Jump to content

PZL-23B Karaś IBG 1:72 "Rumuńska rybka"

Tiger44
 Share

Recommended Posts

Witam, model, który wziąłem na warsztat to jak wspominam w tytule Karaś IBG, prezent choinkowy poleżał 2 miesiące i chyba dojrzał, bowiem coś udalo mi się przy nim popchnąć do przodu. Przy budowie modelu zamierzam wykorzystać zestawy Yahu(pasy oraz deska rozdzielcza) dokupiłem w celu ułątwienia budowy również maski firmy Montex. Nad malowaniem się waham, ale kusi mnie wykonanie rumuńskiej "rybki". W budowie postaram się poprawić swoje umiejętności w jak najczystszym wykonaniu modelu. Więcej dodatków niż wspomniane nie przewiduję, co do nitowania to zbyt doświadczony nie jestem, a nie chciałbym zepsuć modelu może poćwiczę na jakimś Plastyku tak by nie było potem żal zepsutego zestawu, a kiedyś spróbuję z następnym Karasiem... Zapraszam do oglądania moich prac i dawania konstruktywnych komentarzy...

k1PUjHv.jpg

Zawartość pudełka + dodatki:

oWarJ5L.jpg

bHfic0l.jpg

GJw8VYZ.jpg

t9GcVCX.jpg

Podczas budowy będę się posiłkował numerem TBIU dotyczącym ww. aeroplanu:

4pZVabd.jpg

Postępy w pracach:

bcOrVkk.jpg

QJehhUu.jpg

I tutaj pojawiają się takie pytanie: czy występowały rumuńskie Karasie z założonym fotokarabinem K-28 i czy da się to potwierdzić jakimiś materiałami archiwalnymi? Czy pasy od Yahu powinny być malowane czy są już barwione i czy należy przyklejać je już po pomalowaniu foteli?

Pozdrawiam

• 2 months later...

Witam;

Wynalazłem czas na dalsze prace nad miniaturą. Postanowiłem zwaloryzować statecznik poziomy po przez wycięcie powierzchni sterowej i wklejenie jej wysuniętej:

eCds4sD.jpg

Postępy w pracach(pomalowano wnętrze, sklejony płatowiec) zostało jeszcze pod szpachlować pewne fragmenty łączeń kadłuba i skrzydeł, stateczników:

MOs6cmn.jpg

mvT0lEH.jpg

In1grpF.jpg

rqnZRSB.jpg

ryrPTzj.jpg

Pozdrawiam

Nie umiesz wyostrzyć zdjęć, bo nawet monetę widać lepiej...nie wrzucaj czegoś takiego bo to nie ma sensu albo popraw światło i sprawdź jakość zdjęcia przed wrzuceniem, bo jestem pewien że da się tym co masz zrobić ładne zdjęcie a nie takie "coś". Pamięetaj żeby ustawić balans bieli na najsłabsze, z reguły żarowe najlepiej wychodzi.

pozdrawiam

• 4 weeks later...