Skocz do zawartości

[W] Blohm und Voss BV141 (1/48)

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 months later...
Napisano

Czółko,

po długiej przerwie zachciało mi się go skończyć :)  Jednak model jest pechowy dla mnie... Najpierw te zapadliska, które jak już udało się wyprowadzić, to przy malowaniu kamo razem z taśmą oderwała się gdzieniegdzie farba :-(  Po za tym, żeby wyprowadzić te zapadliska musiałem umyć model wamodem. Ale chcąc oszczędzić kabinę, która była już zamknięta i fajnie wyszła, zrobiłem to szuruburu niedokładnie i w niektórych miejscach zjechana faktura poszycia wyszła dopiero po powtórnym malowaniu... :glupek:

Tak więc ponieważ nie chce mi się go jeszcze raz prać a potem znowu malować, to zostawiam jak jest - czyli mocno nieudany. :oops:

PS. A model sobie „odkupie”, bo mi się baaaardzo podoba (w sensie maszyna a nie moje wykonanie) :mrgreen:

BV141-17.jpg

Napisano

Samolocik prima sort, tylko widać, że wypraski spieprzone... Hobby Boss? Nie jadłem i chyba nie będę próbował.  A ten kolorek to RLM71? Bo jeśli tak - to nie powinien być bardziej zielony, czy to takie światło?

Napisano

HobbyBoss nie jest taki zły - mam od nich foczkę i pz.kpfw. I, i bardzo mi się podobają. Tylko strasznie miękki plastik - trzeba uważać na szlifowania - tu wyszedł brak mojego doświadczenia „w branży” ?

Góra to tak jak piszesz - RLM71 (z RLM02). Właśnie nie wiem skąd ten kolorek ? Przy ustawieniach auto wogóle wychodzą brązy, to tutaj (robione ustawieniami „A”) to przynajmniej zahacza o zieleń ?  Pierwszy raz mam taki efekt w namiocie  bezcieniowym, inne modele, które w nim pstrykałem,  nie miały aż takich przekłamań...

Napisano

Z RLM02, a nie RLM70?

Mnie boli, że nie ma porządnego BV 141  w 1/72. Jest Airfix, ale chyba już go raczej nie ma... A porządny to raczej nie był - no był, prawie porządny.  Asymetryki  BV są fajne, kiedyś Revell robił BV P 194 - taką hybrydę śmigłowo-odrzutową - bardzo przyjemny model, bardzo dobre wypraski, ładnie się na półce prezentuje. Ale chyba już jest out of print.

Napisano

Ciebie boli brak tego jednego a mnie brak w mojej skali czegokolwiek innego niż ten :)

PS. Te 02 wziąłem z instrukcji - strasznie ciężko znaleźć coś o faktycznym malowaniu tego samolotu w sieci, więc zawierzyłem HB :D

Napisano

Według mądrej książki wydanej dawno temu przez AJ Press takie samoloty były malowane RLM 65, 70 i 71 - jako malowanie samolotów niemyśliwskich, a BV 141 to zdaje się 1941, to tym bardziej bym się jeszcze tego trzymał, bo potem już były pewne modyfikacje, ale wydaje mi się, że głównie polowe.

• Thanks 1