Solo Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Gdybym chciał dziś zrobić polskiego C-130 (wersja E o ile się orientuję) w 72, to jakie mam opcje? Zestaw to zdaje się jedynie Italerii, do tego ma on chyba wypukłe linie? Kalkomanii za to chyba nie brakuje, nie wiem tylko jak z dodatkami. Wiem o żywicach Arma Hobby, ale chyba to wszystko. Ktoś doradzi mi w tym temacie? Cytuj
Tazman79 Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Tak jak napisałeś, model Italeri, linie niestety wypukłe jak i w 48. Jeśli chodzi o żywice od Army to może być problem z ich dostaniem, choć większy jest raczej do 48. Kalki oczywiście ModelMaker Cytuj
zzz Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 W 72 robi żywice Black Dog. Linie podziału są tak proste, że przeryć cały model zajmie co najwyżej kilka godzin. Tobie może trzy lata. 1 Cytuj
Solo Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Obiło mi się kiedyś o uszy że ponoć C-130 nie ma w ogóle linii podziału, które są zaszpachlowane czy też zakitowane i wyglądają bardziej jak wypukłe linie podziału na modelach. Zdaje się że nie trzeba ich ryć. Cytuj
Rektor Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) Italeri jedną z form ma po Esci. Tam linie są wklęsłe. Zdaje się to ten napakowany karabinami... Spectre? W 48 trzeba ryć. Nasz dla WZL był ryty, że hej. Edytowane 3 Marca 2019 przez Rektor Cytuj
Tazman79 Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 22 minuty temu, Solo napisał: Obiło mi się kiedyś o uszy że ponoć C-130 nie ma w ogóle linii podziału, które są zaszpachlowane czy też zakitowane i wyglądają bardziej jak wypukłe linie podziału na modelach. Zdaje się że nie trzeba ich ryć. Tu mnie zaskoczyłeś To w swoim w 48 nie będę musiał ryć linii? Cytuj
Solo Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Zerknij do tej galerii, kilka postów dalej jest wypowiedź o którą mi chodziło: Cytat (..)szpary pomiędzy łączeniem się blach są uzupełniane specjalną masą uszczelniającą tzw."SILANTEM dwuskładnikowym zewnętrznym o kolorze szarym w przypadku stosowania na Herkach naszych Sił Powietrznych." Masa ta przysłaniając szczeliny pomiędzy pokryciem statku powietrznego uwypukla się i twardnieje co w rzeczywistości powoduje, że wygląda to właśnie tak jakby linie podziału blach były wypukłe. Tak czy inaczej, jak widać można zrobić świetnego C-130 bez ruszania wypukłych linii. Cytuj
Rektor Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Uratowany poprzez KARKOŁOMNE wręcz malowania. Porównanie zdjęć oryginału nie uzasadnia takich manewrów szprytzpistolem. Trzeba ryć. Delikatnie. Cytuj
Solo Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Ale to karkołomne malowanie jakże efektowne jest. Zdecydowanie wolę to niż realizm. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi