Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Stałem się szczęśliwym posiadaczem modelu IAR-80DC z Amodelu.

Instrukcja przewiduje dwa malowania (a raczej interpretacje) wyglądu maszyny z numerem 425. Jedno łaciate podobnie jak w przypadku jednoosobowych IARów, drugie zielona góra, niebieski dół. Pogrzebałem trochę w internecie, ale bez rezultatu, znalazłem dwa zdjęcia, które w zasadzie nic nie wyjaśniają, bo są kiepskiej jakości. Tak na chłopski rozum, wydaje mi się, że zielona opcja jest bardziej prawdopodobna. Samolot został przebudowany pod koniec lat 40-stych, nie sądzę żeby ktoś się wtedy bawił w odtwarzanie kamuflażu z czasu wojny. Czy któryś z szanownych kolegów zgłębiał ten temat i jest w stanie coś mi podpowiedzieć w kwestii malowania?

Napisano

Nie wiem na ile pomoże. W (starej już) publikacji serii TBiU nr.133 jest jedno zdjęcie egzemplarza 425 po przymusowym lądowaniu, na którym układ cieni sugeruje dwukolorowe kamo. Również w tekście: "Po wojnie samoloty IAR wystartowały w standardowym kamuflażu i były oznakowane tak samo jak przed 22 czerwca 1941 roku".

Napisano

TBiU było pierwszym źródłem po jakie sięgnąłem. Zdjęcie wyjaśniło mi w zasadzie tylko jedno - samolot nie miał żółtych końcówek skrzydeł wbrew temu co przewidział producent dla malowania łaciatego. Poza tym jest ono zbyt słabej jakości, żeby jednoznacznie potwierdzić łaciate malowanie.

Napisano

W czasopiśmie Model Fan 7/99 jest artykuł o malowaniu IAR 80.Dotyczy jednak głównie wersji jednomiejscowych.Gdybyś jednak był zainteresowany to mogę skany przesłać Ci na pw.

Napisano

W swojej biblii nt. IAR-ów największy guru od tego samolotu, Radu Brinzan zamieszcza dwie fotki tej maszyny, kolorowy schemat malowania i kilka rzutów. Malowanie dwubarwne, które na IAR-ach zaczęto stosować od egzemplarza nr 301 na początku 1943 r. Zielony prawdopodobnie zbliżony do RLM 64/83. Ciężko zrozumieć, skąd wczesnowojenny pomysł łaciatego kamo.

Napisano

Xmen, dziękuję ale czytałem ten artykuł.

socjo1 - czyli jednak góra zielona dół niebieski? Trochę szkoda, w łaciatym byłoby ciekawiej ;-)