slepy Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Mam kilka modeli za sobą i interesuje mnie obecnie efekt cieniowania paneli tzn. jak jest model np. su-27 w skali 1:48 i od spodu kadłub i skrzydła dzielą się na takie "panele" rozdzielone liniami podziału i chciałbym uzyskać efekt aby po liniach podziału był cień a wewnątrz panelu jakiś docelowy dla danego modelu kolor. Po prostu aby był kontrast miedzy panelem a linią podziału i to taki lekko rozmyty. Jak osiągnąć taki efekt? P.S. Nie wiem czy tytuł tematu jest odpowiedni jeśli nie to z góry przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Technika nazywa się preshading Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 OK rozumiem. A tak łopatologicznie jak to osiągnąć taki efekt? Mam aerograf. Czy mam pomalować cały model docelowym kolorem a następnie cieniutko jakimś ciemniejszym szarym przejechać po liniach podziału? Czy może najpierw przejechać ciemnoszarym linie podziału a następnie położyć kolor główny kamuflażu starając się nie zamalować lini podziału? Bardzo prosze o wytłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Proszę. Tego jest naprawdę pełno w internecie, książkach itp. Troszkę wysiłku i masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) Są 2 podstawowe sposoby - preshading albo black basing. Preshading - na podkład kładziesz ciemne (czarne) linie podziału, potem na to kolor bazowy, cienkimi transparentnymi warstwami do uzyskania zadowalającego efektu. Black basing - jak nazwa wskazuje, malujesz cały model na ciemno (czarno) i albo kładziesz na panele jasny marmurek albo po prostu rozjaśnienie paneli w dowolnym typie. I na to kolor bazowy, cienkimi, transparentnymi warstwami do uzyskania pożądanego efektu. Obejrzyj sobie to, masz tu preshading wyłożony bardzo łatwo i przystępnie: Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 4 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2019 OK dziękuje bardzo. Myśle że to nie tylko mnie ale i innym początkującym adeptom modelarstwa się przyda. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi