Jump to content

Akcja- reaktywacja czyli Mil Mi 4, Hobby Boss 1/72

abtb
 Share

Recommended Posts

Witam.

"Sprzedaję" szanownym Kolegom do odstrzału kolejny model który powstał w ramach "akcji - reaktywacji"

Sto lat temu popełniłem Mila z Hb w barwach fińskich . I tak sobie stał na półce a potem już nie stał:mrgreen:

I jakoś "osiągnął"   stan pewnego rozkładu

tfhhSWm.jpg

i trochę go oszlifowałem i poprawiłem

n1mWZFC.jpg

LQxz736.jpg

i tak narodził się Mi 4 Lotnictwa Polarnego ZSRR (Polarnaja Awiacja)

X6PQoCb.jpg

BeYnpfY.jpg

0j9GMdw.jpg

WGCoWVu.jpg

YJL1POT.jpg

QAHN8IO.jpg

ylTYiEt.jpg

tDaiF2T.jpg

mgwt5aR.jpg

ZF2CTKP.jpg

HoqiZs6.jpg

Oryginał stoi w Muzeum Lotnictwa w Rydze

:yahoo:

• Like 1

Pewnie bym nic nie napisał, bo choć mam sentyment do tego śmigłowca, to jednak w wersji wojskowej.
Przypadkiem jednak wpadło mi na ekran zdjęcie oryginału z muzeum.
Nie da się nie zauważyć kilku różnic z Twoim modelem:
- inna czcionka nr. reg.   
- brak w oryginale napisu опасно
- inny kształt łopat śmigła ogonowego i ich inne malowanie

No i się zastanawiam czy były dwa rodzaje malowania tego śmiglaka?
Tak z ciekawości pytam.
Wiadomo, muzea mają to do siebie, że dla odświeżenia eksponatów czasem modyfikują oryginalne malowania, co nie zawsze im się udaje (wystarczy spojrzeć na niektóre "okazy" muzeum w Dęblinie). 

Edited by Grzes

Widzę, że "temat" trochę żyje :D

Muzeum Lotnictwa w Rydze - trochę szumna nazwa dla prywatnej inicjatywy byłego pilota. Właściwe można to nazwać składowiskiem tego co kiedyś latało i zostało wypchnięte z pasa startowego w krzaki w celu ostatecznej degradacji. Choć jest tam kilka ciekawych smaczków, np przednia część kadłuba MiG-a 25PU

Sam śmigłowiec na chwilę obecną jest już egzemplarzem  odremontowanym przez grupę pasjonatów i właściwie trudno określić czy jest zgodny z oryginałem. Kolor płatowca właściwie tak. Co do reszty - trudno powiedzieć

Krój cyfr, napisy, ich rozmieszczenie i wielkość  zostało skopiowane przeze mnie z kalek które na początku lat 90-tych udało mi się pozyskać zza wschodniej granicy. 

Co do malowania łopat - przyjąłem standardowy schemat malowania. Zdjęcia czarno-białe niestety nie dają pewności co do koloru - zielony czy ciemny szary. (plansze barwne przedstawiają je jako zielone identyczne z kolorem płatowca - w śmigłowcach wojskowych) Podobnie jest z malowaniem wirnika ogonowego - przyjąłem ogólnie stosowany w tamtych latach standard. Dodatkowo wszystkie plansze barwne (rosyjskojęzyczne) przedstawiają trzy pasy (czerwony-biały-czerwony) na łopatach wirnika ogonowego. Co do ich kształtu :hmmm: tu to ręki sobie uciąć nie dam. Biorąc pod uwagę fakt że HB skopał dokumentnie łopaty główne to może łopaty ogonowe też mijają się z oryginałem aczkolwiek są prawie identyczne jak w Mi-4 Kp który to dość mocno odwzorowuje wszelkie plany.

Tak czy siak śmiglak prezentuje się teraz trochę lepiej niż w przeszłości i ponownie zagościł w pierwszym rzędzie na półce obok swego "militarnego" brata :D

Dla zainteresowanych: na 99% będzie można go obejrzeć na imprezie w Mińsku Mazowieckim i tam "surowym wzrokiem" dokonać jego ostatecznej oceny, jak też całej akcji-reaktywacji. :wojo:

Ps. co do odmalowywania eksponatów w muzeum - walcząc z H04S mogłem się przekonać jak wielkie są różnice w malowaniu pomiędzy egzemplarzem "zachowanym" w muzeum a zdjęciami kolorowymi z okresu służby śmigłowca.

:mrgreen:

Godzinę temu, Grzes napisał:

No i się zastanawiam czy były dwa rodzaje malowania tego śmiglaka?

Lotnictwo Polarne ZSRR ma ogólnie przyjęty schemat "pomarańczowy". Aczkolwiek istnieją odstępstwa - malowanie samolotów Li 2 i Ił 14 w których elementy "pomarańczowe" zostały zastąpione kolorem czerwonym.

• 3 weeks later...
W dniu 26.01.2019 o 15:47, Grzes napisał:

Dobra! Obejrzymy :super:

No i żopa.

System rejestracji na imprezę w Mińsku Mazowieckim dopuszcza tylko trzy modele w danej kategorii :?

Tak więc pomarańczowa "4" się nie załapała bo wcześniej zgłosiłem dwie "2" i "zieloną" "4"

Sorry, ale tak wyszło

5 godzin temu, Grzes napisał:

Czyli zaplanowana akcja, a teraz zwalamy na system.

System poprawiny, zarejestrowałem :yahoo:

3 godziny temu, Grzes napisał:

Będę ciął słowami :miecz:

Będzie mógł Kolega ciąć na "legalu"

4 godziny temu, Mitrandir napisał:

widzę żeś szpiegów wysłał nawet zeby wyczaić co ja robie teraz 

Sam się pochwaliłeś tą  podróbką Kamowa :szczerbol:

Paskudny jak noc listopadowa :strach:ale przez to paskudztwo jakiś taki ciekawy i przyciąga wzrok.:lol:

No nic, będę walczył do upadłego:rewol:

59 minut temu, abtb napisał:

Sam się pochwaliłeś tą  podróbką Kamowa :szczerbol:

Paskudny jak noc listopadowa :strach:ale przez to paskudztwo jakiś taki ciekawy i przyciąga wzrok.:lol:

No nic, będę walczył do upadłego:rewol:

W sumie to system Fletnera czy jakoś tak wiec kamov był później :haha:

13 minut temu, Mitrandir napisał:

że on jest wielkości Ka-50

Taki mały?  To co nim podnosili? Słupki do płotu? Boć to więcej niż wazy nadjedzona wojskowa konserwa nie podniesie wink3

Taki Mi-10K to już rozumiem, nawet przyzwoicie wygląda :mrgreen: