Grzes Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia Hmm... znalezienie takiego idącego konika nie jest łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia 42 minuty temu, Grzes napisał: Hmm... znalezienie takiego idącego konika nie jest łatwe. Wśród figurek Airfix 1/72 jest trochę koni. https://www.ebay.com/itm/364372428612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia W dniu 9.08.2024 o 12:21, Wojtek59 napisał: Głównie co to jest to czerwone - ?"STANDARD" Wychodzi na to że tak jakby, ale palcy uciąć nie dam bo sam tego nie mogę odczytać i szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia W tym wypadku masz rację, ale... mnie chodzi o malowanie biało-czerwonej SP-2421. Niedopowiedzenie. Mea culpa. Przepraszam. Kalki już mam prawie gotowe. Mam wrażenie, że na kadłubach z napisem FOKA 4 nie było dopisku 'standard', a i kształt i wielkość 4 była różna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia (edytowane) 15 minut temu, Wojtek59 napisał: mnie chodzi o malowanie biało-czerwonej SP-2421 Być może miała wcześniej... Foki miały bardzo zróżnicowane jednak malowania szczególnie po jakichś remontach to chyba każdy zakład robił pod swój standard, a i w aeroklubach poprawki się zdarzały. Mam jeszcze takie słabe foto w chyba fabrycznym malowaniu i ów "standard" jednak jest Edit: A kij wie, może miała tylko po lewej stronie Tu foto z 1965 Edytowane 12 Sierpnia przez Artek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia Otóż to, że napisy miały symetrycznie STANDARD - pod skrzydłem. A na tym dolnym zdjęciu (mam też zdjęcie prawej burty tego egzemplarza) nie widać tego 'standarda'. Stąd się wzięło moje pytanie. Ardpol wybiegł przed orkiestrę. Jednak coraz bardziej się przekonuję, że dla Fok z "czwórką" w nazwie tego napisu nie było. Przejrzałem też monografię Foki autorstwa Murawskiego i też potwierdził moje przypuszczenia. Był chyba jeszcze rysunek kolorowy Foki w starym TLiA. Poszukam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia To jednak nie TLiA, ale też, IMHO, dobre: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia 4 godziny temu, Wojtek59 napisał: Nożesz... idealny rysunek pod projekt kalkomanii. Jeszcze tylko dorobić model i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia Niezupełnie. Brak rzutu z góry/ dołu z wymiarami i położeniem rejestracji na skrzydle. Ja już, z grubsza, dorabiam I to nie jeden 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia 6 minut temu, Wojtek59 napisał: Niezupełnie. Brak rzutu z góry/ dołu z wymiarami i położeniem rejestracji na skrzydle. No, zgadza się. Ale elementy boczna już są, a one jednak są najbardziej skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia (edytowane) Póki co, zajawka. Kompletna scenka będzie musiała poczekać na podstawkę. Co trochę potrwa. Osłona kabiny wygląda na niedoklejoną, bo taka jest. Nie zdecydowałem sie w jakiej formie będzie pokazana. Może w ogóle zdjętej? Ma zrobioną konstrukcją wewnętrzną, ale nie mam pewności czy to pokazać. Edytowane 13 Sierpnia przez HKK 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Bardzo ładny. Przy okazji przypomniało mi się, że któraś z Fok 4/5 ? siedziała zawsze "na nosie", a druga "na ogonie" jak była bez pilota . Może ktoś z Was pamięta. I tu mam prośbę, czy ktoś ma może zdjęcia spadochronu plecowego, żeby dorobić (nawet z ołowiu, jako dodatkowy balast.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 19 minut temu, Wojtek59 napisał: Przy okazji przypomniało mi się, że któraś z Fok 4/5 ? siedziała zawsze "na nosie", a druga "na ogonie" jak była bez pilota . Może ktoś z Was pamięta. Ze zdjęć wynika, że Foka-4 zawsze siedziała na płozie przedniej. Foka 5 mogła na przedniej lub na tylnej (śr ciężkości nad kołem). Natomiast Cobra-15 zawsze siedzi na tylnej płozie, nawet z pilotem (również z osobistych obserwacji). Zresztą Cobra nie ma przedniej płozy, więc kadłub by się niszczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 2 godziny temu, Wojtek59 napisał: Bardzo ładny. Przy okazji przypomniało mi się, że któraś z Fok 4/5 ? siedziała zawsze "na nosie", a druga "na ogonie" jak była bez pilota . Może ktoś z Was pamięta. I tu mam prośbę, czy ktoś ma może zdjęcia spadochronu plecowego, żeby dorobić (nawet z ołowiu, jako dodatkowy balast.) Witaj Wojtek, https://pl.wikipedia.org/wiki/Spadochron_ratowniczy_SP-6#/media/Plik:Spadochron_ratowniczy_SP-6_(01).jpg SP-6 wszedł do użycia na przełomie 70/80. Wcześniej był SP-5 ale na szybko nie znalazłem zdjęcia. SP-5 był dużo grubszy od SP-6 Z ołowiu można też dorobić poduszkę siedzeniową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Foka 5 stoi na nosie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 39 minut temu, DobreMzimu napisał: Z ołowiu można też dorobić poduszkę siedzeniową. A na upartego, również tablicę przyrządów, lub ją napchać ołowiem. O i wyjaśniłeś, która Foka stoi na nosie. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 35 minut temu, Wojtek59 napisał: O i wyjaśniłeś, która Foka stoi na nosie Chyba jednak niekoniecznie Foka 5 i tak i nie Foka 4 raczej na dziobku Także ten... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Ooo. I to jest wyjaśnienie problemu. Wiedziałem, że dzwonią, ale nie pamiętałem w którym kościele. Czyli "czwórkę" doważyć na nos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 1 godzinę temu, DobreMzimu napisał: Foka 5 stoi na nosie Zależy jak przechylić 3 godziny temu, HKK napisał: Ze zdjęć wynika, że Foka-4 zawsze siedziała na płozie przedniej. Foka 5 mogła na przedniej lub na tylnej (śr ciężkości nad kołem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia bardzo stary spadochron http://szybowce.fotoedytor.com/galeria/albums/userpics/10002/mucha_koszewski_sp1135_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia Jeszcze detale kabiny i to póki co wszystko. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 17 minut temu, HKK napisał: Jeszcze detale kabiny i to póki co wszystko. Fajnie wyszedł "marmurek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia 44 minuty temu, HKK napisał: Jeszcze detale kabiny i to póki co wszystko Podpowiedz jak wykonałeś malowanie wnętrza typu: "salceson", "marmurek", "kukułcze jajo" - takie określenia spotkałem Wszystko bardzo piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Sierpnia Share Napisano 13 Sierpnia (edytowane) 20 minut temu, Artek82 napisał: Podpowiedz jak wykonałeś malowanie wnętrza typu: "salceson", "marmurek", "kukułcze jajo" - takie określenia spotkałem Najpierw jasno szary (użyłem AK RC neutral grey rozjaśniony błyszczącą Tamiya X-2). Potem, na bardzo małym ciśnieniu pryskałem czarnym i białym. Ciśnienie musi być na tyle małe, żeby aerograf po naciśnięciu spustu "spluwał" drobnymi kropelkami. Nie należy trzymać spustu otwartego dłużej, bo w końcu pryśnie większą plamą. Raczej pojedyńczymi "splunięciami" tu i tam. Trzeba to sobie wypróbowac na boku. 20 minut temu, Artek82 napisał: Wszystko bardzo piękne Dziękować. Edytowane 13 Sierpnia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia Autor Share Napisano 31 Sierpnia A w Muzeum miasta Malborka... taka niespodzianka: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi