Marudek Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Witam, Jakiś czas temu dla relaksu postanowiłem pomalować karabin w skali 1:35. Potem pojawił się pomysł na pseudo entomologiczną kolekcją Oto pierwszy "okaz": Brytyjski karabin z II wojny światowej Lee Enfield Mk1 No.3 A to już moja próba odtworzenia powyższego egzemplarza: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Fajnie pomalowane elementy z drewna w tej skali Jak malowałeś żeby uzyskać efekt drewna? Ja kiedyś na coś takiego trafiłem http://www.beckycustomizer.com/blog/2013/03/03/16-scale-lee-enfield-no-4-mk1-rifle-painting-wood-grain-effect/ Co jeszcze będzie w kolekcji,karabiny tylko z okresu II wojny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Lutego 2018 Autor Share Napisano 20 Lutego 2018 Hej, Dzięki za linka - znalazłem tego bloga jak szukałem fotek Enfielda. Szczerze mówiąc efekt widoczny na zdjęcjach osiągnąłem dopiero za czwartym razem :P W pewnym momencie zacząłem się zastanawiać czy nie zrezygnować z 1:35 na rzecz 1:6 ale wreszcie się udało. Błąd jaki wcześniej popełniałem to próba malowania olejami i akrylami na przemian... Dopiero przy ostatnim podejściu prysnąłem piaskowy podkład i brązowawe przyciemnienia. Potem ciemnym brązem na gąbce odcisnąłem obicia. Następnie prysnąłem bezbarwnym lakierem z kroplą żółtej farbki i dopiero na końcu dotknąłem go olejami. A dziś kokega doradził mi jak malować gunmetal - także następny będzie lepszy W planach mam kilka gablotek z takimi patyczakami - pierwsza bęxzje z bronią z II wojny (pistolety, karabiny, snajperki, automaty, CKMy, moździerze, granatniki i miotacze ognia) . Następny prwadopodobnie będzie Browning Automatic Rifle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 A czemu nie 1:144, co to za zdrada skali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Fajne to, choć ja głosuję za skalą 1:6 w tym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Lutego 2018 Autor Share Napisano 20 Lutego 2018 Hej, Wiem że z 1:6 to by dopiero można było poszaleć ale wybrałem 1:35 dlatego żeby podszkolić się trochę w malowaniu na "szybkich" modelach. Wziąłem go na rozgrzewkę przed kolejnym projektem w 1:144. Tyle się namęczyłem z tym spustem, rączką zamka i klamrami paska, że teraz 1:144 powinno pójść jak z płatka i pewnie zanim sięgnę po kolejny model w 144 - przybędzie w kolekcji następny "patyczak" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 pasek rewelacyjny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 30 Listopada 2019 Share Napisano 30 Listopada 2019 W dniu 20.02.2018 o 20:16, Marudek napisał: A dziś kolega doradził mi jak malować gunmetal Cześć, Możesz zdradzić ten patent, gdzieś już o tym czytałem, ale nie pamiętam już szczegółów, a wątek mi umknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi