Nużek Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Czym odtłuścić model przed malowaniem lakierem gloss? Dodam jeszcze, że w kilku miejscach jest klej z taśm maskujących lub widać ślady po taśmach które trzeba zmyć. Czym to zmywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Pomalowany model to tylko możesz umyć wodą i np. płynem do naczyń, raczej niczym innym. Co do kleju po taśmie... jakie taśmy używałeś że Ci zostawiły klej na modelu?? Możesz spróbować wsadzić model do lodówki, żeby dobrze się schłodzi i wtedy klej powinien łatwo odchodzić od farby. Sam tej metody nie próbowałem, tylko o niej słyszałem, więc niczego nie gwarantuję. Normalnie klej po folii samoprzylepnej itp. dobrze się zmywa alkoholem izopropylowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 używałem niebieskiej taśmy 3M i po niej zostały mi niewielkie ilości kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Model możesz zmyć wodą z dodatkiem płynu do naczyń bez dodatków olejków. Reztki po kleju z taśm, w tym po 3M, lub po foliach winylowych najbezpieczniej zmyć rozcieńczalnikiem Tamiya X-20 (Enamel) lub jakimś innym olejnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 X-20 nie zmyje farb tamiya lub gunze? Model jest pomalowany już. Zobaczę czy zejdzie wodą z płynem do naczyń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Nie, nic im nie zrobi. Tylko mowa o X-20, nie o X-20A. Woda nic z nim nie zrobi. Problem odciąć kawałek taśmy i spróbować co na jej klej działa? Przecież nie musisz od razu walczyć na modelu. Edytowane 18 Stycznia 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 19 Stycznia 2019 16 godzin temu, Nużek napisał: Dodam jeszcze, że w kilku miejscach jest klej z taśm maskujących lub widać ślady po taśmach które trzeba zmyć. Czym to zmywać? Miałem kiedys taki problem, został mi klej po taśmie Tamiya na farbkach Gunze ; spirytus salicylowy z apteki pomógł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 19 Stycznia 2019 Share Napisano 19 Stycznia 2019 Etanol zmywa Tamkę i Gunze, więc ostrożnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Stycznia 2019 Share Napisano 19 Stycznia 2019 Ewentualnie wersja z większą ilością roboty - wazelina, smarujesz miejsca gdzie jest klej, powinno zejść, potem dopiero go odtłuszczasz. Najlepiej zrobić sobie taki testowy kawałek plastiku pomalowanego i na nim testować co najlepiej zadziała, nawet jak coś się pogryzie, to żadnej szkody nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 19 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 19 Stycznia 2019 Godzinę temu, mbrnnr napisał: Etanol zmywa Tamkę i Gunze, więc ostrożnie. Tak, potwierdzam.... Ostrożnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi