HubertK Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 (edytowane) Witam Postanowiłem się dołączyć do konkursu z Messerschmittem Bf 109 G-6 od Academy. Wyposażę go w żywiczny kokpit od Airesa, Blachy Eduarda, żywiczne śmigło, kołpak i ster kierunku, a także kilka części od revellowskiego dawcy INBOX wypraski A C C - powód dla którego potzrebuję dawcy Teraz muszę jak najwięcej podgonić ;) Edytowane 5 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majorek Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Jesli chodzi o firmę Academy, to mam niemiłe doswiadczenia jesli chodzi o kalki, lubia się odklejać. Tak więc dobrze jest się zaopatrzyć w jakies zmiękczacze. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 No to do dzieła! Ile już zdołałeś podgonić? Pytam, bo jeśli zrobisz ten model tak, jak pokazałeś poprzednimi, że potrafisz, to będzie co oglądać. W jakim będzie malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 6 Lutego 2008 Autor Share Napisano 6 Lutego 2008 Na razie kończę kokpit, muszę jeszcze mu kilka drobiazgów zrobić, i będę myślał jak wyeksponować silnik (Byłbym wdzięczny za jakiś pomysł, bo przez KMy nie za bardzo to widzę) Wciąż czekam na dawcę i kilka elementów z żywicy. Malowanie będzie prawdopodobnie takie jak w 410 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 7 Lutego 2008 Autor Share Napisano 7 Lutego 2008 Trochę ciemne zdjęcie, a wszystko przez to, że chciałem jak najbardziej z bliska strzelić to foto Kokpit skończony, więc wytoczyłem wojnę silnikowi, a dokładniej jego mocowaniom (których nie ma ). Wzorowałem się na zdjęciach... Tak jak przy 410 A paczki wciąż nie ma... Kocham polską pocztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 7 Lutego 2008 Share Napisano 7 Lutego 2008 Co do silnika - nie jestem tego tak całkiem pewien, a nie chce mi się sprawdzać, ale na stronie warcenter.cz chyba widziałem (w dziale E-books/Folded paper and glue) kartonowy silnik przeznaczony do modelu Halińskiego, po przeskalowaniu mógłbyś się na nim spokojnie wzorować. Możesz też popatrzeć na Konradusie - też tam chyba był. A na pocztę to szkoda mi słów - zakupiony na allegro polistyren wrócił do nadawcy, bo nie zostawili mi ani jednego awiza, a jak kupiłem model na konkurs to codziennie latałem na pocztę spytać, czy już doszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 Co do silnika - nie jestem tego tak całkiem pewien, a nie chce mi się sprawdzać, ale na stronie warcenter.cz chyba widziałem (w dziale E-books/Folded paper and glue) kartonowy silnik przeznaczony do modelu Halińskiego, po przeskalowaniu mógłbyś się na nim spokojnie wzorować. Możesz też popatrzeć na Konradusie - też tam chyba był. Nie wiem jakoś nie mogłem tego znaleźć, ale mniejsza z tym, poradzę sobie opierając sie o dokumentacje zdjęciową Paczki dotarły. Mam nadzieję, że mnie nie rozszarpiecie jeśli powiem, że dawca okazał się na tyle dobry, że postanowiłem z niego zrobić całkowity użytek. Jest to model revella Me 109 G 10. postanowiłem nie bawić sie w składanie jednego modelu z dwóch tylko złożyć ten kompletny (niedawny dawca) Ale, wciąż dążę do G-6... Mam 5 dni wolnego na walkę z tym modelem. Na razie jestem cały w opiłkach bo ścierałem wnękę kokpitu (ręcznie) tak aby się kokpit mieścił. Na foto: Pozostała żywica, lewa część kadłuba z wyciętym miejscem na silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Hubert, te blachy i żywica , to z allegro od niejakiej frotki??? Pytam bo skompletowałem sobie podobny zestawik (bez silnika) :-)))) Fajne są żaluzjo-klapy od chłodnic skrzydłowych. Ciekaw jestem jak Ci pójdzie :-)), a najbardziej, jakie wybierzesz malowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 19 Lutego 2008 Autor Share Napisano 19 Lutego 2008 Hubert, te blachy i żywica , to z allegro od niejakiej frotki???Pytam bo skompletowałem sobie podobny zestawik (bez silnika) :-))))[...] Pozdrawiam Dokładnie:D Te żaluzje mam z przedpotopowego Eduarda;) Fajnie się prezentują w modelu. A malowanie planuje RLM 74/75/76 jak w 410. A zestawik do czego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Lutego 2008 Share Napisano 19 Lutego 2008 Jak to do czego, do Bf-109 G-10 AS z revella :-))) dokładnie to samo co u ciebie, oprócz silnika, choć przyznam,że sie nad nim zastanawiałem :-)) Stąd moja ciekawość,jak Ci pójdzie. Tak czy inaczej ,mój będzie miał otwartą chłodnice na maksa :-)) Mam taka irracjonalną potrzebę :-)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 21 Lutego 2008 Autor Share Napisano 21 Lutego 2008 Też planuję to rozchylić Wykończyłem kokpit Silnik już też prawie gotów: I zabawiłem się w rzeźnika i poćwiartowałem gagatka Zalałem także nitro-plastykiem niedolewki W niedalekiej przyszłości(tj. jutro ewentualnie pojutrze) mam zamiar złożyć bryłę modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 1 Marca 2008 Autor Share Napisano 1 Marca 2008 Idzie jak po grudzie. Bawiłem się wczoraj do 3 w nocy, i dzisiaj praktycznie cały dzień Zmęczenie zaczyna mi dokuczać:/ Bryła złożona, wstępnie wyszpachlowana. Zrobiłem też lotki - never again... Zrobiłem przedział silnika (pozostało tylko kilka przewodów zrobić) Dopasowanie silnika zajęło mi chyba najwięcej czasu... ale w końcu osiągnąłem mój cel.. Dzisiaj spróbuje skończyć szpachlowanie, jutro może podkład położę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 Motorek siadł pięknie!!!!! Czuje że będzie to piękny mietek!!