feelip90 Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Nigdy nie miałem okazji (a może pomijałem) skleić tego zestawu. Leżał na półce zapomniany a teraz pewnie gdzieś leży w piwnicy w domu rodzinnym o ile jeszcze nie został wyrzucony Skuszony promocją o całe (2 zł mniej) w Auchan, postanowiłem kupić sobie ten zestaw, aby posłużył jako "płótno". Jednak w Lublinie ogłoszono wystawę modelarską, która będzie częścią wystawy historycznej "Militaria XX wieku" a także z okazji 100 lecia lotnictwa polskiego - pomyślałem, że może warto go skleić trochę ładniej i pokazać na wystawie. Malowany pędzlem, farby revell aqua oraz vallejo. Psiknięty lakierem satynowym. Co do waloryzacji: Nowe golenie z igieł lekarskich, kręcące się śmigło także z igieł lekarskich. Cały szkielet oszklenia i oczywiście samo oszklenie także nowe. Kadłub cięty na wersję dwumiejscową, dorobiona tablica przyrządów (nie dokładnie, ale żeby było coś widać przez szyby). Wydech także wykonany z igły lekarskiej. Z oszklenia jestem nie do końca zadowolony ponieważ w trakcie zmieniłem totalnie koncepcję - chciałem przykleić jeden wycięty panoramiczny kawałek przeźroczystej folii do vacu, ale ubzdurałem sobie, że będę każde okienko wycinał i trochę zeszło zanim wymyśliłem jak je wyciąć tak, aby łatwiej dopasować. Powiem szczerze, że sklejanie zestawu przyniosło mi frajdę, myślałem, że będzie gorzej i poleci więcej epitetów. Jeśli ktoś jest zainteresowany warsztatem: https://minihangar.online/warsztat-rwd-5-zts-plastyk-172-cz-1/ https://minihangar.online/warsztat-samodzielna-waloryzacja-rwd-5/ https://minihangar.online/warsztat-malowanie-rwd-5-zts-plastyk/ Galeria: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Klasyk piękny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Nie pokusiłeś się by poszukać fotek oryginału i niestety babole w malowaniu. Najbardziej nieudany statecznik pionowy, gdzie linia koloru czerwonego powinna być znacznie niżej. A jeszcze kilka fotek jest TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feelip90 Napisano 24 Października 2018 Autor Share Napisano 24 Października 2018 Co do fotek to szukałem i się nie doszukałem a tu proszę, jednak Ze statecznikiem poziomym zorientowałem się przy nakładaniu kalkomanii, ale widzę na fotkach, że płat też miał kolor o czym nie wiedziałem i właśnie tego nie mogłem się doszukać. Cóż, trudno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 24 Października 2018 Share Napisano 24 Października 2018 Ogólnie wrażenie pozytywne. Czysto i fajnie wykonany, ale nie odspawałeś drugich drzwi i masz jednodrzwiową dwumiejscówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feelip90 Napisano 24 Października 2018 Autor Share Napisano 24 Października 2018 A tak - o tym też zapomniałem wspomnieć i nie zapomniałem a celowo pominąłem i zdaję sobie sprawę, że sprawne oko wyłapie RWD-5 Sci-Fi: drugi pilot musi odchylić fotel pierwszego jak w 3drzwiowym samochodzie, żeby wejść na swoje miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Października 2018 Share Napisano 25 Października 2018 Bardzo ładny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi