sebastain Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 W czasie pomiędzy szlifowaniem a dopasowywaniem skrzydeł w Anie-2 będę montował na spokojnie tą oto maszynę. Spodobała mi się ta konstrukcja, chociaż na razie głównym moim tematem są myśliwce 2WŚ. Samolot jest ciekawym projektem. Samolot od początku powstawał jako samolot gaśniczy, nie jest przerabianym transportowcem, bombowcem czy innym helikopterem. Projekt powstał w latach 60-tych, napędzany dwoma silnikami P&W R-2800, znany jako Canadair CL-215. W latach 80-tych samolot poddano modyfikacjom, założono silniki turbośmigłowe, dodano powierzchnie stabilizujące na statecznikach i końcach skrzydeł. Tak przebudowany samolot nazwano CL-215T. Na początku lat 90-tych, po modernizacji awioniki i wyposażenia wszedł do produkcji jako CL-415. Jednym ze źródeł czy też inspiracji do projektu jest podobno Consolidated PBY Catalina. Model sprawia bardzo dobre wrażenie. Jest przeróbką Hellerowskiego modelu CL-215. W ramkach znajdują się bardzo uproszczone silniki gwiazdowe PW R-2800 z obudowami. Część ramek jest dorobiona. Na pierwszy rzut oka, spasowanie części jest całkiem dobre, nity na kadłubie prezentują się świetnie. Trochę gorzej nity wyglądają na dorabianych do wersji CL-415, czyli górnej powierzchni skrzydeł i końcówkach tychże. Dobre wrażenie robią też linie i kształty powierzchni sterowych, aż się proszą o odcięcie i przyklejenie w innej pozycji Z błędów jakie zauważyłem, to w kadłubie zostało dwoje drzwi zrzutu wody z CL-215 zamiast 4-ech mniejszych, typowych dla CL-415. Model planuję zrobić z pudełka, pokuszę się o dorobienie tablicy przyrządów i może wyposażenia wnętrza. Nie będę naklejał kalek na chodniki na skrzydłach i kadłubie, ile się da pomaluję z szablonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Aż mnie zmotywowałeś, żeby wyciągnąć z szafy swojego napoczętego Canadair'a od Hellera. Co do wnętrza - o ile nie zamierzasz otwierać drzwi kabiny, to daruj sobie - i tak nic nie będzie widać. To samo z tablicą przyrządów. Mój ma już przyklejoną owiewkę, więc wiem jak to będzie ostatecznie wyglądało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Ciekawy projekt, będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 A może w takim surowym malowaniu, przed dostarczeniem do Malezji? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Maja 2019 Autor Share Napisano 6 Maja 2019 Godzinę temu, Fixer napisał: A może w takim surowym malowaniu, przed dostarczeniem do Malezji? To by było wyzwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Bardzo lubie ten samolot!! Super, że go robisz!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi