle się namęczyłem z tym spustem, rączką zamka i klamrami paska, że teraz 1:144 powinno pójść jak z płatka i pewnie zanim sięgnę po kolejny model w 144 - przybędzie w kolekcji następny "patyczak"

• 1 year later...
W dniu 20.02.2018 o 20:16, Marudek napisał:

A dziś kolega doradził mi jak malować gunmetal

Cześć,
Możesz zdradzić ten patent, gdzieś już o tym czytałem, ale nie pamiętam już szczegółów, a wątek mi umknął.