Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, szukam informacji na temat tego czołgutka, czyli Krechowiaka z Pułku Ułanów Krechowieckich.
Przede wszystkim- czy czołg ma zabetonowany przedni pancerz? Nie wiedzieć czemu wygląda on dla mnie jakoś dziwnie, a w internecie spotkałem się z opinią, że to siatka maskująca...

k_slawne_kon.jpg

Napisano
6 godzin temu, filipsg napisał:

Z takim dokładnym, okrągłym wycięciem na karabin maszynowy? ?

Tak.

O ile mi wiadomo (oglądałem już setki zdjęć naszych Shermanów) Polacy nie poprawiali sobie samopoczucia (bo beton nic innego nie dawał) i pogarszali osiągów czołgu wykonując zabawy w małego murarza.

Napisano

O, opcja z siatką na gąsienicach brzmi przekonująco. Na drugim zdjęciu z profilu widać chyba nawet zęby ogniw pod siatką. Jak następnym razem będę w Gdańsku zajrzę do monografii Suchcitza, może zdjęcie stamtąd powie coś więcej.

k_slawne1_copy.jpg

Napisano

Dziwne jest tylko "wybrzuszenie" tej plandeki, bo powinno przylegać do ogniw.

Trzeba by to rozpracować - być może jakiś kocyk jest pod spodem, albo siatka jest kilkukrotnie złożona?

Napisano

Na to by wychodziło. Zwój siatki sięga do wysokości otworu na gniazdo KM, i wywinięto z niego akurat tyle materiału żeby zakryć ogniwa aż do górnej płyty. Tu z kolei pojawia się pytanie jakie są w czołgu kopułki i jak się tam siatka kończy... fajne te polskie shermany, takie nie za oczywiste ?

Napisano

Nie kojarzę innych ujęć tego Krechowiaka (M4A2) - ale na podstawie tych dwóch zdjęć, obserwując grę świateł i cieni w newralgicznych momentach przed włazami, a przede wszystkim na podstawie pozycji syreny - ja bym strzelał w późną produkcję Fishera - ze  spawanymi kanciatymi wieżyczkami .

Napisano (edytowane)

Też mam takie wrażenie. W monografii "Polskie Shermany vol.1" znalazłem dobre zdjęcie Koziatynia z taką samą siatką, które chyba wyjaśnia sprawę. Mogę podesłać na priv. Tylko to teraz na modelu oddać...

Swoją drogą jest tam też zdjęcie zadka Krechowiaka, ale w dość podłej jakości. 

Edytowane przez filipsg
  • 2 weeks later...
Napisano

Kocyk i rura. Świetne. ?

A wystarczy troszkę poszukać. Typowa brytyjska siatka kamuflażowa wchodząca w skład wyposażenia Shermanów miała wymiary 35 x 15 stóp, czyli 10,668 x 4,572 metra. To sprawdźcie ile razy była złożona, jeśli tutaj jest prostokąt na szerokość wanny i wysokość płyty czołowej do kopułek kierowcy i strzelca. I proszę uwzględnić to, ze siatka  zachodzi na na krawędzie dopancerzenia z dodatkowych gąsienic. Choć na KOZIATYNIU zrobili to dokładniej. I nie ma żadnej rurki. Jest wycięta w warstwach siatki dziura.

Kopułki kierowcy i strzelca oczywiście spawane.

Napisano

Wokół karabinu maszynowego na pewno coś jest, bo widać zgrubienie nad otworem - siatka na czymś się zatrzymała, a tam nie ma na czym się zatrzymać. Chyba, że...

...może Krechowiak w ogóle nie miał kadłubowego KM? Na zdjęciu z profilu nie widać żeby wystawała przez ten otwór lufa, a chyba powinna być już jakoś widoczna. Wtedy zgrubienie siatki byłoby wyjaśnione, bo tak ułożyłaby się siatka na pustym jarzmie KM.

rurka.jpg