filipsg Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 Witajcie, szukam informacji na temat tego czołgutka, czyli Krechowiaka z Pułku Ułanów Krechowieckich. Przede wszystkim- czy czołg ma zabetonowany przedni pancerz? Nie wiedzieć czemu wygląda on dla mnie jakoś dziwnie, a w internecie spotkałem się z opinią, że to siatka maskująca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 Siatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2019 2 godziny temu, cooper69 napisał: Siatka Z takim dokładnym, okrągłym wycięciem na karabin maszynowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 siatka najprawdopodobniej na dopancerzeniu z ogniw. A wylot k-emu pewnie zabezpieczony jakąś "rurą"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 6 godzin temu, filipsg napisał: Z takim dokładnym, okrągłym wycięciem na karabin maszynowy? Tak. O ile mi wiadomo (oglądałem już setki zdjęć naszych Shermanów) Polacy nie poprawiali sobie samopoczucia (bo beton nic innego nie dawał) i pogarszali osiągów czołgu wykonując zabawy w małego murarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2019 O, opcja z siatką na gąsienicach brzmi przekonująco. Na drugim zdjęciu z profilu widać chyba nawet zęby ogniw pod siatką. Jak następnym razem będę w Gdańsku zajrzę do monografii Suchcitza, może zdjęcie stamtąd powie coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Dziwne jest tylko "wybrzuszenie" tej plandeki, bo powinno przylegać do ogniw. Trzeba by to rozpracować - być może jakiś kocyk jest pod spodem, albo siatka jest kilkukrotnie złożona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 23 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2019 Na to by wychodziło. Zwój siatki sięga do wysokości otworu na gniazdo KM, i wywinięto z niego akurat tyle materiału żeby zakryć ogniwa aż do górnej płyty. Tu z kolei pojawia się pytanie jakie są w czołgu kopułki i jak się tam siatka kończy... fajne te polskie shermany, takie nie za oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Nie kojarzę innych ujęć tego Krechowiaka (M4A2) - ale na podstawie tych dwóch zdjęć, obserwując grę świateł i cieni w newralgicznych momentach przed włazami, a przede wszystkim na podstawie pozycji syreny - ja bym strzelał w późną produkcję Fishera - ze spawanymi kanciatymi wieżyczkami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Też mam takie wrażenie. W monografii "Polskie Shermany vol.1" znalazłem dobre zdjęcie Koziatynia z taką samą siatką, które chyba wyjaśnia sprawę. Mogę podesłać na priv. Tylko to teraz na modelu oddać... Swoją drogą jest tam też zdjęcie zadka Krechowiaka, ale w dość podłej jakości. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez filipsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Cisłak Napisano 1 Lutego 2019 Share Napisano 1 Lutego 2019 Kocyk i rura. Świetne. A wystarczy troszkę poszukać. Typowa brytyjska siatka kamuflażowa wchodząca w skład wyposażenia Shermanów miała wymiary 35 x 15 stóp, czyli 10,668 x 4,572 metra. To sprawdźcie ile razy była złożona, jeśli tutaj jest prostokąt na szerokość wanny i wysokość płyty czołowej do kopułek kierowcy i strzelca. I proszę uwzględnić to, ze siatka zachodzi na na krawędzie dopancerzenia z dodatkowych gąsienic. Choć na KOZIATYNIU zrobili to dokładniej. I nie ma żadnej rurki. Jest wycięta w warstwach siatki dziura. Kopułki kierowcy i strzelca oczywiście spawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 2 Lutego 2019 Autor Share Napisano 2 Lutego 2019 Wokół karabinu maszynowego na pewno coś jest, bo widać zgrubienie nad otworem - siatka na czymś się zatrzymała, a tam nie ma na czym się zatrzymać. Chyba, że... ...może Krechowiak w ogóle nie miał kadłubowego KM? Na zdjęciu z profilu nie widać żeby wystawała przez ten otwór lufa, a chyba powinna być już jakoś widoczna. Wtedy zgrubienie siatki byłoby wyjaśnione, bo tak ułożyłaby się siatka na pustym jarzmie KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 2 Lutego 2019 Share Napisano 2 Lutego 2019 (edytowane) A z jakiego zestawu planujesz zrobić ten model ? Edytowane 3 Lutego 2019 przez martinello aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 3 Lutego 2019 Autor Share Napisano 3 Lutego 2019 M4A2 Hellera (przy czym jeszcze go nie mam, chciałem zebrać informacje przed zakupem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi