Marudek Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Witam, Jakiś czas temu dla relaksu postanowiłem pomalować karabin w skali 1:35. Potem pojawił się pomysł na pseudo entomologiczną kolekcją Oto pierwszy "okaz": Brytyjski karabin z II wojny światowej Lee Enfield Mk1 No.3 A to już moja próba odtworzenia powyższego egzemplarza: 3 Cytuj
Darkin Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Fajnie pomalowane elementy z drewna w tej skali Jak malowałeś żeby uzyskać efekt drewna? Ja kiedyś na coś takiego trafiłem http://www.beckycustomizer.com/blog/2013/03/03/16-scale-lee-enfield-no-4-mk1-rifle-painting-wood-grain-effect/ Co jeszcze będzie w kolekcji,karabiny tylko z okresu II wojny? Pozdrawiam Cytuj
Marudek Napisano 20 Lutego 2018 Autor Napisano 20 Lutego 2018 Hej, Dzięki za linka - znalazłem tego bloga jak szukałem fotek Enfielda. Szczerze mówiąc efekt widoczny na zdjęcjach osiągnąłem dopiero za czwartym razem :P W pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy nie zrezygnować z 1:35 na rzecz 1:6 ale wreszcie się udało. Błąd jaki wcześniej popełniałem to próba malowania olejami i akrylami na przemian... Dopiero przy ostatnim podejściu prysnąłem piaskowy podkład i brązowawe przyciemnienia. Potem ciemnym brązem na gąbce odcisnąłem obicia. Następnie prysnąłem bezbarwnym lakierem z kroplą żółtej farbki i dopiero na końcu dotknąłem go olejami. A dziś kokega doradził mi jak malować gunmetal - także następny będzie lepszy W planach mam kilka gablotek z takimi patyczakami - pierwsza bęxzje z bronią z II wojny (pistolety, karabiny, snajperki, automaty, CKMy, moździerze, granatniki i miotacze ognia) . Następny prwadopodobnie będzie Browning Automatic Rifle Cytuj
filipsg Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 A czemu nie 1:144, co to za zdrada skali Cytuj
karambolis8 Napisano 20 Lutego 2018 Napisano 20 Lutego 2018 Fajne to, choć ja głosuję za skalą 1:6 w tym przypadku Cytuj
Marudek Napisano 20 Lutego 2018 Autor Napisano 20 Lutego 2018 Hej, Wiem że z 1:6 to by dopiero można było poszaleć ale wybrałem 1:35 dlatego żeby podszkolić się trochę w malowaniu na "szybkich" modelach. Wziąłem go na rozgrzewkę przed kolejnym projektem w 1:144. Tyle się namęczyłem z tym spustem, rączką zamka i klamrami paska, że teraz 1:144 powinno pójść jak z płatka i pewnie zanim sięgnę po kolejny model w 144 - przybędzie w kolekcji następny "patyczak" Cytuj
Jery Napisano 30 Listopada 2019 Napisano 30 Listopada 2019 W dniu 20.02.2018 o 20:16, Marudek napisał: A dziś kolega doradził mi jak malować gunmetal Cześć, Możesz zdradzić ten patent, gdzieś już o tym czytałem, ale nie pamiętam już szczegółów, a wątek mi umknął. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi