GrandeEspada Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam w mojej pierwszej galerii Jest to mój pierwszy model plastikowy a co za tym idzie pierwsza styczność z malowaniem aerografem. Wcześniej w kartonach siedziałem stąd np. podstawka, która jest nie skończona ale wytrasowana w kartonie 2mm grubości. Co do samego modelu mi tam się podoba ładnie się prezentuje na półce ale oczywiście sam widzę masę błędów. Szpadle, kilofy itp nie pomalowane z dość prostej przyczyny jako iż dopiero zaczynam dopiero kompletuje farbki i mam zamiar to poprawić. Prawa antenka przy reflektorze już została znaleziona muszę ją tylko dokleić na zdjęciach zauważyłem. Muszę też zaopatrzyć się w jakiś lakier do aero ponieważ taki z puszki nie spełnił swojej roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Alez tu sie wszystko swieci...a lopaty jednokolorowe...czeba bylo napisac ze warsztat ze nie dokonczone ze bedzie brudzing...bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Kalki się strasznie srebrzą, trza lakier dać pod, nie na. Pomogłyby tez płyny do kalek a na to jakiś lakier satynowy Zamiast farbek do laleczek lepiej kupić np zestaw do weadheringu https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-7407-Panzer-Grey-Enamel-Acrylic-Set-4550187.html czy https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-7438-Weathering-Set-Wet-Earth-Tracks.html No i zdjęcia modelu a nie podłogi! kartka A3 lub A2 na krześle i światło dzienne wystarczą. BTW czy to orzech amerykański? Piękna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrandeEspada Napisano 24 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Co do lakieru to był tylko z puchy jakiś taki zwykły z budowlanego tylko właśnie brzydko się nałożył, właśnie mam zamiar kupić jakiś do aero matowy.Płyn do kalek był mark fit, ale pewnie jest jeszcze kwestia mojego braku wprawy. Czy jak teraz psiknę to satyną to coś da? Farby do laleczek to zwykłe farby tamki, a właśnie skoro te farby są z serii XF czyli matowej to powinno się to tak wszystko błyszczeć? P.S. Co do paneli to masz dobre oko ;p orzech Nevada czyli amerkyański Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Przydałoby się zmatowić pojazd. Czy jakiś weathering będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrandeEspada Napisano 24 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Przydałoby się zmatowić pojazd. Czy jakiś weathering będzie? Zmatowić znaczy matowym machnąć tak? Mam w planach taki ruch, co do weatheringu to pewnie tak jako model ćwiczebny jak już kupię... pewnie po wypłacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 24 Kwietnia 2018 Share Napisano 24 Kwietnia 2018 Ja mam na koncie zaledwie sześć modeli z czego tylko trzy skończone wiec ekspertem nie jestem. Problem z Tamiya może być taki, że np nie wymieszałeś porządnie i ten mat osiadł na dnie słoiczka. Lakier bym proponował vallejo premium bo łatwo się nakłada, sporo wybacza przy nakładaniu i nie śmierdzi ale nie jest napewno taki wytrzymały jak lakiery celulozowe model master czy ostatnio Tamiya LP. Do pancerki na wykonczenie polecałbym jednak satynowy a nie mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Kwietnia 2018 Share Napisano 25 Kwietnia 2018 Zbyt dużo do wymianinania co trzeba by poprawić. Najlepipej założyć warsztat przy nastepnym i tam na bierząco się bedzie podpowiadać. A tu to dwie opcje - mycie, albo na półkę jako sentyment że to pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrandeEspada Napisano 1 Maja 2018 Autor Share Napisano 1 Maja 2018 Witam, nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj. Czy ktoś poradziłby mi jakiś model 1:35 do ok 100zł ponieważ chce jeszcze zainwestować w te washe. Kategoria zainteresowań to coś z pancerki czołgi, pojazdy-okres IIWŚ. Pytam was ponieważ nie mam rozeznania w producentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Ja polecam gorąco nowe AFV i Tamiya w 1:48 bo są proste do złożenia, fajnie zdetalowane i praktycznie wszystkie poniżej 100 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 @GenKamyk W tym wypadku należało by polecieć matem a potem satyną. Nie wiadomo ile autor nawalił błysku na powierzchnie modelu. A ku ścisłości już do końca to wiele elementów czołgów są matowe a nie wbrew pozorom jak twierdzi Jimenez (zakładam, ze powołujesz się na jego warsztaty youtubowe) satynowe :P Poza tym błyszczące wersje też można znaleźć. Wystarczy przejrzeć różne zdjęcia. Co temat to IMO trzeba podejść indywidualnie do każdego pojazdu i poświęcić parę wieczorów na analizę i background historyczny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 2 Maja 2018 Share Napisano 2 Maja 2018 @Panzer Machine Rozgryzłeś mnie bezbłędnie Mi chyba zwyczajnie nigdy nie udało się osiągnąć takiego błysku, nawet przed kalkami. Po satynie a później weadheringu, wychodzi mi zawsze mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrandeEspada Napisano 10 Maja 2018 Autor Share Napisano 10 Maja 2018 Jakby to nie było do następnego modelu mam już zamówiony i matowy i satynowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrandeEspada Napisano 3 Lipca 2018 Autor Share Napisano 3 Lipca 2018 Sugerując się radami kolegów drugi model już mam zamiar brudzić itp. Lakiery bezbarwne mam teraz tylko pytanie co poradzicie do tego washa? Zestaw jakiś? Czy może kilka osobnych specyfików, chodzi mi o coś bardzo uniwersalnego z możliwością wykorzystania w innych modelach teraz robię Centuriona od Tamki kolor główny to dark green(XF-61). Mam na razie tylko panel linera black myślę np. o czymś takim https://www.mojehobby.pl/products/A.MIG-1005-DARK-BROWN-WASH-FOR-GREEN-VEHICLES.html da radę? Czy może tak jak pisałem lepiej kupić jakiś zestawik? Z góry dziękuję za odpowiedź. A i może jak już piszę to zapytam o gąski w instrukcji jest napisane że ma to być kolor XF-56 metalic grey jak dla mnie to jest on z byt "jasny" metaliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Ten wash ktory podales jest ok, jest bardzo uniwersalny i nada sie prawie na wszystkie modele. ps do gasek na baze moze byc np xf-84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 3 Lipca 2018 Share Napisano 3 Lipca 2018 Do gąsienic najlepszy kolor to xf-84 dark iron .Przetarty metalizerem jak dla mnie najlepsza opcja.Plus łoszowanie pigmenty itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi