Marudek Napisano 22 Maja 2018 Autor Share Napisano 22 Maja 2018 Hej, Teraz pójdzie już z górki Dzisiaj zabieram się za KMy, naprawię też kilka uszkodzeń (nawet nie wiem kiedy zgubiłem lewy ster) i chyba uda mi się psiknąć całość podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 23 Maja 2018 Share Napisano 23 Maja 2018 Miałem robić fizykę, ale po tych fotkach chyba dzisiaj coś przy Wilczurze podłubię ster też udało mi się już zgubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 28 Maja 2018 Autor Share Napisano 28 Maja 2018 Witam, Ja też powoli ale konsekwentnie rzeźbię swojego Wilczurka. Ostatnio przybyły obrotowe części wieżyczek, siedzenia strzelców oraz KMy: W międzyczasie obowiązkowa przymiarka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2018 Witam, Ostatnio może niewiele wykonałem w modelu Wilczura, ale było to bardzo pracochłonne. Spor też dowiedziałem się na temat tratw ratunkowych stosowanych na okrętach aliantów podczas II wojny światowej. Tratwa ratunkowa znane też jako Carley float zbudowana była z miedzianych rur które podzielone były na szczelne komory zepewniające pływalność. Szkielet z mieszianych rur obłożony był jeszcze korkiem lub drewnem kapokowym (Puchowiec pięciopręcikowy), a następnie obszyty impregnowanym płótnem. Greting znajdujący się wewnątrz tratwy można było opuścić głębiej do wody dzięki czemu w obrębie tratwy w pozycji stojącej mogło się zmieścić więcej rozbitków. Dodatkowo po zewnętrznej stronie tratwy zamocowane były linki umożliwiające innym uczepienie się tratwy od zewnątrz. Jednak Carley-float cieszył się bardzo złą sławą. szukając w Internecie informacji na temat tratw tego typu znalazłem stwierdzenie, że Carle-float zabił tylu samo rozbitków co uratował. Dlaczego? Otóż tratwy tego typu nie dawały żadnej ochrony przed wycieńczeniem od długiego przebywania w wodzie, przed wychłodzeniem organizmu, ani przed... rekinami. S-2 Wilczur był wyposażony w aż dwa takie wynalazki, więc mimo niechęci - musiałem je wykonać. Trochę czasu i prób zajęło mi to szydełkowanie ale w końcu udało się powiązać te 'linki' w zadowalający sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Czerwca 2018 Share Napisano 1 Czerwca 2018 Wygląda to bardzo ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2018 Dzięki! Właściwie zostały już tylko światła pozycyjne i maszt. Ale pewnie jak tylko dorobię zgubiony ster to zacznę malować. Kolega Kvaot w międzyczasie załatwi kalki i już wkrótce będzie finish Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 1 Czerwca 2018 Share Napisano 1 Czerwca 2018 Oooo widzę postęp szybki, w wolnej chwili też chwytam się za pontony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2018 Hej, Postęp jest, ale nie tak szybki jak bym chciał bo ciągnie mnie już do Alerta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 2 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2018 Hej, Wczoraj moja jednostka została wyposażona w nowe stery oraz główny maszt. Co prawda jeszcze nie otaklowany ale już cieszy Główny maszt powstał z igły 0,6 mm i drutu 0,3 mm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 Ekstra! Ja wczoraj wypiłowałem "okienka" w nadbudówce i zacząłem giąć druty, jutro coś postaram się wrzucić do swojej relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 znakomita robota. Fajnie się to oglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Wielkie dzięki! Ja uwielbiam taką robotę, gdzie nie wystarczy posklejać razem gotowe części, tylko albo trzeba wymyślić jak je zrobić albo skąd je wziąć. Na przykład nie będę w stanie tak głęboko wytłoczyć takich 'szklarni' i już zastanawiam się gdzie znaleźć przezroczyste kopułki do wieżyczek z KMami do tego modelu: Potrzebne będą takie o średnicy około 7 mm. Czy są może takie żarówki? Albo jakieś kapsułki do leków. Ale one chyba z czasem by zmiękły lub zmieniły kolor bo przecież są zrobione tak by można było je strawić... Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Może forma z drutu i na to clearfix, chociaż może wtedy wyjść trochę zbyt "kanciaste" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Hmmm nie - to by nie było odpowiednio przezroczyste... Jeśli już musiałbym robić kopyto z pręta to może spróbowałbym z tłoczeniem - jak się nie uda wytłoczyć tak głęboko to zrobię to na 'raty' - znaczy wytłoczę sam czubek kopułki a walec (boczne ścianki) zrobię z folii zwiniętej w rulon i na koniec to skleję? Jeszcze nie wiem. Wydaje mi się, że czyściej byłoby dorwać odpowiednią żarówkę, ale z kolei nie mam pewności jak by się w niej cięło szczeliny w których poruszały się w górę i w dół lufy KMów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2018 Witam, Zacząłem już malować Wilczurka. Na razie kolor bazowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Hej! Na jakim etapie będziesz wklejał elementy przeźroczyste? Ja planuję wkleić je w ramki wycinane laserowo i przymocować zamaskowane do modelu jeszcze przed malowaniem. Nie wiem tylko jak zareagują na to kartonowe elementy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2018 Hej, Ja planuję zaimpregnować je klejem CA, pomalować, podkleić elementy przezroczyste, w razie konieczności podretuszować i wkleić na model. Te owalne świetliki w pokładzie trudno byłoby zamaskować więc pomyślałem o ich pomalowaniu przed wklejeniem. Jeszcze tego nie zrobiłem, ale już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 16 Października 2018 Autor Share Napisano 16 Października 2018 Hej, Przedstawiam aktualny stan mojego kutra. Niestety pomimo bardzo ładnego wycięcia laserem - nie podobają mi się nieco zbyt grube ramy okien nadbudówki. Myślę o tym jak je poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 16 Października 2018 Share Napisano 16 Października 2018 Ekstra! Już widzę, że u mnie kolory wyszły zbyt kontrastowe, ale zostawię już tak jak jest. Jutro wizyta w budowlanym i będzie robiona podstawka, także przy dobrych wiatrach też coś wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 No w farbie to zupeeeełnie co innego ;) kawał czasu mnie nie było, ale warto było wracać, panowie- obie relacje cieszą oko Kawał porządnej roboty. Piątka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Jak dla mnie jak zawsze rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 30 Października 2018 Share Napisano 30 Października 2018 Kuter Extra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Października 2018 Autor Share Napisano 30 Października 2018 Hej, Wielkie dzięki za doping. Chyba mam już pomysł na poprawki o których wcześniej wspomniałem. Wkrótce wracam do prac wykończeniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kvaot Napisano 3 Listopada 2018 Share Napisano 3 Listopada 2018 No czekamy z niecierpliwością! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 3 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2018 W sumie szału nie ma bo po prostu zeszlifowałem nadmiar diamentowym frezem: Potem dodałem drobnicę i mocno przybrudziłem: Wreszcie ostatnie detale: koła ratunkowe, kotwica z liną sklarowaną w słoneczko i słupki relingu. Dzisiaj w planach takielunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi