wuen Napisano 17 Marca 2018 Share Napisano 17 Marca 2018 Model przedstawiający samolot MiG 29 z numerem bocznym "115", którym ppłk. dypl. pilot Robert Cierniak latał w ramach misji "Orlik 2006". Baza to model firmy Academy w skali 1:48. Kalkomanie - Techmod 48119A. Farby - Gunze serii H - FS36118, FS36270, FS36495. Kilka doróbek - przewody hydrauliczne zawieszenia, rurki pitota, przerobiony fotel według fotela z modelu firmy GWH, dorobiona antena interrogatora, dorobiony "daszek" nad wyświetlaczem w kabinie (wzorowany na blaszce z modelu GWH). Model z kilkoma wadami: - słabe spasowanie części przedniej dolnej ze środkową - spory uskok - brak informacji o konieczności włożenia obciążenia do "dziobu" jeśli model ma stać - bez tego "leci na d..." * dlatego mój jest przyklejony do podstawki Kalkomanie Techmod też mają kilka wad: - folia jakby lekko mleczna - widoczne "błyszczenie" na ciemnych elementach * pomimo kładzenia na błyszczące podłoże i werniks z matowego lakieru (nie pomógł) - instrukcja z wieloma błędami - zwłaszcza "haczyki" - odwrotnie * dobrze że miałem fotki oryginalnego samolotu Następny będzie "56" z GWH i mam nadzieję, że doświadczenia z tym modelem pomogą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 17 Marca 2018 Autor Share Napisano 17 Marca 2018 Zajrzałem do pudełka i... - muszę dokleić antenę na górze, kilka "klamek" oraz rurek... Jutro definitywny koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Marca 2018 Share Napisano 17 Marca 2018 Kurtka, czemu jak masz zamknięte żaluzje to i główne wloty też są zamknięte? Kolor uszczelki i felg strasznie bije po oczach. Uszczelka była chyba raczej różowa a felgi ciemniejsze. Faktycznie brakuje anten TACAN na kadlubie i pod osłoną silnika, anteny RSBN także brakuje z tyłu statecznika pionowego prawego, brak anteny radiostacji i dolnej lampy stroboskopowej... Brak jest także anteny GPS za zaglowkiem fotela... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 17 Marca 2018 Autor Share Napisano 17 Marca 2018 kolory uszczelki i felg to wina złego oświetlenia - zbyt jaskrawe i przy obróbce fotek kolorystyka została zakłamana... co do anten to jak napisałem - jutro doklejam i powinno być ok * nie miałem ambicji robienia idealnego odwzorowania samolotu - model Academy jest zbyt ubogi aby to zrobić - zbyt dużo do dorabiania a czasu było mało i dla zamawiającego najważniejsza była kolorystyka i kalkomanie dla w/w samolotu - "115" z misji "Orlik 2006" wloty i żaluzje zamknięte bo samolot stoi na płycie i czeka na pilota ;) - wloty zamknięte a żaluzje otwarte gdy samolot kołuje po lotnisku, odwrotnie gdy leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 17 Marca 2018 Share Napisano 17 Marca 2018 To teraz żeś pocisnął, nie ma możliwości żeby jednocześnie zamknięte były i główne wloty i żaluzje... Mam nadzieje że to był tylko żart z Twojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 17 Marca 2018 Share Napisano 17 Marca 2018 A jak " muchi " nawlatujo ? Wuen to żart nie z Twojego modelu , tak ostatni tydzień jest otwarte , zamknięte , zamknięte otwarte.... Pozdrawiam i zamierzam oglądać następny z GWH Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 Niestety nie zagłębiałem się w szczegóły dotyczące zależności pomiędzy położeniem klap i żaluzji - w modelu są 2 zestawy żaluzji w różnych położeniach ale w instrukcji ani słowa o zależności pomiędzy żaluzjami a klapami... Przy następnym MiG'u już nie popełnię tego błędu. p.s. Tazman - skoro jesteś z Mińsk Maz. to pewnie masz jakąś wiedzę od personelu, pilotów ewentualnie sam jesteś jednym z nich skoro "ciurkiem" wymieniłeś błędy i niedoróbki - dzięki za zwrócenie uwagi na te elementy. Kilka razy byłem na lotnisku w 23 Bazie ale akurat nie zwróciłem uwagi na w/w problematykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 (edytowane) Tazman... Daj se spokój z tymi wlotami. Tu też jedna "z nie możliwych opcji". Edytowane 18 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 Spoko - fajnie, że są wśród nas pasjonaci mający w małym palcu takie niuansiki, dzięki czemu nasze modele mogą być replikami a nie tylko modelami udającymi oryginał. Jak wspomniałem - następny MiG będzie "dopieszczony" bo bazą będzie chyba najlepszy model czyli GWH oraz planuję wizytę w 23 Bazie i obcykanie oryginału "ze wszystkich stron" aby model mógł nosić miano redukcyjnego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Wy to macie dobrze , można oglądnąć prawdziwego . Ja to tylko muszę czekać na innych informacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuen Napisano 18 Marca 2018 Autor Share Napisano 18 Marca 2018 Anteny doklejone - nie wszystkie! - ale na tyle wystarczyło cierpliwości... W zasadzie koniec - wieczorem model ląduje pod "akwarium" i czeka na zleceniodawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 Tazman... Daj se spokój z tymi wlotami. Tu też jedna "z nie możliwych opcji". A co tu przepraszam jest niemożliwego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 18 Marca 2018 Share Napisano 18 Marca 2018 A nic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 A nic... No nic, bo jak stoi "wyłączony" to górne zamknięte, dolne otwarte :-) Szkoda, że wszystkie zdjęcia niedostępne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 19 Marca 2018 Share Napisano 19 Marca 2018 Tak, tak. Zagałopowałem się. Mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi