abtb Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Witam. "Sprzedaję" szanownym Kolegom do odstrzału kolejny model który powstał w ramach "akcji - reaktywacji" Sto lat temu popełniłem Mila z Hb w barwach fińskich . I tak sobie stał na półce a potem już nie stał I jakoś "osiągnął" stan pewnego rozkładu i trochę go oszlifowałem i poprawiłem i tak narodził się Mi 4 Lotnictwa Polarnego ZSRR (Polarnaja Awiacja) Oryginał stoi w Muzeum Lotnictwa w Rydze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2019 Dziękuję wszystkim za uwagi i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 25 Stycznia 2019 Share Napisano 25 Stycznia 2019 remont bardzo pomógł - wygląda świetnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Pewnie bym nic nie napisał, bo choć mam sentyment do tego śmigłowca, to jednak w wersji wojskowej. Przypadkiem jednak wpadło mi na ekran zdjęcie oryginału z muzeum. Nie da się nie zauważyć kilku różnic z Twoim modelem: - inna czcionka nr. reg. - brak w oryginale napisu опасно - inny kształt łopat śmigła ogonowego i ich inne malowanie No i się zastanawiam czy były dwa rodzaje malowania tego śmiglaka? Tak z ciekawości pytam. Wiadomo, muzea mają to do siebie, że dla odświeżenia eksponatów czasem modyfikują oryginalne malowania, co nie zawsze im się udaje (wystarczy spojrzeć na niektóre "okazy" muzeum w Dęblinie). Edytowane 26 Stycznia 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 Widzę, że "temat" trochę żyje Muzeum Lotnictwa w Rydze - trochę szumna nazwa dla prywatnej inicjatywy byłego pilota. Właściwe można to nazwać składowiskiem tego co kiedyś latało i zostało wypchnięte z pasa startowego w krzaki w celu ostatecznej degradacji. Choć jest tam kilka ciekawych smaczków, np przednia część kadłuba MiG-a 25PU Sam śmigłowiec na chwilę obecną jest już egzemplarzem odremontowanym przez grupę pasjonatów i właściwie trudno określić czy jest zgodny z oryginałem. Kolor płatowca właściwie tak. Co do reszty - trudno powiedzieć Krój cyfr, napisy, ich rozmieszczenie i wielkość zostało skopiowane przeze mnie z kalek które na początku lat 90-tych udało mi się pozyskać zza wschodniej granicy. Co do malowania łopat - przyjąłem standardowy schemat malowania. Zdjęcia czarno-białe niestety nie dają pewności co do koloru - zielony czy ciemny szary. (plansze barwne przedstawiają je jako zielone identyczne z kolorem płatowca - w śmigłowcach wojskowych) Podobnie jest z malowaniem wirnika ogonowego - przyjąłem ogólnie stosowany w tamtych latach standard. Dodatkowo wszystkie plansze barwne (rosyjskojęzyczne) przedstawiają trzy pasy (czerwony-biały-czerwony) na łopatach wirnika ogonowego. Co do ich kształtu tu to ręki sobie uciąć nie dam. Biorąc pod uwagę fakt że HB skopał dokumentnie łopaty główne to może łopaty ogonowe też mijają się z oryginałem aczkolwiek są prawie identyczne jak w Mi-4 Kp który to dość mocno odwzorowuje wszelkie plany. Tak czy siak śmiglak prezentuje się teraz trochę lepiej niż w przeszłości i ponownie zagościł w pierwszym rzędzie na półce obok swego "militarnego" brata Dla zainteresowanych: na 99% będzie można go obejrzeć na imprezie w Mińsku Mazowieckim i tam "surowym wzrokiem" dokonać jego ostatecznej oceny, jak też całej akcji-reaktywacji. Ps. co do odmalowywania eksponatów w muzeum - walcząc z H04S mogłem się przekonać jak wielkie są różnice w malowaniu pomiędzy egzemplarzem "zachowanym" w muzeum a zdjęciami kolorowymi z okresu służby śmigłowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 Godzinę temu, Grzes napisał: No i się zastanawiam czy były dwa rodzaje malowania tego śmiglaka? Lotnictwo Polarne ZSRR ma ogólnie przyjęty schemat "pomarańczowy". Aczkolwiek istnieją odstępstwa - malowanie samolotów Li 2 i Ił 14 w których elementy "pomarańczowe" zostały zastąpione kolorem czerwonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia 2019 Share Napisano 26 Stycznia 2019 Takie jeszcze znalazłem: Niemiecki sposób na ten egzemplarz Kalki do wersji muzealnej 15 minut temu, abtb napisał: na 99% będzie można go obejrzeć na imprezie w Mińsku Mazowieckim Dobra! Obejrzymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 26 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2019 3 godziny temu, Grzes napisał: Dobra! Obejrzymy Hełmu nie mam, ale poduszkę na d... wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 W dniu 26.01.2019 o 15:47, Grzes napisał: Dobra! Obejrzymy No i żopa. System rejestracji na imprezę w Mińsku Mazowieckim dopuszcza tylko trzy modele w danej kategorii Tak więc pomarańczowa "4" się nie załapała bo wcześniej zgłosiłem dwie "2" i "zieloną" "4" Sorry, ale tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 6 minut temu, abtb napisał: Sorry, ale tak wyszło Czyli zaplanowana akcja, a teraz zwalamy na system... Spryciarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 12 minut temu, Grzes napisał: Czyli zaplanowana akcja, a teraz zwalamy na system... Spryciarz Złośliwiec Przywiozę bez rejestracji, najwyżej nie wpuszczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 6 minut temu, abtb napisał: Złośliwiec moje drugie imię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 7 minut temu, Grzes napisał: moje drugie imię Aa, to łatwo rozpoznam w tłumie zwiedzających. A szablę jak Olbrychski przyniesiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Lutego 2019 Share Napisano 11 Lutego 2019 39 minut temu, abtb napisał: A szablę jak Olbrychski przyniesiesz? Będę ciął słowami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 5 godzin temu, Grzes napisał: Czyli zaplanowana akcja, a teraz zwalamy na system. System poprawiny, zarejestrowałem 3 godziny temu, Grzes napisał: Będę ciął słowami Będzie mógł Kolega ciąć na "legalu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Dobrze, dobrze... chętnie popatrzę na te cięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Lutego 2019 Autor Share Napisano 12 Lutego 2019 10 godzin temu, Mitrandir napisał: Dobrze, dobrze... chętnie popatrzę na te cięcia Przybywaj, przybywaj. Z chęcią i twoją opinie poznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 (edytowane) 19 godzin temu, abtb napisał: Przybywaj, przybywaj. Z chęcią i twoją opinie poznam dobre dobre... widzę żeś szpiegów wysłał nawet zeby wyczaić co ja robie teraz Edytowane 13 Lutego 2019 przez Mitrandir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 4 godziny temu, Mitrandir napisał: widzę żeś szpiegów wysłał nawet zeby wyczaić co ja robie teraz Sam się pochwaliłeś tą podróbką Kamowa Paskudny jak noc listopadowa ale przez to paskudztwo jakiś taki ciekawy i przyciąga wzrok. No nic, będę walczył do upadłego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 59 minut temu, abtb napisał: Sam się pochwaliłeś tą podróbką Kamowa Paskudny jak noc listopadowa ale przez to paskudztwo jakiś taki ciekawy i przyciąga wzrok. No nic, będę walczył do upadłego W sumie to system Fletnera czy jakoś tak wiec kamov był później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 9 minut temu, Mitrandir napisał: wiec kamov był później I całe szczęście, przynajmniej wygląda po ludzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 A ty zdajesz sobie sprawe że on jest wielkości Ka-50 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 13 minut temu, Mitrandir napisał: że on jest wielkości Ka-50 Taki mały? To co nim podnosili? Słupki do płotu? Boć to więcej niż wazy nadjedzona wojskowa konserwa nie podniesie Taki Mi-10K to już rozumiem, nawet przyzwoicie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi