HB tanks Napisano 3 Stycznia 2019 Napisano 3 Stycznia 2019 Witam Pantera z 52. batalionu czołgów 11. dywizji pancernej. Brała udział w bitwie na łuku kurskim w lipcu 1943, zdobyta przez Rosjan. Wykonana "z pudła"- bardzo znakomitego zresztą, dodane tylko blaszki grili których brak w zestawie. 1 Cytuj
bazylms Napisano 4 Stycznia 2019 Napisano 4 Stycznia 2019 WIdać że malowanie jest całkiem niezłe. Natomiast jak już wspomniał Spotter - to by było na tyle. Generalnie to kolory wyszły trochę ciemne, i warto celować w jasniejsze odcienie. Części metalowe jak narzędzia, gąsienice - nie tędy droga. Przy następnym załóż warsztat, na bierząco sie pomoże. Cytuj
Markuz Napisano 4 Stycznia 2019 Napisano 4 Stycznia 2019 Pierwsze wrażenie to gotowy model z pudełka tzw. diecast Dodatkowo widać kilka drobnych błędów w budowie: - haki tylnych zasobników chyba nie tak były mocowane, - coś jest nie tak z błotnikami przednimi, w takim układzie szekli nie założysz Reszta jak koledzy wyżej pisali. Cytuj
meser262 Napisano 5 Stycznia 2019 Napisano 5 Stycznia 2019 Koledzy z Forum wiedzą że w dziale "Galeria" wpisuje bardzo rzadko moje uwagi. Zawsze dotyczą tylko wykonania/braków merytorycznych - nie oceniam kolorów, brudzeń itp. Faktycznie zestaw "ZVEZDY" bardzo fajny - ale w modelu jeszcze bardzo dużo drobnych i większych błędów merytorycznych. Dlatego żeby wykonać z jak najmniejszą ilością błędów zapraszam do działu "Warsztat". Tam Koledzy podpowiedzą co i jak. Szczególnie przy Panterze z tak dużą ilością zdjęć - Pantera Nr.824. 14 godzin temu, Markuz napisał: haki tylnych zasobników chyba nie tak były mocowane Tak zgadza się popatrz 14 godzin temu, Markuz napisał: - coś jest nie tak z błotnikami przednimi, w takim układzie szekli nie założysz I tu kolejna fotka - Z małym opisem. Błotnik składał się z dwóch części. - pierwsza część mocowana z boku - żeby nie "latała" no i od góry - czerwone zaznaczenia, - druga część mocowana do tych dwóch śrubek - żółte zaznaczenie - małymi blaszkami (L) i do pierwszej części błotnika. Popatrz na modelu w jakich miejscach są te śrubki do mocowania - żółte - , a gdzie w modelu. Szekla zakładana po zdjęciu części błotnika. Dlatego bardzo często Pantery jeździły ze złożonymi błotnikami jak widać na fotce Nr.824. Dodatkowo na fotce widać że z lewej strony Nr.824 miał wzmocnione wszystkie zewnętrzne koła jezdne, a w modelu niestety nie. Z prawej strony w Nr.824 było wzmocnione koło jezdne zewnętrzne tylko ostatnie, a w modelu - no właśnie. Błędów innych jeszcze jest sporo. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj
HB tanks Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Napisano 5 Stycznia 2019 Dzięki meser za rzeczowe uwagi. 9 godzin temu, meser262 napisał: Dodatkowo na fotce widać że z lewej strony Nr.824 miał wzmocnione wszystkie zewnętrzne koła jezdne, a w modelu niestety nie. Z prawej strony w Nr.824 było wzmocnione koło jezdne zewnętrzne tylko ostatnie Zestaw Zvezdy to przewiduje do tego wzoru malowania, choć w instrukcji pomyliły im się strony. Miałem zrobić tak: ..czyli trzy koła z prawej inne niż reszta (z mniejszą ilością śrub). Zapomniałem o tym w czasie finalnego montażu. Wyszło randomowo. Co do reszty- chyba na razie pary mi starcza na wycięcie/sklejenie/pomalowanie czołgu. Dokładne, w miarę możliwości. Inne tematy to na razie abstrakcja. Warsztat?- to by z pewnością się przydało. Czeka już zestaw Konigtigera 1:35 z Takoma. Malowanie/postarzanie ekwipunku, gąsienic, rozmaite zaczepy itp,- to dla mnie -"lotnika" tematy obce, choć nie zamierzam nigdy przesadnie brudzić, czy zużywać modeli. Ot, taka formuła, bardziej "muzealna" niż "dioramowa". Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi