Abominus Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Siemandero!! Po niemalże dwuletniej absencji od wrzucania foteczek na forum powracam do Was z obstrykanym choć może nie najlepiej urodzinowym Stukasem zmontowanym jesienią 2016. Model ten tym samym był powrotem do modelarstwa po też chyba jakiejś dwuletniej przerwie i powiem, że praca nad nim była wtedy czystą przyjemnością. Wszystko szło z pudła bez żadnych dodatków gdyż tak już mam w zwyczaju. Jedyne co dodałem to symbol słońca na stateczniku od innego producenta kalek. Pozostałe efekty - jeśli tak to można nazwać - typu obdrapanka, smugi i takie tam powstały metodą prób i błędów. Wyszło jak widać. Przewód antenowy to kobiecy włos zaś sam maszt to jego imitacja ponieważ oryginalny najzwyczajniej w świecie pękł mi na pół. Na podkład dawałem kolory bazowe z Pactry, na to kalki, weathering, potem lakier błyszczący, zapuściłem delikatnie linie i na to lakier matowy. Chyba taka była kolejność. Zdaję sobie sprawę, że do perfekcji jeszcze daleko ale mimo to frajda jest z gotowego "wyrobu". Prezentowany model przedstawia samolot Junkers Ju-87B-1 z wczesnej serii produkcyjnej o oznaczeniu kodowym 6G+AT z jednostki 9 Staffel/III Gruppe/Stukageschwader 51, która na początku lipca 1940 roku stacjonowała w miejscowości Norrent-Fontes we Francji. Wkrótce potem jednostkę włączono w struktury Stukageschwader 1 i przeniesiono gdzieś indziej. Pilota nie zlokalizowałem choć po oznaczeniach kodowych można przypuszczać iż była to maszyna d-cy 9 Staffel (9 Eskadry). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Fajny Z tym włosem ciekawy sposób tylko trzeba uważać żeby kolor się zgadzał "Znak słońca"nie jest za bardzo do tyłu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 tylko trzeba uważać żeby kolor się zgadzał Kolor "przewodu antenowego" nie jest aż tak istotny. Gorzej jak wyjdzie "blond" a żona jest brunetką i w dodatku z krótką fryzurą "Znak słońca"nie jest za bardzo do tyłu? Też miałem tą uwagę ale sądząc po zdjęciu z epoki to raczej jest prawidłowo. Ale też się zgodzę że raczej nie powinien wchodzić na ster kierunku. Jak na powrót po latach to wyszło fajnie . Oczywiście skoro już się "podrapał" to można by było jeszcze odrobinę "przydymić" za wydechami. Ale to tylko takie moje marudzenie Tak z innej beki: warsztatowce to też airfixy? Mam ichniego dorniera więc mógłby Kolega ew. warsztacik założyć żeby i pozostali odrobinkę podejrzeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 "Kolor "przewodu antenowego" nie jest aż tak istotny. Gorzej jak wyjdzie "blond" a żona jest brunetką i w dodatku z krótką fryzurą " Właśnie to miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 18 Lipca 2018 Autor Share Napisano 18 Lipca 2018 "Znak słońca"nie jest za bardzo do tyłu? Dzięki za opinię A więc swastyka jest jak najbardziej na miejscu i można się z tym nie zgadzać ale to trochę bez sensu skoro fota dobitnie pokazuje jego umieszczenie co świadczy o tym, ze faktycznie tak malowano, przynajmniej na początku wojny. Jeśli chodzi o warsztatowce to Spit jest z Airfixa a Dornierek z Italeri. Szwab jest już w zaawansowanej produkcji ale skaszaniłem tam kamo bo wybrałem dość trudne i muszę to poprawić zanim wrzucę do ew. warsztatu bo inaczej by mnie zlinczowano hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Trochę żółty nierówno pomalowany na kołpaku, ale poza tym bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Przyznaję się bez bicia że niedokładnie obejrzałem zdjęcie Dlatego zadałem pytanie bo byłem zaskoczony jej umiejscowieniem.Widzę jednak że wszystko jest jak najbardziej w porządku. Jak napisałem wcześniej model się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 18 Lipca 2018 Autor Share Napisano 18 Lipca 2018 Trochę żółty nierówno pomalowany na kołpaku, ale poza tym bardzo ładny. Ano poszło od ręki dlatemu jest nie równo. Przydałby mi się jakiś sposób na przyszłość aby lepiej to wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Spróbuj cienkim paskiem taśmy.Ja używam do tego taśmy Aizu 0,4mm i jakoś daję radę.Na pewno koledzy mają inne sprawdzone sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi