Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czym odtłuścić model przed malowaniem lakierem gloss? Dodam jeszcze, że w kilku miejscach jest klej z taśm maskujących lub widać ślady po taśmach które trzeba zmyć. Czym to zmywać?

Posted

Pomalowany model to tylko możesz umyć wodą i np. płynem do naczyń, raczej niczym innym.
Co do kleju po taśmie... jakie taśmy używałeś że Ci zostawiły klej na modelu??
Możesz spróbować wsadzić model do lodówki, żeby dobrze się schłodzi i wtedy klej powinien łatwo odchodzić od farby.
Sam tej metody nie próbowałem, tylko o niej słyszałem, więc niczego nie gwarantuję.
Normalnie klej po folii samoprzylepnej itp. dobrze się zmywa alkoholem izopropylowym.

Posted

Model możesz zmyć wodą z dodatkiem płynu do naczyń bez dodatków olejków. 

Reztki po kleju z taśm, w tym po 3M, lub po foliach winylowych najbezpieczniej zmyć rozcieńczalnikiem Tamiya X-20 (Enamel) lub jakimś innym olejnym. 

Posted (edited)

Nie, nic im nie zrobi. Tylko mowa o X-20, nie o X-20A.

Woda nic z nim nie zrobi. Problem odciąć kawałek taśmy i spróbować co na jej klej działa? Przecież nie musisz od razu walczyć na modelu.

Edited by mbrnnr
  • Super Moderator
Posted
16 godzin temu, Nużek napisał:

Dodam jeszcze, że w kilku miejscach jest klej z taśm maskujących lub widać ślady po taśmach które trzeba zmyć. Czym to zmywać?

Miałem kiedys taki problem, został mi klej po taśmie Tamiya ? na farbkach Gunze ; spirytus salicylowy z apteki pomógł ?

Posted

Ewentualnie wersja z większą ilością roboty - wazelina, smarujesz miejsca gdzie jest klej, powinno zejść, potem dopiero go odtłuszczasz. 
Najlepiej zrobić sobie taki testowy kawałek plastiku pomalowanego i na nim testować co najlepiej zadziała, nawet jak coś się pogryzie, to żadnej szkody nie będzie ?