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 8 Marca 2008 Autor Share Napisano 8 Marca 2008 Witam Niestety poległem. Myślałem, że zdążę do końca konkursu, ale się przeliczyłem. Kilka komplikacji jakie mi sie przydarzyły spowodowały znaczne opóźnienie. Podkład będę mógł kłaść dopiero jutro, bądź w piątek za tydzień. Za 2 tygodnie wyjeżdżam co spowoduje, że nie uda mi się skończyć modelu na czas. Postanowiłem już się nie śpieszyć , tylko powoli, ze spokojem dokończyć model. Nie wiem czy w takim przypadku relację trzeba przenieść do zwykłego warsztatu? Pozdrawiam i przepraszam, że nie udało mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 Proszę Państwa, proszę uważać, tumany kurzu poruszyłem i odkopałem ten temat... Wreszcie znalazłem czas na 109'ke. Straszne komplikacje z nim miałem, wszystko przez kombinowanie i ulepszanie na siłę. Byłem ambitny podchodząc do tego projektu, ale z dnia na dzień ambicja mnie opuszczała. Czego nie zrobiłem, zawsze było nie tak. W końcu uporałem się z większością problemów, teraz pozostaje mi doklejenie kilku detali i mogą w końcu zacząć właściwe malowanie. no dobra wiem że wygląda fatalnie.... tak się na chwilę obecną model prezentuje. Wiem, że zbytnich postępów nie widać... ale postępy są... jak tylko wymyślę jak przykleić dolne klapy chwytów powietrza biorę się za podkład a potem preshanding Znawcy 109'ek lepiej nie patrzcie, bo model będzie co najwyżej efektywny , ale rzeczywisty to on nigdy nie będzie:/ Miało być pięknie a wyjdzie jak zawsze.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 Podkład położony, w końcu da się patrzeć na tego dziwoląga... Czy może ktoś skomentować obecny stan modelu? Przydała by mi się konstruktywna krytyka.... Po prostu chciałbym jak najwięcej wykrzesać z tego dziwadła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 Czy może ktoś skomentować obecny stan modelu? dzięki... Preshanding zrobiony, Położony RLM76. Także przygotowałem podwozie do malowania i zrobiłem owiewkę Jutro może dojdzie kolejny RLM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 8 Maja 2008 Autor Share Napisano 8 Maja 2008 Kamo podstawowe zrobione oczywiście trzeba gdzieniegdzie poprawić ale tym sie zajmę jak będę robić plamki Teraz poprawki, plamki i biały ogon zrobić W mojej głowie narodził się pomysł aby zrobić kolekcję Messerschmittów. 410'ke mam 109'ke kończę, myślę, że przydała by się 110'ka i 210'ka i ewentualnie komet albo 262. Dlatego mam pytanie do bardziej zorientowanych: Czy 110ka i 210ka występowały w malowaniu RLM 74/75/76? Aha i czy ten schemat kamuflażu co go obrałem w 109'ce to taki powtarzalny schemat w samolotach niemieckich? Proszę, odpowiedzcie! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 210 na pewno, tu masz moją viewtopic.php?t=2062 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 Na pewno bez problemu znajdziesz też malowanie do 110-tki w wymienionym malowaniu, proponuję zacząć od Wingspalette, tu masz przykład http://wp.scn.ru/en/ww2/f/318/2/0/73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 9 Maja 2008 Autor Share Napisano 9 Maja 2008 A ta twoja 210'ka miała wklęsłe linie podziału? Mniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Maja 2008 Share Napisano 9 Maja 2008 HubertK, fajny pomysł z kolekcją, może dodaj sobie jeszcze bf108 ze starożytnego zestawu Hellera i parę co dziwniejszych 109-ek z Amodelu Jest trochę tych meserszmicików w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 9 Maja 2008 Autor Share Napisano 9 Maja 2008 HubertK, fajny pomysł z kolekcją, może dodaj sobie jeszcze bf108 ze starożytnego zestawu Hellera i parę co dziwniejszych 109-ek z Amodelu Jest trochę tych meserszmicików w 1/72. Pomyślę pomyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 10 Maja 2008 Share Napisano 10 Maja 2008 Tak linie są wklęsłe, modelik bardzo przyjemny, producent - Italeri. Proponuję tylko uruchomić działka na kadłubie bo autor chyba o tym zapomniał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tleli Napisano 11 Maja 2008 Share Napisano 11 Maja 2008 Aha i czy ten schemat kamuflażu co go obrałem w 109'ce to taki powtarzalny schemat w samolotach niemieckich? Nie wiem, czy Ci o to chodzi, ale każdy typ miał oczywiście swój własny rozkład plam (segmentów) kamuflażu. Podstawowe schematy są ładnie pokazane np. w kilkuczęściowym wydawnictwie AJ-PRESSu "Luftwaffe" z serii Malowanie i Oznakowanie. Pozdrawiam i życzę udanych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi