Xmen Napisano 13 Listopada 2018 Share Napisano 13 Listopada 2018 (edytowane) Przedstawiam następny skończony model.Nowy wypust firmy ICM.W porównaniu do pierwszych Dornierów to przepaść na plus oczywiście.Kalki nie specjalne tak jak wykonanie ale ujdzie.Następne Dorniery będą miały oznaczenia malowane.Muszę jeszcze wymyślić jak zrobić okopcenia za wydechami.Myślałem o jakimś jasnoszarym ale nie wiem czy to będzie wyglądało w miarę porządnie. PS.Opony dostaną pigment.Po prostu zapomniałem i dopiero na zdjęciach to zobaczyłem. Edytowane 13 Listopada 2018 przez Xmen 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Widzę że Kolega daje do pieca i co chwila wrzuca nowy wyrób. Jak nic żona i dzieci wyjechały z domu Model czysto sklejony i zgrabnie pomalowany. Duży plus za czysto zrobione oszklenie. Kalki niestety chyba nie najlepszej jakości bo widać miejscami folię ale to jak mniemam problem producenta. Dostrzegam też bardzo zgrabną linkę anteny - ani chybi nitka z pończochy sąsiadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 Rzuć okiem na to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 14 Listopada 2018 Autor Share Napisano 14 Listopada 2018 (edytowane) A dzięki.Żona w domu ogląda Koronę Królów młody przy kompie a tata w swojej "dziupli" walczy. Niestety linka od MiGa sąsiadka nie chciała się podzielić.Przy kalkach widać niestety folię.Dziwne trochę te kalkomanie.Ciężko się je ściąga z papieru i słabo reagują na chemię . Dałem na nie SOL Microscale ,czarną Agamę i na koniec Bilmodel 3.To jest ostatnią galeria w tym roku.Trzeba pokończyć rozpoczęte warsztaty. Dzięki za zdjęcia.Wiem że tak można.Trochę umiem ale tak zdolny to nie jestem.Chociaż jeszcze dwa Dorniery w kolejce są to może się odważę. Edytowane 14 Listopada 2018 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 14 Listopada 2018 Share Napisano 14 Listopada 2018 15 godzin temu, Xmen napisał: A dzięki.Żona w domu ogląda Koronę Królów młody przy kompie a tata w swojej "dziupli" walczy. Niestety linka od MiGa sąsiadka nie chciała się podzielić.Przy kalkach widać niestety folię.Dziwne trochę te kalkomanie.Ciężko się je ściąga z papieru i słabo reagują na chemię . Dałem na nie SOL Microscale ,czarną Agamę i na koniec Bilmodel 3.To jest ostatnią galeria w tym roku.Trzeba pokończyć rozpoczęte warsztaty. Dzięki za zdjęcia.Wiem że tak można.Trochę umiem ale tak zdolny to nie jestem.Chociaż jeszcze dwa Dorniery w kolejce są to może się odważę. a ja uważam ze powinieneś spróbować, bardzo ładnie i czysto malujesz wiec czas na kolejny stopień, sam mówisz ze masz dwa uważam ze wyjdzie cudo, w gruncie rzeczy to prosta sprawa z ta sola i maskolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Listopada 2018 Share Napisano 16 Listopada 2018 Bardzo fajnie to wygląda. Napisz dwa zdania o samym zestawie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Listopada 2018 Autor Share Napisano 16 Listopada 2018 Zestaw jest bardzo fajny.Linie podziału równiutkie i cienkie.Spasowanie też jest ok.Szpachlówki musiałem użyć bardzo mało i to bardziej ze swojej winy.Oszklenie bez rys, ładnie przejrzyste i dopasowane też jest dobrze.Górna powierzchnia płata jest jako całość co ułatwia uzyskanie prawidłowej geometrii.Zdarzają się ślady łączenia form i drobne zapadnięcia tworzywa ale łatwo można sobie z tym poradzić.Trochę lepsze mogły by być kalkomanie.Jak dla mnie to najsłabszy element zestawu.Mogę jednak z czystym sumieniem ten model polecić.Nocnych Dornierów nikt więcej nie robi.Revell to przepak ICM. Mam nadzieję że pójdą za ciosem i wydadzą Dorniery 217. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Listopada 2018 Share Napisano 16 Listopada 2018 A ja podpytam o malowanie Wg instrukcji ICM-u model powinien być pomalowany na czarno. A tu dostrzegam jakby był czarny albo czarnozielony. Bardzo fajnie widać cieniowanie. Stosowałeś jakąś mieszankę cz też gotowy wyrób "czarnopodobny" tylko o ton jaśniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Listopada 2018 Autor Share Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Już odpowiadam.Model jest pomalowany Gunze C137 po całości ,na to czarnym po liniach podziału następnie Smoke firmy Tamiya dosyć szerokim strumieniem później lakier X 22 na to mieszanka czarnej z brązowym do śmigieł japońskich od Gunze.Dosyć mocno rozcieńczona i taką mgiełką po całości.Na koniec matowy od Hataki Orange.Washa nie dawałem wcale. Edytowane 16 Listopada 2018 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Listopada 2018 Share Napisano 16 Listopada 2018 20 minut temu, Xmen napisał: Model jest pomalowany Gunze C137 po całości , Czyli trochę taki "gumowy" samolot wyszedł Przepis godny naśladowania bo efekt końcowy bardzo przyjemny dla oka. Żeby było już wszystko git to może odrobina odwagi i jakieś "dymy" byś mu dorobił na górnych powierzchniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 16 Listopada 2018 Autor Share Napisano 16 Listopada 2018 Planuje zrobić ale nie mam na razie pomysłu jakim kolorem.Może jakieś szare lub jasno brązowe? Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Listopada 2018 Share Napisano 16 Listopada 2018 3 minuty temu, Xmen napisał: Może jakieś szare lub jasno brązowe? Zobaczymy Zdecydowanie idź w kierunku "brązów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi