slepy Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 Mam kilka modeli za sobą i interesuje mnie obecnie efekt cieniowania paneli tzn. jak jest model np. su-27 w skali 1:48 i od spodu kadłub i skrzydła dzielą się na takie "panele" rozdzielone liniami podziału i chciałbym uzyskać efekt aby po liniach podziału był cień a wewnątrz panelu jakiś docelowy dla danego modelu kolor. Po prostu aby był kontrast miedzy panelem a linią podziału i to taki lekko rozmyty. Jak osiągnąć taki efekt? P.S. Nie wiem czy tytuł tematu jest odpowiedni jeśli nie to z góry przepraszam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karambolis8 Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 Technika nazywa się preshading Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slepy Posted January 4, 2019 Author Share Posted January 4, 2019 OK rozumiem. A tak łopatologicznie jak to osiągnąć taki efekt? Mam aerograf. Czy mam pomalować cały model docelowym kolorem a następnie cieniutko jakimś ciemniejszym szarym przejechać po liniach podziału? Czy może najpierw przejechać ciemnoszarym linie podziału a następnie położyć kolor główny kamuflażu starając się nie zamalować lini podziału? Bardzo prosze o wytłumaczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cooper69 Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 Proszę. Tego jest naprawdę pełno w internecie, książkach itp. Troszkę wysiłku i masz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tap-chan Posted January 4, 2019 Share Posted January 4, 2019 (edited) Są 2 podstawowe sposoby - preshading albo black basing. Preshading - na podkład kładziesz ciemne (czarne) linie podziału, potem na to kolor bazowy, cienkimi transparentnymi warstwami do uzyskania zadowalającego efektu. Black basing - jak nazwa wskazuje, malujesz cały model na ciemno (czarno) i albo kładziesz na panele jasny marmurek albo po prostu rozjaśnienie paneli w dowolnym typie. I na to kolor bazowy, cienkimi, transparentnymi warstwami do uzyskania pożądanego efektu. Obejrzyj sobie to, masz tu preshading wyłożony bardzo łatwo i przystępnie: Edited January 4, 2019 by Tap-chan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slepy Posted January 4, 2019 Author Share Posted January 4, 2019 OK dziękuje bardzo. Myśle że to nie tylko mnie ale i innym początkującym adeptom modelarstwa się przyda. Jeszcze raz dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts