4slonie Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 Cześć, piszę z prośbą o pomoc. Chcę zrobić podstawkę pod F-4 Corsair 1/72. Będzie to polowe lotnisko utwardzone płytami tak jak na zdjęciu poniżej. Dookoła będzie piasek i w związku z tym moje pytanie. Jak go przytwierdzić? Na całość kładę wikol rozrobiony z wodą, przez sito sypię drobnym piaskiem i co muszę robić dalej aby ten piasek się trzymał i nie zmienił faktury? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 Ja bym najpierw może zaczął od objerzenia zdjęć płyt PSP w Sieci. Bo koncepcja samoróbki generalnie ok, ale jednak ciut inaczej wyglądały linie... Dopiero potem bym się zastanawiał nad tym, jak to pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 6 Lutego 2019 Autor Share Napisano 6 Lutego 2019 Spoko, to tylko próba, zobaczymy jak wyjdzie i będę myślał dalej jak to ulepszać. Na razie mam problem z posypką, jak to udoskonalę będę myślał nad szczegółami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 Aby piasek Ci się trzymał pomaluj go paroma warstewkami lakieru bezbarwnego akrylowego.Ja używam różnych wynalazków i nie stronie tez od pactrowego lakieru matowego.Jest dobry to takich właśnie rzeczy Robiąc drogę asfaltową na podłoże pomalowane matem lakierem -pactra -położyłem korund ,posypałem.Potem to pomalowałem czarna Life colorem matowym.Ale super gęstą dysza 0,4.Tak aby zespoliło mi to porządnie..Możesz też spróbować lakieru do włosów.Ale najlepszy wyjściem akryle.Potem to sobie pomalować z aerka delikatnie na kolor piachy ,ziemi co kto woli.Przykład ulicy po zabiegach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 Eduard 7701 Coastal kits S122 Coastal Kits S123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 1 minutę temu, kjp_a_man napisał: Eduard 7701 Coastal kits S122 Coastal Kits S123 Popieram. PSP robi masa firm i wygląda to 10x lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4slonie Napisano 6 Lutego 2019 Autor Share Napisano 6 Lutego 2019 Push-up78 dzięki bardzo za konstruktywną odpowiedź, spróbuję twojej metody. Jak na razie najbardziej podoba mi się efekt jaki uzyskałem posypując piaskiem świeży akryl-putz finish ze śnieżki. Przed chwilą wymieszałem w/w specyfik z piaskiem oraz piasek z wikolem i wodą. zobaczymy jak wyjdzie. Problem jest z tym, że to co fajnie wygląda na początku jest rozdmuchiwane przez powietrze z aero. Teraz czekam aż to wyschnie, zobaczymy jutro. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Chciałem zaznaczyć, że temat nie dotyczy PSP tylko jak zrobić fajny efekt wokół niego. Na chwilę obecną miałbym zniszczony jeden z trzech zaproponowanych zestawów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p2p3 Napisano 17 Lutego 2020 Share Napisano 17 Lutego 2020 Kolego, zrób sobie mieszankę wikol+woda (1:3) + kilka kropel płynu do mycia naczyń lub IPA lub denaturolu bezbarwnego. Ten ostatni składnik jest po to, żeby zmniejszyć tzw. napięcie powierzchniowe wody i wikolu. Bez tego, wikol z wodą będzie tworzył krople na powierzchni. Dodatek IPA sprawi, że klej z wodą od razu wsiąknie i wpłynie pomiędzy każdy kamyczek. Do rozpylania użyj zwykłego rozpylacza (jak dawniej do prasowania) - można kupić za kilka zł w ogrodniku lub sklepie z chińskimi plastikami - nic nie zdmuchnie, w przeciwieństwie do aero czy kleju w spray'u. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi