Jump to content

M4A1(76) Super Sherman IDF - 1:72

GreGG24
 Share

Recommended Posts

Zmobilizowany zbliżającym się konkursem w Bytomiu postanowiłem uzupełnić skończony już w ubiegłym roku model Trumpetera o podstawkę.

M4A1(76), zakupione przez Izrael we Francji, zostały użyte bojowo w operacji Kadesz w 1956 roku. Ten akurat wykonałem w barwach 7 Brygady Pancernej SOI, czyli "Hatiwa Szewa".

Model malowany farbami Tamiya, postarzany specyfikami MiG i AK Interactive. Praktycznie z pudła, wymieniłem tylko kilka uproszczonych uchwytów na kadłubie i wieży na zrobione z miedzianego drutu.

48B5F8E2-57A3-4525-BD1B-017EE19EDF9D.jpeg

3E14FBAF-74A4-48FE-AA97-9A90CAA7A759.jpeg

035B3141-AF45-4EF3-813C-B70AF81FAD9F.jpeg

2A6C8564-27DF-4266-8A01-7B44144C5A31.jpeg

Edited by GreGG24

Jako że jeszce nie robiłem modelu w tej skali nie chcę się za bardzo wymądrzać. Przy malowaniu można było jeszce trochę pokombinować, bo teraz to własciwie wygląda jak baza potraktowana pigmentami. Przy kolejnych modelach warto też pomyśleć o jakich narzędziach, bo te odlane na kadłubie wyglądają słabo. Tak na przysżłość - jak malujesz trzonki na kolor drewna, to to coś pomiędzy głownią kilofa i łomem jest właśnie uchwytem do kilfa - powinno być w kolorze drewna.

No i sama podstawka, lepiej by wyglądała z podłożem na całości niż takim kleksem. 

Szkoda że wziąłeś właśnie trąbkę no kitajce skopali całkiem ten odlewany kadłub , złe kąty i radosna twórczość. Lepiej było połączyć  ze starą italką albo zakupić wznowienie Dragona tej wersji.A tak wyszedł mimo starań koszmarek shermano  podobny - problem shermanów w 72jce robionych prosto z pudła. Pozdrawiam OLO, zakładaj warsztaty to zawsze pomożemy .