Hello Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Znalazłem w necie filmik z budowy ( pierwsza część ) naszego F-16C z zestawu Tamiyi jak w tytule . Filmik pojawił się 11-11-2018 , fajny zbieg okoliczności . Są tam kalki ModelMaker'a , jakieś żywice i oczywiście sama Tamiya. Pytanie brzmi , będzie dobrze czy nie bardzo ? Użyte elementy układanki są mi nieznane . Obiecałem sobie , że będę się trzymał 1/48 ale , ale ... co tam . Poniżej omawiany filmik i mój F-16 z flagą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Będzie dobrze, choć autor nie pokazał jak zamierza zrobić zasobnik ze spadochronem pod statecznikiem. Pewnie wystruga. Inna sprawa to pytanie gdzie on kupił tego F-16 Tamki w 32, jest w zasadzie nieosiągalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Może ma przegłeboką szafę . Jak nie to z drugiej ręki trzeba próbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Podpinając się pod temat, to pod poniższym linkiem jest budowa polskiego F-16, ale w skali 1:48 również na bazie modelu Tamki. Ciekawy materiał, można prześledzić całą budowę. Prawdę mówiąc, mam w planach robienie praktycznie tego samego kamuflażu + CFT. Edytowane 19 Listopada 2018 przez Mates 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 W 1/48 jest sprawa jest prosta , są gotowe modele . Tylko wybrać kalki . Pozdrawiam Hello . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Nie do końca prosta, zdaje się że już jest bardzo trudno kupić CFT Army. Ale może jeszcze gdzieś da się je dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Może i tak , męczące jest to szukanie dodatków . W 48 są przecież gotowe modele . Zresztą dodatków które były a ktoś kisi jak ogórki ja już nie kupię . Pozostaje kupić to co jest w komplecie , gotowe . Z moich domowych i sąsiedzkich kibiców tylko ja wiem , że tam jakiś dzingsik jest okey albo nie . W hobby nie liczę pieniędzy ale różnice widzę jeśli za cenę dodatków mogę kupić drugi model . A za czas grzebania po ebay'ach można już skleić następny model . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Jeśli umiesz strugać to nie ma problemu, ale jeśli nie umiesz, to raczej nie masz wyjścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 A co zrobić ? Ten F-16 w 1/32 ( szybko przeleciałem net ) na ebay'u ktoś sobie życzy gdzieś przeszło 400 dolców . Plus kalki i plus coś tam - jeszcze mnie nie pogięło . Odpuszczam , za to kupię całą eskadrę efów z Kinetica . Albo komplet naszych samolotów z Mirage'a . I też będę zadowolony . A może ktoś wkrótce wypuści F-16 block 52 w 1/32 i wtedy kupię w normalnej cenie . Chyba ,że jest takowy i ja nie wiem . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Tu nie chodzi o możliwość kupna jakiegoś F-16C Block 52+, czyli możliwość kupna Tamki - zestawu niemal perfekcyjnego. To tak samo jak w 48 można zrobić polskiego Jastrzębia z zestawu Hasegawy albo Kinetica i jakoś to będzie, ale można też z przepięknej Tamki i wtedy będzie dużo bardziej. Że drogo? Modelarstwo nie jest tanie. Policzmy: F-16C/N Aggressor Tamki - 217 zł, CFT - 43 zł, upgrade set Army - 43 zł, kalkomanie Techmodu - 21 zł - w sumie daje to 324 zł, a to ceny sklepowe, dotyczą części towarów niedostępnych, więc na rynku wtórnym zapewne dużo droższych, a i to dopiero początek dodatków, bo jak chcesz zrobić naprawdę ładny model, to wypada jeszcze kupić dyszę, kabinę, wnęki podwozia Airesa, może i trochę blaszek Edka, pitoty Mastera, niewykluczone że jeszcze jeden zestaw kalkomanii albo masek (jeśli robisz np. Tigermmet 2013), do tego uzbrojenie i podwieszenia Eduarda - spokojnie dobijesz do 500 zł. Z Kinetica za 185 zł takiego efektu raczej nie uzyskasz, no chyba że jesteś wirtuozem modelarstwa, ale tego ja wiedzieć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) Wirtuozem nie jestem , robię modele żeby odpocząć . Wyliczyłeś 5 stówek a tu trzeba u mnie kupić nowy kibelek , płytki a i sofa już niemodna . W międzyczasie Push-up wstawił Kiepskiego , więc dodam , że piwko też musi znaleźć miejsce w budżecie . Pozdrawiam Hello Edytowane 19 Listopada 2018 przez Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Ja podałem maksymalny pułap (choć pewnie można jeszcze więcej dodatków włożyć w ten model) dla pasjonatów. Naturalnie nie ma potrzeby żeby kupować wszystko co się da, ale jak się chce zrobić ładny model to jednak zestaw Tamki jest nie do przebicia. Można zrobić taniej ale będziesz miał problemy ze spasowaniem, z gorszym detalem i na koniec okaże się, że model nie jest może taki fajny jak miał być. Nie jestem zwolennikiem wydawania pieniędzy na darmo, ale akurat jak robić polskiego Jastrzębia to najlepiej z Tamki. Choć trzeba oddać sprawiedliwość wielu modelarzom, którzy naszego F-16 zrobili pięknie także z innych zestawów. Da się, ale z Tamki jest po prostu wygodniej i najłatwiej uzyskać dobry efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Już chyba się zeszliśmy z tym tematem . Zgadzam się , Tamiya to Tamiya . Tylko , że Tamiya nie robi wersji D w skali 1/48 . Tacy złośliwcy , nie robią i już . W 1/32 chciałem zrobić tylko C i znowu Tamiya mnie olała bo nie idzie już kupić ( w przyzwoitej cenie ) . Normalne sepuku . Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Jeśli chodzi o pewne wersje i skale, to Tamka faktycznie jest nie do obrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 28 minut temu, Solo napisał: Ja podałem maksymalny pułap ... Wystarczy sam pułap, nie maksymalny, bo sam pułap to maksymalna wartość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 To prawda, coś jak cofać się do tyłu. Z tym że w naszym języku "maksymalny pułap" jest potocznie i powszechnie stosowany więc ja bym nie uznał tego za błąd językowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 "po najmniejszej linii oporu" też jest powszechnie używane, a jest to rażący błąd. Ale chyba za bardzo juz zająłem wątek modelarski kwestiami językowymi. Sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 19 Listopada 2018 Share Napisano 19 Listopada 2018 Bo taki zwrot po prostu nie ma sensu, za to językowo jest jak najbardziej poprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 19 Listopada 2018 Autor Share Napisano 19 Listopada 2018 Też powinniśmy mówić o podziałce modelu , nie o skali modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2018 Pojawiła się druga część warsztatu . Możemy obejrzeć montaż kadłuba , skrzydeł , itp . Dołożył także zasobnik na spadochron z modelu Academy . Maskowanie i malowanie pasków , plus wpadki że ściąganiem masek . Chcialem kupić taką Tamiye ale ceny sa zaporowe . Na otarcie łez wytargalem Academy w skali 1/32 . Zobaczymy jak dojdzie co mozna zrobic polskiego z niej . Pozdrawiam Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 A gdzie ją spotkałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) W kraju Apaczów i Irokezów . Strasznie mnie oskalpowali za przesyłkę . Hello Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 Możesz dać linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Solo obiecuje Ci , że jak dojdzie do mnie paczka to jedynie z danych na paczce mogę ściągnąć nadawcę . Przyznam się , że idzie do mnie rodzinnymi szlakami . W celu jak wiadomo zmniejszenia haraczu . Pierwszy etap się udał , bez cła . Teraz tylko umyślny kurier musi wsadzić w walizkę i odwiedzić mój przyjazny dom . Z ebaya nic nie mam bo natychmiast ogłoszenie znikło . Trochę dziwnie bo zawsze tylko pojawiała się informacja , że sprzedane . Zestrachalem się trochę ale model już w rodzinnych rękach . Hello PS Hasegawa 1/32 Cię interesuje ? Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Hello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi