KrystianJaw89 Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Witam. Jestem Nowy i totalny Amator w modelarstwie. Jako pierwszy midel wybór padł na model F-16 Tamiya https://agtom.eu/skala-148/313548-f-16cj-fighting-falcon-4950344610983.html Do tego klej https://agtom.eu/do-modeli-plastikowych/311102-tamiya-extra-thin-cement-40ml-klej-z-pedzelkiem-do-modeli-plastikowych-4950344870387.html chyba że jakiś inny polecacie i do tego zestaw farbek hataka https://agtom.eu/blue-line/343230-hataka-bs44-usafusnusmc-paint-set-modern-greys.html myślałem też aby kupić osobno 6 lub 7 farbek. Tylko powiedzcie mi jakie kolory wybrać? Chciał bym tymi farbkami pomalować kilka modeli i aby były to jakieś uniwersalne kolory które mi się przydadzą. Chce wybrać z farbek Hataka. I jakie pędzelki do tego muszę kupić? Co jeszcze mi się przyda do stworzenia mojego pierwszego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Nie mów, że dałeś radę wybrać taki model, takie farby i klej i nie dasz radę wybrać pędzle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 Czytałem na różnych grupach, oglądałem na YT. I podobno Tamiya to dobre modele, hataka blueline podobno pod pędzel fajne. Ale nie znalazłem nic na temat pędzli:( oraz nie wiem co jeszcze muszę dokupić do tego. Tzn. Pewno jakieś papiery ścierne. Ale do malowania jakiś rozcieńczalnik czy coś? Proszę was o porady. To będzie mój pierwszy model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Do pedzlowania sugerowałbym wziąć tą szesnastkę w 1/72. Rozcieńczalnik robi Hataka firmowy. Pędzle polecam Winsor & Newton - do dużych powierzchni Cotman 666 6mm. Do drobnicy detali Series 7, rozmiar 1 - 2 sztuki. Do kupienia w sklepie szal-art.pl. Do ścierania polecam sanding sticky Ultimate i gąbki 3M. Najlepiej trzy gradacje - czerwoną, niebieską i zieloną (fine, ultra fine i super fine) Oprócz tego za nim pomalujesz model, będziesz potrzebować podkład - Tamiya lub Gunze w sprayu i lakiery połysk i mat - Gunze TopCoat. Dalej płyn do kalkomanii - Tamiya Strong Fit. No i choć jest to Tamiya, warto mieć też szpachlę. Może być Tamiya Basic Putty. Jak będziesz szal-arcie zamawiać pędzle, to zamów sobie farby olejne do washy i efektów - Van Gogh, najmniejsze opakowanie. Kolory Payne's gray, Raw Umbra i biały. Ale ten bym polecał Mixing White od Winsor Newton z serii Winton. Na start powinno wystarczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 A lakier połysk i mat do czego? Aby utrwalić potem efekt? Płyny do kalek narazie odpuszczę bo daleka droga do skończenia modelu;) tylko pozostaje mi kwestia farbek czy kupić ten zestaw czy kupić osobno kolory, tylko potrzebuje pomocy od doświadczonych kolegów;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Połysk pod kalki, mat na cały model. F-16 są matowe. Zestaw nie kupuj, kup farby osobno do konkretnej maszyny + resztę potrzebnych kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 A mógł byś mi podpowiedzieć jakie kolory kupić? Nie ukrywam że nie będę patrzył aby pierwsze modele malować zgodnie z ich ogólna kolorystyka a poprostu aby ładnie wyglądały;) Tylko jakie te kolory kupić. Chce kupić około 6-7 kolorów tylko jakie mi się przydadzą;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Cała lista kolorów znajduje się w instrukcji. Jeśli model jeszcze nie masz, możesz sobie ją pobrać tutaj: https://www.scalemates.com/products/img/6/4/1/102641-56-instructions.pdf Trzy podstawowe kolory kamuflażowe to: Hataka B054 BLUE-LINE Grey / FS36270 Hataka B031 BLUE-LINE Gunship Grey / FS36118, ANA 603 Hataka B037 BLUE-LINE Light Ghost Grey / FS36375 kokpit: Hataka B044 BLUE-LINE Dark Gull Grey / FS36231 / ANA 621 To już mamy cztery kolory. Dalej biały, czarny, metalizery... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Do rozważenia także zakup farb Tamiya, które są również bardzo dobre do pędzla, numery masz w instrukcji. F-16 nie musi być koniecznie malowany kamuflażem 3 kolorowym, może być 2 kolorowy, wtedy jeden kolor odpada. Na początek tych kolorów niestety trzeba kupić dużo, bo inaczej się nie da, same do kamuflażu nie wystarczą. Musisz mieć metalizery do dyszy i elementów metalowych, musisz mieć farby clear do malowania światełek itp., musisz mieć kolory do malowania fotela, pilota, różnych drobiazgów tu i tam. Bez tego raczej będzie trudno. Inna sprawa, to malowanie tak pięknego zestawu jak F-16 Tamki pędzlami... Polecam rozważenie zakupu aerografu, pędzlami raczej już nikt nie maluje lotnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 Tylko to ma być mój pierwszy model to nie chce wydawać niewiadomo ile na aero, skoro nie wiem jak to będzie dalej wyglądało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Skoro to pierwszy model to może lepiej spróbuj z tańszym, mniej wymagającym zestawem? F-16CJ Tamki to przepiękny model, świetnie spasowany i ze znakomitym detalem, ale dla początkującego dość trudny. Praktyka podpowiada mi, że lepiej zacząć od jakiegoś taniego, prostego modelu w 1:72 i dopiero potem zobaczyć co dalej. Tak na marginesie, ten F-16CJ Tamki to był także mój pierwszy model od jakiego chciałem zacząć naukę modelarstwa. Przekonano mnie żeby go odłożyć i zacząć od czegoś prostego i nie żałuję. Model do tej pory nie zrobiony, za to trochę się przez ten czas nauczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Koledzy mam budżet 300 zł na swój pierwszy model i akcesoria aby go wykonać narazie mam w koszyku coś takiego. Co mogę jeszcze dołożyć? Jakiś kolorek może? Czy coś innego? Edytowane 23 Lutego 2019 przez KrystianJaw89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppompka Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 Ja polecałbym zmienić model i nie mówię tego złośliwie. 1:48 to już całkiem poważna i zdetalizowana skala, zdecydowanie bardziej niż 1:72. Na pierwszy model może okazać się po prostu za trudny, a lepiej uczyć się na czymś tańszym a potem, mając warsztat i wiedząc czego ew. przy pracach brakuje, brać się za większe modele. Skopanie czegoś w tanim modelu mniej boli, a jednocześnie jest dużo rzeczy gdzie można naprawde nauczyć się jak co spasować, co poprawić przy producencie. Wiem po sobie Co do zakupów, nie ma żadnego dużego pędzla, a duży model pomalowany małymi pędzlami będzie wyglądać po prostu źle. Nie ma lakierów, brakuje podkładu, Dysza robiona jednym metalizerem też będzie wyglądać słabo. Coś do wash'a, czy coś gotowego lub samoróbka z farb olejnych to dowolnie. Nie wiem co masz z narzędzi ale przydają się pęsety różnego rodzaju, pilniki, szczypce do odcinania ramek, skalpel. Taśmy maskujące, ew. maskol do drobnych detali. Klej CA do przyklejania drobnicy. Jak już zaczniesz kleić to okaże się ile jeszcze rzeczy by się przydało, więc lepiej sobie zostawić trochę budżetu w zapasie na to co będzie potrzebne w trakcie lub na przyszły model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 14 godzin temu, KrystianJaw89 napisał: Czy coś innego? Wyrzuć te pędzle, są do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Tak jak koledzy, i ja odradzałbym model 1:48. Nie wyobrażam sobie malowania tego pędzlami. Jeżeli już koniecznie chcesz F-16, to kupując model Hasegawy w 1:72 (nie wiem jak ze spasowaniem, ale szpachlę widzę już masz) oszczędziłbyś jakieś 120pln, które można włożyć w wartościową chemię: podkład + lakiery. Taśmę. Papier ścierny/pilniki/gąbkę. Cążki. Porządny szeroki pędzel. Płyn do kalek. Resztę zostawić, jakieś potrzeby po drodze jeszcze wyskoczą. Druga rzecz - polecałbym złożenie koszyka w kilku sklepach modelarskich, czasem bywa, że gdzieś wychodzi taniej, co chyba nie jest bez znaczenia przy ograniczonym budżecie. Cążki polecam te na początek: https://www.plastmodel.pl/p/27/30476/u-star-ua-91340-side-cutter-plier-cazki-modelarskie--nozyki-pilki-pincety-szczypce-itp-narzedzia-modelarskie.html Edytowane 24 Lutego 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 24 Lutego 2019 Autor Share Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) A modele jakiej firmy jeszcze polecacie? Może faktycznie poszukam coś tańszego? Może zainteresował bym się jakimś Mig-29? Tylko nie wiem jaką firmę jeszcze brać pod uwagę. I mówicie że lepiej 1:72 skalę? Edytowane 24 Lutego 2019 przez KrystianJaw89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 Jak już ma być F-16 to wybierz spośród z tych modeli: https://www.mojehobby.pl/catalog/Modele-do-sklejania.html?search_producer[100017]=t&search_attr_1=1%3A72&search_keywords=F+16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 24 Lutego 2019 Autor Share Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Godzinę temu, Taki Jeden napisał: Jak już ma być F-16 to wybierz spośród z tych modeli: https://www.mojehobby.pl/catalog/Modele-do-sklejania.html?search_producer[100017]=t&search_attr_1=1%3A72&search_keywords=F+16 A który lepiej? Chodzi mi z tego linku lepszy ten 1 czy 2 bo w sumie za cenę 1:48 mogę mieć 2 lub 3 modele 1:72 Edytowane 24 Lutego 2019 przez KrystianJaw89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) Ten jest najlepszy. To najlepszy F-16 w 1:72. https://www.mojehobby.pl/products/Lockheed-Martin-F-16CJ-Block-50-Fighting-Falcon-full-equipment.html Edytowane 24 Lutego 2019 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 24 Lutego 2019 Autor Share Napisano 24 Lutego 2019 (edytowane) A dlaczego ten? Czym się różni od reszty? Kurcze i płacąc 130 za model 1:72 to nie lepiej kupić ten 1:48? Edytowane 24 Lutego 2019 przez KrystianJaw89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 W dniu 23.02.2019 o 01:20, KrystianJaw89 napisał: Jestem Nowy i totalny Amator w modelarstwie. Na pierwszy model kup ten najtańszy. Będziesz miał mniejszy ból dupy jak ci nie wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 Potwierdzam. Mi również radzono, że na klejenie słabych modeli szkoda życia i od tych kiepskich można się zniechęcić, ale gdybym wszystkie błędy, które popełniłem na modelu za 90pln popełnił na modelu za 300, to trochę bym żałował. Trzeba od początku sobie powiedzieć - pierwszy model nie będzie wyglądał. Będzie poligonem, na którym popełnisz wiele błędów. I oby jak najwięcej, bo im więcej spierdzielisz przy pierwszym, tym więcej unikniesz tego w drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 Ten pierwszy to stary gniot Italeri. Nr. 2 to Tamiya, ten bierz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 24 Lutego 2019 Autor Share Napisano 24 Lutego 2019 A to co jeszcze byście mi doradzili tzn jakiś model w podobnej cenie? Chodzi mi o jakiś samolot odrzutowy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 MiG-21 Eduard. Jest piękne polskie malowanie: https://www.mojehobby.pl/products/MiG-21MF-Fighter-Bomber.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi