Skocz do zawartości

Me262 A-1a / Tamiya / 1:48

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

model znany, słynący z prostoty (co nie oznacza, że nie można go i tak sp...ć, o czym później :mrgreen: ).

Zaczynałem jeszcze pod pędzlem (kokpit), potem po zakupie aerka swoje odleżał w pudle (tak od lipca zeszłego roku) bo uznałem, że lepiej uczyć się obsługi aerografu na innych modelach. Wreszcie pudło zaczęło mnie optycznie uwierać na półce, więc trza było zacisnąć zęby i dokończyć. Przyjąłem założenie, że będzie to ćwiczebny model pod weathering - mam jeszcze dwie 262-ki, więc tu jak coś nie pójdzie, to na następnym już tego nie zrobię :)  Na jednym z innych for ktoś mi podpowiedział, że fajną metodą jest wybranie sobie jakiegoś po mistrzowsku zrobionego modelu, który mnie „kręci” i zachwyca i po prostu próba odtworzenia tegoż u siebie. Wzorzec wybrałem - próba odtworzenia „oryginału” jednak nie wyszła najlepiej... Na razie próbowałem połapać się w tych wszystkich Streaking Effectach i olejach, stosując je na tymże ćwiczebnym modelu...

me262-final-1.jpg

me262-final-2.jpg

me262-final-3.jpg

me262-final-4.jpg

me262-final-5.jpg

PS. kolorystyka do bani, wiem, ale uparłem się, że zrobię go na lakierach Hataki (seria pomarańczowa) i takie niestety wyszły...

• Like 5

Nosz... Ten sam namiot, to samo oświetlenie, ta sama maszynka fotograficzna... Może to końcowe  „upiepszenie” olejami zgasiło te kolory?  Ale cieszę się, że odbiór jest lepszy, niż „tam gdzie wiesz” ;) Dzięki.

PS. koła - model był zmywany dwa razy, przy którymś tam połamały się ośki i właściwie te koła są przyklejone „na czuja”... :oops:

No i wyszło bardzo fajnie :super:.Nie wiem tylko co Cię podkusiło żeby pokrywę działek otwierać.Zepsuło to całkowicie tą drapieżną przepiękną sylwetkę "Szwalbe"..placze:

52 minuty temu, mbrnnr napisał:

Robisz zdjęcia na automacie? Może na białym ma aparat problem z ekspozycją i balansem bieli. 

Właśnie nie. Zawsże jadę na swoim Nikonie w trybie „A”... Faktycznie jedyne co zmieniałem to te tło w namiocie, może faktycznie to coś z balansem bieli, o krtórym piszesz... Poeksperymentuję :piwo:

55 minut temu, Xmen napisał:

No i wyszło bardzo fajnie :super:.Nie wiem tylko co Cię podkusiło żeby pokrywę działek otwierać.Zepsuło to całkowicie tą drapieżną przepiękną sylwetkę "Szwalbe"..placze:

Następną zrobię zamkniętą! Obiecuję :piwo:

• 5 months later...

Podoba mi się, że linie podziału nie są przesadzone - co jest niestety częste u modelarzy robiących ten samolot. Widać to nawet na zdjęciach z epoki. Oglądałem oryginał w muzeum w Pradze i powierzchnia wydaje się niemal całkowicie gładka, a co dopiero w skali 1:48 :D

tdejXiM.jpg

• Thanks 1

5 godzin temu, Dudzio napisał:

Podoba mi się, że linie podziału nie są przesadzone - co jest niestety częste u modelarzy robiących ten samolot. Widać to nawet na zdjęciach z epoki. Oglądałem oryginał w muzeum w Pradze i powierzchnia wydaje się niemal całkowicie gładka, a co dopiero w skali 1:48 :D

tdejXiM.jpg

Bo w oryginale linie były szpachlowane i nie powinny być widoczne. Na samoloty muzealne nie ma co patrzeć, bo były wiele razy przemalowywane i faktura zawsze będzie inna niż samolotu z fabryki. Np. Jak-9P w Muzeum w Gdyni też nie ma widocznych nitów, bo ma z pół centymetra farby na sobie.