Kolekcjoner WP Posted February 10, 2019 Share Posted February 10, 2019 Dzień dobry, Rozpoczynam mój pierwszy warsztat na tym forum oraz mój czwarty model w 1/35. Kleję głównie skalę 1/72 , ale dla tych kilku dostępnych polskich pojazdów w 1/35 robię wyjątek. Wiem , że jest dostępny świetny model IBG , ale model Mirage Hobby leżał na mojej szafie już od roku , więc wkońcu go zacząłem . Pomimo błędów modelu skleję go prosto z pudła . Co do kamuflażu . Będę próbował pomalować go w kamuflaż "Japoński" , czyli ten z przed reformy malowania z lat 1935/36. Wybrałem kamuflaż "japoński" , ponieważ jest niszowym w modelarstwie . Być może ze względu na trudność w malowaniu linii podziału kolorów ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 (edited) Model: Edited February 10, 2019 by Kolekcjoner WP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted February 10, 2019 Author Share Posted February 10, 2019 (edited) Budowa: do tej pory po pół godziny sklejania nie znalazłem żadnych problemów oprócz milimetrowej szpary między błotnikiem ,a pancerzem . Wstawię tam płytkę plastikową . Edited February 10, 2019 by Kolekcjoner WP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted February 11, 2019 Author Share Posted February 11, 2019 (edited) i jeszcze zdjęcia prawdziwego TKSa w kamuflażu "japońskim" oraz barwna grafika na których będę wzorować podczas malowania. Edited February 11, 2019 by Kolekcjoner WP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted February 11, 2019 Share Posted February 11, 2019 Zapowiada się ciekawy model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted February 11, 2019 Super Moderator Share Posted February 11, 2019 ad błotników- zobacz czy nie masz odkształconej wanny, niestety jakość modelu jest mizerna i u mnie obydwa "wiszą" nie pod kątem prostym dlatego pojawia się szpara... zwróć uwagę też na zapadnięcia plastiku na dolnych płytach nadbudówki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markuz Posted February 12, 2019 Share Posted February 12, 2019 Hmm, w dobie modeli IBG nie spodziewałem się że jeszcze ktos weźmie na warsztat model Mirage. Zobaszymy jaki będzie wynik walki z materią Mirage. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted March 2, 2019 Author Share Posted March 2, 2019 Zamiast kleić szukam zdjęć i znalazłem . TKs we wczesnym kamuflażu podczas prezentacji w Estonii w 1934 Źródło: http://derela.pl/tk_con.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted March 2, 2019 Author Share Posted March 2, 2019 jeszcze więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted September 15, 2019 Author Share Posted September 15, 2019 (edited) Powracam do budowy TKSa . Farby z palety pactra o numerach A28 light tan , A30 olive drab i A95 hellblau rlm 78 . Opony koloru XF-69 Nato black od tamiyi. Szparę między błotnikami , a kadłubem uzupełniłem płytką plastikową . Linie rozgraniczenia kolorów malowanie markerem permamentnym "Sharpie" . Zrobiłem próbne brudzenie i farba olejna nie reaguje z markerem . Na koniec będzie potraktowany mieszanką czarnej i brązowej farby olejnej. Edited September 15, 2019 by Kolekcjoner WP 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolekcjoner WP Posted February 20, 2020 Author Share Posted February 20, 2020 Model ukończyłem już dawno . Przepraszam , że nie zamieszczałem żadnych zdjęć z postępu budowy . Model miał swoją premierę na wrześniowym konkursie w Bielsku-Białej. Do modelu dokupiłem jeszcze przyczepkę amunicyjną , którą też pomalowałem w japoński kamuflaż . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts