Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Na poniższym filmie autor robi tzw. zalewajkę białym surfacerem. Z tego co widać po zaschnięciu daje on błyszczącą powierzchnię. Jest to jakoby SMP Surfacer White - czy ktoś wie co to za surfacer? Bo chyba nie Gunze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie wiem co znaczy smp ale jego filmy są dobre, często mam rozkminiam o co mu chodzi Edytowane 18 Kwietnia 2019 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbigi10000 Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 To chyba jakiś koreański specyfik http://www.rcl.co.kr/shop/shopdetail.html?branduid=23342 . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2019 To ciekawe jest, bo do tej pory zalewajki robiło się z reguły chyba głównie farbami lateksowymi, co jest dla mnie trochę kłopotliwe. A tutaj proszę: modelarski surfacer (jak mniemam) daje perfekcyjny efekt którego szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Teraz, zbigi10000 napisał: To chyba jakiś koreański specyfik http://www.rcl.co.kr/shop/shopdetail.html?branduid=23342 . No faktycznie, to może być to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Scale modeling paint, a to dobre. Koreańczycy zapewne skopiowali produkt gunze pod nazwą mr.base white 1000. Opis produktu nawet taką gradację podaje.Podobne efekty daje właśnie użycie mr.base white . Lub np. c316 również gunze. W tym pierwszym przypadku nie ma mowy o wysokim połysku bez polerki. Ale wnętrza kanałów dolotowych nie są zazwyczaj tak błyszczące. Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez Marcin K. Korekta treści posta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Może i tak, ale jednak w modelu równa, gładka i właśnie błyszcząca powierzchnia wnętrza takiego kanału robi dobre wrażenie. Powiadasz że C316 dobry na zalewajkę? Trzeba będzie spróbować, choć trochę wątpię, czy rozcieńczona farba nie rozpuści uprzednio przygotowanego podkładu, także Gunze. Ale i tak łap lajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Podkładu nie rozpuści bo... nie musisz go przy tej metodzie stosować. Wystarczy że wnętrze kanału przeszlifujesz (najwygodniej przed sklejeniem )papierem ściernym ,gąbką ścierną etc. 600-800 i dobrze odtłuścisz. Z rozcienczaniem też nie przesadzaj (ok 1:2 przy użyciu LT). Jak będziesz wylewał farbę z kanału to zrób to od strony wewnętrznej tzn. od strony "silnika" bo może tam zostać jej nieco grubsza warstwa której nie będzie widać po zamontowaniu elementu w kadłubie. Zalewajkę robiłem nawet olejnym Model Masterem (w F-16 Tamiyi), z tym że musiałem robić na dwa razy, bo z powodu długiego czasu schnięcia nieco spływała z łuków. Z tego powodu też musiałem po wylaniu farby dosyć długo poobracać pomalowanym elementem. Stąd wziął się też pomysł na c316, chodzi głównie o czas schnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2019 A jakby tak GX1? Ten to daje piękną powłokę błyszczącą. Próbowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 W temacie gunziaków jestem mało doświadczony Z serii GX mam tylko bezbarwny błyszczący który kupiłem w tym tygodniu i nie zdążyłem jeszcze wypróbować. Opis właściwości farb serii GX podaje że mają one lepszą przyczepność i krycie niż seria C ( jak dla mnie dobra i to bez podkładu). Jeśli tak faktycznie jest to zalewajka tą farbą o której piszesz powinna dać również dobry efekt. Jednak póki co mam wypróbowane do tej metody tak jak pisałem olejną Model Mastera i C316 bez podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2019 GXy dają twardą i bardzo błyszczącą powierzchnię i chyba faktycznie lepiej trzymają się podłoża niż C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 To mnie właśnie zainspirowało do zakupu lakieru gx-100. Zobaczę czy faktycznie jest tak dobry jak jego recenzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 21 Kwietnia 2019 Share Napisano 21 Kwietnia 2019 Albo Base White rozmieszać z GX100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi