GrandeEspada Napisano 28 Sierpnia 2018 Share Napisano 28 Sierpnia 2018 Witam szanowne grono kolegów modelarzy w mojej drugiej(mam nadzieję lepszej) galerii Początkowo nie planowałem wstawiania zdjęć tego pojazdu, lecz potrzebuję pomocy. Jak zapewne widzicie model niemiłosiernie się świeci W komentarzach do mojej poprzedniej relacji http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=61281 też zwrócono mi uwagę na ten problem ale w tamtym modelu wcale nie używałem lakierów bezbarwnych, natomiast w tym przed kalkami clear humbrola i oczywiście na koniec mat cote z tej samej firmy i tu moje ogromne zdziwienie że po tym zabiegu świeci się jeszcze bardziej. I tu pojawia się moje pytanie jakim lakierem to zgasić? I czy te humbrole faktycznie takie są czy ja zrąbałem. Pierwszy raz pobawiłem się w delikatny chipping oraz mam zamiar lekko go przykurzyć pigmentem lecz czytałem że to powinno się robić po lakierze matowym więc pewnie najpierw spróbuję jakoś go zmatowić. Oto i zdjęcia mam nadzieję że osiągnąłem choć minimalny progres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 28 Sierpnia 2018 Share Napisano 28 Sierpnia 2018 Kup sobie lakier w szpraju Tamiya TS80 Flat Clear - powinien to świecenie przykryć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Sierpnia 2018 Share Napisano 28 Sierpnia 2018 Ale się błyszczy Brakuje mi washu zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 1 Września 2018 Share Napisano 1 Września 2018 Najlepszy lakier matujący na świecie. Lepszego nie znajdziesz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Hataka ORANGE - mała buteleczka 17ml, co w przypadku modeli w 1/72 wystarczy Ci na kilka modeli kosztuje ok. 14 zł. Ja jestem z niego zadowolony. Hataka Hobby HTK-XP07 Matt Lacquer Clear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Hataka ORANGE - mała buteleczka 17ml, co w przypadku modeli w 1/72 wystarczy Ci na kilka modeli kosztuje ok. 14 zł. Ja jestem z niego zadowolony. Hataka Hobby HTK-XP07 Matt Lacquer Clear Rozcieńczasz go czy bezpośrednio z butli? Bo jeżeli rozcieńczasz to jeszcze trzeba dorzucić ichni rozcieńczalnik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marskan Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Rozcieńczam, bo wtedy mam większą kontrolę nad nanoszeniem - być może dałoby się bez rozcieńczania - jednak nie testowałem. Używam rozcieńczalnika HATAKA, kupiłem bo mam też troche farbek tej firmy. Możliwe jednak, że rozcieńczalniki inny producentów też będą się nadawały - zwłaszcza te stosowane przez Ciebie do Humbrolli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Rozcieńczam, bo wtedy mam większą kontrolę nad nanoszeniem - być może dałoby się bez rozcieńczania - jednak nie testowałem. Używam rozcieńczalnika HATAKA, kupiłem bo mam też troche farbek tej firmy. Możliwe jednak, że rozcieńczalniki inny producentów też będą się nadawały - zwłaszcza te stosowane przez Ciebie do Humbrolli. Ja nie używam Humbroli - nigdy . Na razie jadę tylko na Gunze i Tamce, do rozcieńczania których używam Leveling Thinnera Mr. Hobby. Tyle, że cenowo to ten zestaw jest "taki sobie", to myślę o wypróbowaniu czegoś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Ja Wam mówię, zaopatrzenie się w Alclad 2 kote matte. Nie trzeba rozcieńczać, schnie w 15 minut, a efekt jest genialny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Ja Wam mówię, zaopatrzenie się w Alclad 2 kote matte. Nie trzeba rozcieńczać, schnie w 15 minut, a efekt jest genialny. Pytanie tylko czy to coś - nie znam, bazuję tylko na Twojej opinii - nie "pożre" się z farbami innego producenta... Np. w moim przypadku - gdybym przeszedł, załóżmy, na Hatakę - jaka może być reakcja tego Alclada? Dzisiejsi producenci potrafią tak "namącić" na rynku, że do ich farb powinny być stosowane ICH rozcieńczalniki, lakiery itd.... Ale oczywiście na powyższe pytanie można uzyskać odpowiedź tylko sprawdzając samemu taki "tandem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Jeśli producent farb pisze że do ich farb, konieczny jest tylko i wyłącznie ich lakier i żaden inny, bo zeżre farbę czy coś, to jest to tylko i wyłącznie robienie ludziom, wody z mózgu. Świetnym przykładem na to jest Pan Mig Jimenez, który wmawia wszystkim że do jego farb jest potrzebny tylko jego rozcieńczalnik itp. Malowałem już Tamiyami, Gunze, Vallejo, MRP, Revellami, Pactrami. Do tych wszystkich farb, jako nabłyszczacz stosowałam zwykły Sidolux do PCV, a do zmatowienia używałem tylko Alclad i nigdy, absolutnie nic nie stało się z powłoką malarską. Gdybym nie widział jak działa Alclad, nie polecałbym go. I tak na zakończenie. Nie mam nic wspólnego dystrybutorami produktów Alclad. Po prostu je wypróbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 OK. I wszystko jasne. . Wprawdzie z Hataką nie sprawdziłeś , ale wiem, że przynajmniej z Tamką i Gunze się nie żre. Chętnie wypróbuję. Dobra, zakończmy ten off w tym wątku, bo nas właściciel rozstrzela tą 223-ką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 2 Września 2018 Share Napisano 2 Września 2018 Dobra, zakończmy ten off w tym wątku, bo nas właściciel rozstrzela tą 223-ką... Eeee tam, ja mam 2 Abramsy i Leoparda na stanie, więc niech lepiej nie zaczyna A tak na serio, to fakt. Brzydko jest śmiecić w nie swoim ogródku. Przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi