Skocz do zawartości

Tamiya Sdkfz 251/1 /135 1/I PzGrenRgt 12 lipiec 1944

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kończę sukcesywnie modele otrzymane od kolegi. Tym razem Tamiya Sdkfz 251/1, dołożyłem gąsienice Fruila i blaszki Eduarda. Malowany głownie Alcladem Milspec, oraz MRP. Model jak model, dobrze znany, choć gdybym miał robić od podstaw (a pewnie będę robił), wybrałbym coś nowszego. Kalki dorabiałem na raty z różnymi sukcesami, raczej marnymi. Generalnie z modelu zadowolony jestem przeciętnie, żałuję, że mocniej nie skontrastowałem koloru bazowego, ale ten Alclad to jedyny mój kolor z serii, a więcej kupować nie zamierzam. Malowało się nim bardzo kiepsko.

Pojazd przedstawiony jest w kolorach 1 kompanii I batalionu 12 pułku grenadierów pancernych z 4 Dywizji Pancernej, mniej więcej w drugiej połowie lipca 1944 w okolicach Bielska Podlaskiego.

Wnętrze: viewtopic.php?f=87&t=61484

Będę wdzięczny za uwagi i krytykę.

Pozdrawiam

Krzysiek

07e3e68354a277e1.jpg

e736669449b56902.jpg

e0161ad8fc9283f4.jpg

1917d012732070cf.jpg

1a094ce55e75d1da.jpg

90d7923b926086e4.jpg

6275a63459ea1c98.jpg

26fa640dbe4f20af.jpg

826070313ed09c8b.jpg

f6de6aa94f6b3baf.jpg

b6f0a9b4eddc2eb5.jpg

e1c5af09e2b49b37.jpg

80b4e08acbdc7151.jpg

01a5325df7cd1b91.jpg

fa1928d9b757cd20.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

Są zdjęcia z wnętrza tylko. wrzucę link w pierwszym poście. Nie potrafię na razie robić warsztatów.

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

Generalnie mi się podoba, choć kolor bazowy na mój gust za bardzo w zielony wpada (przynajmniej tak to na zdjęciach wygląda).

Na plus zasługuje malowanie kamo - moim zdaniem ładnie wyszły plamki, przede wszystkim nie złamane. No i duży respekt za poskładanie Friuli - ja się poddałem.

Napisano

Masz rację, też miałem wątpliwości z tym bazowym. Jest troszkę zbyt zielony. Wziąłem gotowy kolor z Alclada MilSpec, w sumie dla testów, i nie byłem zadowolony. Nie pasowała mi ani sama farba, ani kolor. AK w Dunkelgelb ma cztery odcienie, w tym taki właśnie zielonkawy, więc postanowiłem, że taki zostanie. Następny będzie bardziej żółty.

A Friule... masakra. Męczyłem się nieziemsko, superglue nie chciał trzymać, a efekt jest przeciętny. Chyba szkoda czasu, do następnych będę szukał czegoś innego (mam praktycznie sklejonego 251/9 z Tamki i pomysł na malowanie 251/3).

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

Ja próbowałem, ale się rozlatywały. Olałem je więc i kupiłem z AFV plastikowe - też męka, ale lepsze niż te metalowe.

Napisano

Ładny! Podoba mi się!

Podoba mi się Dunkelgelb, dlatego że nie ucieka w beżowy kolor...