enten Napisano 15 Maja 2018 Autor Share Napisano 15 Maja 2018 Genialna porada! Pięknie dziękuje za "takie pobazgranie" Chyba przerwałem w trakcie Edit: Kolor do rozjaśnień tworzyć dodając białej czy żółtej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 15 Maja 2018 Share Napisano 15 Maja 2018 enten mam taki zestawik w kolejce: są tu np. nawet fototrawione detale spodu wanny KW-2 ze Zvezdy kupiony za grosze jako złom głównie dla detali zamka wewnątrz wieży - docelowo będzie pełne wnętrze wieży oraz przedziału silnikowego - za mało jest zdjęć i planów w necie aby zrobić pełne wnętrze :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Maja 2018 Share Napisano 15 Maja 2018 @enten: jeżeli chodzi o rozjaśnienia to możesz zrobić jak piszesz czyli dodać bieli albo żółci do koloru bazowego. Ale ja od dłuższego czasu staram się wybrać dwa a nawet trzy gotowe kolory z palety producenta. To z czystego lenistwa ale także z tego powodu, że jak po czasie wracam do modelu (np po tygodniu) to już nie pamiętam w jakich proporcjach rozrabiałem jaśniejszy odcień i przeważnie była kaszana. A tak miałem gotowce i miałem problem z głowy. Ja np używałem do zieleni takiego zestawu (farbki tamiya): XF-67 dla bazy XF-71 dla rozjaśnień XF-21 dla podkreślenia detalu ale spokojnie można zrobić to tak XF-67 dla bazy XF-21 dla rozjaśnień i dla podkreślenia detalu, ewentualnie dodać kapkę bieli w miejscach gdzie wymalowywałem detal a pokrywało się to miejsce z rozjaśnieniem. Odcieniem zieleni nie przejmowałem się zbytnio. Można po całej zabawie z modulacją zmienić odcień barwy za pomocą filtrów albo farb olejnych. @Adamerio: WOW! Model będzie się świecić jak psu jajca XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 23 Maja 2018 Share Napisano 23 Maja 2018 Malowanie idzie całkiem w porząsiu. Ale jakbyś chciał bardziej podkreślić cieniowanie paneli to sugerowałbym do tego przyjąć "jakąś" zasadę. Pozwoliłem sobie pobazgrać po Twoim zdjęciu. 1. Twoje zdjęcie 2. Moja podmalówka cieniowania paneli 3. Kierunki rozpraszania światła 4. A tu taka podmalówka jak będzie to hipotetycznie wyglądać po namalowaniu dwustopniowych odprysków (jasnych i ciemnych) Ładne, fajne ale dotyczy jakiegoś malowania w nocnej scenerii rozświetlonej jupiterami pojazdów? Bo o ile w modulacji chodzi o świadomie przerysowane wydobycie światłocienia, to mimo wszystko w dziennej scenerii światło rozchodzi się od góry. Stąd kierunek jaśniej - ciemniej od dołu do góry jest dość karykaturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 Czołem! Taki fajny link co wszystko jasno i prosto tłumaczy http://modelbrush.com/project/tank-lighting-styles-sherman/ Maluj jak ci się podoba! Na pewno będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 Fajny link i faktycznie jasno tłumaczy meandry modelarskich szkół malowania modelu na stole z lampką Bo żadna z trzech propozycji nie ma nic wspólnego z oświetleniem światłem dziennym ale słowo "spot" dobrze oddaje ideę. Tylko na żywo ten "spot" trochę duży jest ;) A kolega niech faktycznie maluje jak mu się podoba. Sam od jakiegoś czasu używam zamiennie 1 i 2 metody z linku. Zależy od ukształtowania modelu, czy był jednolity kolorystycznie czy różnobarwny. Za to pamiętam jak parę lat temu malowałem z modulacją, to było, że to zagramaniczna herezja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi