Jump to content

MiG 29 "115" Academy 1:48

wuen
 Share

Recommended Posts

Model przedstawiający samolot MiG 29 z numerem bocznym "115", którym ppłk. dypl. pilot Robert Cierniak latał w ramach misji "Orlik 2006".

Baza to model firmy Academy w skali 1:48.

Kalkomanie - Techmod 48119A.

Farby - Gunze serii H - FS36118, FS36270, FS36495.

Kilka doróbek - przewody hydrauliczne zawieszenia, rurki pitota, przerobiony fotel według fotela z modelu firmy GWH, dorobiona antena interrogatora, dorobiony "daszek" nad wyświetlaczem w kabinie (wzorowany na blaszce z modelu GWH).

Model z kilkoma wadami:

- słabe spasowanie części przedniej dolnej ze środkową - spory uskok

- brak informacji o konieczności włożenia obciążenia do "dziobu" jeśli model ma stać - bez tego "leci na d..."

* dlatego mój jest przyklejony do podstawki

Kalkomanie Techmod też mają kilka wad:

- folia jakby lekko mleczna - widoczne "błyszczenie" na ciemnych elementach

* pomimo kładzenia na błyszczące podłoże i werniks z matowego lakieru (nie pomógł)

- instrukcja z wieloma błędami - zwłaszcza "haczyki" - odwrotnie

* dobrze że miałem fotki oryginalnego samolotu

Następny będzie "56" z GWH i mam nadzieję, że doświadczenia z tym modelem pomogą ;)

ef0bc9e24336fb6f.jpg

db4fe0781bb4bd49.jpg

43ffb705c201607e.jpg

72203d0f2353e34c.jpg

04b3806260106dbd.jpg

5870b37ae6db8fb0.jpg

d0d1bda922ba795f.jpg

Zajrzałem do pudełka i...

- muszę dokleić antenę na górze, kilka "klamek" oraz rurek...

Jutro definitywny koniec

Kurtka, czemu jak masz zamknięte żaluzje to i główne wloty też są zamknięte? Kolor uszczelki i felg strasznie bije po oczach. Uszczelka była chyba raczej różowa a felgi ciemniejsze. Faktycznie brakuje anten TACAN na kadlubie i pod osłoną silnika, anteny RSBN także brakuje z tyłu statecznika pionowego prawego, brak anteny radiostacji i dolnej lampy stroboskopowej... Brak jest także anteny GPS za zaglowkiem fotela...

kolory uszczelki i felg to wina złego oświetlenia - zbyt jaskrawe i przy obróbce fotek kolorystyka została zakłamana...

co do anten to jak napisałem - jutro doklejam i powinno być ok

* nie miałem ambicji robienia idealnego odwzorowania samolotu - model Academy jest zbyt ubogi aby to zrobić - zbyt dużo do dorabiania a czasu było mało i dla zamawiającego najważniejsza była kolorystyka i kalkomanie dla w/w samolotu - "115" z misji "Orlik 2006"

wloty i żaluzje zamknięte bo samolot stoi na płycie i czeka na pilota ;)

- wloty zamknięte a żaluzje otwarte gdy samolot kołuje po lotnisku, odwrotnie gdy leci

A jak " muchi " nawlatujo ?

Wuen to żart nie z Twojego modelu , tak ostatni tydzień jest otwarte , zamknięte , zamknięte otwarte....

Pozdrawiam i zamierzam oglądać następny z GWH

Hello

Niestety nie zagłębiałem się w szczegóły dotyczące zależności pomiędzy położeniem klap i żaluzji - w modelu są 2 zestawy żaluzji w różnych położeniach ale w instrukcji ani słowa o zależności pomiędzy żaluzjami a klapami...

Przy następnym MiG'u już nie popełnię tego błędu.

p.s.

Tazman - skoro jesteś z Mińsk Maz. to pewnie masz jakąś wiedzę od personelu, pilotów ewentualnie sam jesteś jednym z nich skoro

"ciurkiem" wymieniłeś błędy i niedoróbki

- dzięki za zwrócenie uwagi na te elementy.

Kilka razy byłem na lotnisku w 23 Bazie ale akurat nie zwróciłem uwagi na w/w problematykę.

Spoko - fajnie, że są wśród nas pasjonaci mający w małym palcu takie niuansiki, dzięki czemu nasze modele mogą być replikami a nie tylko modelami udającymi oryginał.

Jak wspomniałem - następny MiG będzie "dopieszczony" bo bazą będzie chyba najlepszy model czyli GWH oraz planuję wizytę w 23 Bazie i obcykanie oryginału "ze wszystkich stron" aby model mógł nosić miano redukcyjnego ;)

Anteny doklejone - nie wszystkie! - ale na tyle wystarczyło cierpliwości...

W zasadzie koniec - wieczorem model ląduje pod "akwarium" i czeka na zleceniodawcę.

6b74a42ad79a9c98.jpg

5581021e14036d51.jpg

899e4560817fa7fe.jpg

cba3699ed7f371fd.jpg