ZIO BY NAITT Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Nie będę się rozpisywać na temat historii maszyny - inni zrobili to już wystarczająco dobrze : http://pl.wikipedia.org/wiki/RWD-2 Zestaw którym się obecnie zajmuję to ponad dwadzieścia czyściutko odlanych w żywicy elementów + kalkomanie dla prototypu oraz maszyny seryjnej . Autorem tego zestawu jest kolega Marcin Kuźniar , za co mu serdeczne dzięki . Zestaw jest wykonany na poziomie Ardpolu - jest układanką w której wszystko perfekcyjnie pasuje . Jak na razie siedzę nad modelem dwa wieczory , ale w takim tempie mam nadzieję że do końca tygodnia go ukończę . Oprócz tego co na zdjęciach mam już zrobione "na gotowo" koła podwozia i wnętrze kabiny . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 Super samolocik!!!! Gratuluje wyboru, sam kilka razy o nim myślałem:-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 14 Lutego 2008 Share Napisano 14 Lutego 2008 Polska maszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Mam nadzieje, ze ZIO BY NAITT, jak zwykle nie zawiedzie. Ciekawy samolocik, a odlewy wygladaja wysmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Lutego 2008 Autor Share Napisano 15 Lutego 2008 Heh ... zrobię co mogę Wczoraj skleiłem kadłub i zaszpachlowałem CA . Dzisiaj pomalowałem kadłub H74 , jutro wieczorem postaram się dać Sido i Clear Orange ( faktura sklejki ) . Mam nadzieję że do niedzieli wieczór samolocik będzie na gotowo . Następny w kolejce na warsztat też jest w pewnym sensie szmatopłatem : Tyle na zachętę PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Następnego "szmato-płata" robisz z 304 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Lutego 2008 Autor Share Napisano 15 Lutego 2008 Dokładnie - szachownice muszą być PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Łelington będzie? cieszym się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 No no, niezły karaluch się zapowiada (8,5 cm długości jeśli dobrze liczę). Z niecierpliwością czekam więc do niedzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 He He właśni wchodzi mi na tapetę 1c z 304 :-)) to będą braciszkowie :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 15 Lutego 2008 Share Napisano 15 Lutego 2008 Ciekawe, ciekawe... tak patrzę na to foto w wikipedii i chyba zaczynam rozumieć dlaczego piloci rozwijali skrót RWD jako "Ratuj Własną D..." A jak to Wellington to fajnie, bo wreszcie coś większego złożysz:) Nie masz chęci na zrobienie czegoś z kampanii wrześniowej??:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 15 Lutego 2008 Autor Share Napisano 15 Lutego 2008 Coś większego ? Proszę bardzo Airfix w skali 1/72 + scratchbuilt i kalki Techmodu . Co do września 1939 , to mało co mam już go cały polepiony ( no może z wyjątkiem mniej popularnych maszyn --> Tiger Moth ) . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 iekawe, ciekawe... tak patrzę na to foto w wikipedii i chyba zaczynam rozumieć dlaczego piloci rozwijali skrót RWD jako "Ratuj Własną D..." Dobre :-)),Gdzie to wyczytałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Och jaki piękny Lancaster Dobre :-)),Gdzie to wyczytałeś??A to taka anegdotka, gadałem z kimś kto znał (czy jakoś tak) pilota RWD ot cała historyja :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Panowie, sory za oftop (jak to się ładnie po polsku mówi), ale w tym RWD-2 to była jakaś szyba od przodu? Pilot musiał się wychylać, żeby patrzeć w przód, czy był jakiś peryskop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 Ja słyszałem ,że RWD'ziaki latały całkiem nieźle.W każdym razie te z widocznością do przodu i mechanizacją skrzydła.:-))) Ryan Nyp "spiryt of San Luis" miał peryskop, ale myślę,że wygodniej było się wychylić...... Też zawsze mnie intrygowało czemu ten samolot jest "ślepy" z przodu :-))) Ale sadząc, po kolejnych samolotach RWD, nie był to jakiś istotny brak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_K Napisano 16 Lutego 2008 Share Napisano 16 Lutego 2008 w tym RWD-2 to była jakaś szyba od przodu? Pilot musiał się wychylać, żeby patrzeć w przód, czy był jakiś peryskop? Nie było ani kawałka szyby z żadnej strony (z wyjątkiem szkiełek na zegarach ). Jedyny widok do przodu to taki, jaki udało się uzyskać wystawiając głowę przez boczne okno. Nie da się ukryć, że ówczesne filozofie projektowania i wyobrażenia o bezpieczeństwie nieco się różniły od dzisiejszych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Lutego 2008 Autor Share Napisano 17 Lutego 2008 Idzie ku końcowi ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Lutego 2008 Autor Share Napisano 18 Lutego 2008 Zapraszam do galerii : viewtopic.php?p=84929#84929 PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi