Thalgonis Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 Siemka, model znany, słynący z prostoty (co nie oznacza, że nie można go i tak sp...ć, o czym później ). Zaczynałem jeszcze pod pędzlem (kokpit), potem po zakupie aerka swoje odleżał w pudle (tak od lipca zeszłego roku) bo uznałem, że lepiej uczyć się obsługi aerografu na innych modelach. Wreszcie pudło zaczęło mnie optycznie uwierać na półce, więc trza było zacisnąć zęby i dokończyć. Przyjąłem założenie, że będzie to ćwiczebny model pod weathering - mam jeszcze dwie 262-ki, więc tu jak coś nie pójdzie, to na następnym już tego nie zrobię Na jednym z innych for ktoś mi podpowiedział, że fajną metodą jest wybranie sobie jakiegoś po mistrzowsku zrobionego modelu, który mnie „kręci” i zachwyca i po prostu próba odtworzenia tegoż u siebie. Wzorzec wybrałem - próba odtworzenia „oryginału” jednak nie wyszła najlepiej... Na razie próbowałem połapać się w tych wszystkich Streaking Effectach i olejach, stosując je na tymże ćwiczebnym modelu... PS. kolorystyka do bani, wiem, ale uparłem się, że zrobię go na lakierach Hataki (seria pomarańczowa) i takie niestety wyszły... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 Tutaj te kolory wyglądają ok i wyszła fajna 262. Uciekła Ci geometria podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Marca 2019 Autor Share Napisano 25 Marca 2019 Nosz... Ten sam namiot, to samo oświetlenie, ta sama maszynka fotograficzna... Może to końcowe „upiepszenie” olejami zgasiło te kolory? Ale cieszę się, że odbiór jest lepszy, niż „tam gdzie wiesz” ;) Dzięki. PS. koła - model był zmywany dwa razy, przy którymś tam połamały się ośki i właściwie te koła są przyklejone „na czuja”... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 Robisz zdjęcia na automacie? Może na białym ma aparat problem z ekspozycją i balansem bieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Marca 2019 Share Napisano 25 Marca 2019 No i wyszło bardzo fajnie .Nie wiem tylko co Cię podkusiło żeby pokrywę działek otwierać.Zepsuło to całkowicie tą drapieżną przepiękną sylwetkę "Szwalbe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Marca 2019 Autor Share Napisano 25 Marca 2019 52 minuty temu, mbrnnr napisał: Robisz zdjęcia na automacie? Może na białym ma aparat problem z ekspozycją i balansem bieli. Właśnie nie. Zawsże jadę na swoim Nikonie w trybie „A”... Faktycznie jedyne co zmieniałem to te tło w namiocie, może faktycznie to coś z balansem bieli, o krtórym piszesz... Poeksperymentuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 25 Marca 2019 Autor Share Napisano 25 Marca 2019 55 minut temu, Xmen napisał: No i wyszło bardzo fajnie .Nie wiem tylko co Cię podkusiło żeby pokrywę działek otwierać.Zepsuło to całkowicie tą drapieżną przepiękną sylwetkę "Szwalbe". Następną zrobię zamkniętą! Obiecuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2019 Coś mnie „napadło” w temacie „montażowym” - nowe hobby czy cuś? Robię sobie filmiki prezentacyjne z tymi modelami, które już robiłem: Me 262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grumpy Napisano 30 Sierpnia 2019 Share Napisano 30 Sierpnia 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2019 Pasuje jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 Podoba mi się, że linie podziału nie są przesadzone - co jest niestety częste u modelarzy robiących ten samolot. Widać to nawet na zdjęciach z epoki. Oglądałem oryginał w muzeum w Pradze i powierzchnia wydaje się niemal całkowicie gładka, a co dopiero w skali 1:48 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 31 Sierpnia 2019 Share Napisano 31 Sierpnia 2019 5 godzin temu, Dudzio napisał: Podoba mi się, że linie podziału nie są przesadzone - co jest niestety częste u modelarzy robiących ten samolot. Widać to nawet na zdjęciach z epoki. Oglądałem oryginał w muzeum w Pradze i powierzchnia wydaje się niemal całkowicie gładka, a co dopiero w skali 1:48 Bo w oryginale linie były szpachlowane i nie powinny być widoczne. Na samoloty muzealne nie ma co patrzeć, bo były wiele razy przemalowywane i faktura zawsze będzie inna niż samolotu z fabryki. Np. Jak-9P w Muzeum w Gdyni też nie ma widocznych nitów, bo ma z pół centymetra farby na sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi