subaroman Posted May 12, 2019 Share Posted May 12, 2019 (edited) Chcialem przedstawic Wam model Mercedesa Clk -Gtr z wyscigowej serii FIA GT, ktory wlasnie ukonczylem. Model ten byl na mojej liscie zyczen od bardzo dawno i ostatecznie mam go w kolekcji. Skala to klasycznie 1/24 a sam zestaw byl produkcji Tamiyi. Z racji wieku kitu kalki byly pozolkle i nie nadawaly sie do uzycia, ale udalo mi sie zakupic swiezy arkusz na Ebayu i Mercedesa zbudowalem. Kolor kasty to dedykowana farba Zero Paints, natomiast kalka karbonu pochodzi z Hobby Design. Zasadniczo model zbudowany jest z pudla a jedyne dodatki to wlasnie karbonowa kalka i zrobiona od podstaw antenka na dachu. Milego ogladania!! Edited May 12, 2019 by subaroman 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thombike Posted May 12, 2019 Share Posted May 12, 2019 (edited) Ilekroć oglądam Twoje modele nie opuszcza mnie myśl - jak i czym Ty je polerujesz, bo to jest po prostu jakaś inna liga wykończenia modelu. Czy mógłbyś mi napisac koeljnośc czynnosci i narzędzia jakich używasz do uzyskania takich powierzchni lakierowanych, jakie masz na swoich modelach? Model w skali ocen od 0 do 10jest po prostu poza skalą... Edited May 12, 2019 by Thombike Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 Mega super z kalkami to chyba się umordowaleś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woocasch Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 Piękny model, no a jakość kalek i powłoki lakierniczej powala na kolana. Czapki z głów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted May 13, 2019 Super Moderator Share Posted May 13, 2019 14 godzin temu, Thombike napisał: Czy mógłbyś mi napisac koeljnośc czynnosci i narzędzia jakich używasz do uzyskania takich powierzchni lakierowanych, jakie masz na swoich modelach? Tak, podepne sie pod pytanko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Kolejna twoja galeria po które myślę "muszę kupić ten model". Świetnie wyglądają tylne lampy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashato Posted May 17, 2019 Share Posted May 17, 2019 Bardzo ładnie wyszedł ten model A co do połysku - to do umordowania można powtarzać, że klaru 2k np Zero Diamonda można wylać tak i bez polerki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thombike Posted May 17, 2019 Share Posted May 17, 2019 10 godzin temu, kashato napisał: A co do połysku - to do umordowania można powtarzać, że klaru 2k np Zero Diamonda można wylać tak i bez polerki. Ale wiesz, ze uzyłeś tu kodu, który moze byc dla kogoś 9ne ukrywam, dla mnie) kompletnie niezrozumiały, poza nazwą marki lakieru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
subaroman Posted May 18, 2019 Author Share Posted May 18, 2019 Dzieki wszystkim za opinie. Przygotowanie kasty to glownie usuniecie nadlewek i poglebienie linii podzialu. Pozniej klade bialy podklad pod bazowy kolor (czasem pod ciemne kolory daje szary). Jako podkladu uzywam sprajow Tamiyi lub samochodowych, zazwyczaj podkladu nie szlifuje. Do malowania kasty uzywam wszelakiego rodzaju farb, co mam pod reka i zeby barwa pasowala (spraje samochodowe, Tamiya, Revell, Humbrol i co tylko sie da). Pozniej nakladam kalkomanie i klade jedna warstwe klara (przed kalkami i klarem nie szlifuje kasty). Po wyschnieciu bezbarwnego , jezeli jest potrzeba, to przecieram calosc pasta polerska Finish z Tamiyii i woskuje. Papieru sciernego uzywam tylko do usuwania paprochow spod bezbarwnego. Uzywam klara Duxone mieszanego w proporcjach 2:1. Narzedzi uzywam najprostszych i najtanszych. Aerografy to sa jakies tanie chinskie podrobki, jezeli podaja farbe, to sa dobre. Jedynie do bezbarwnego mam drozszy pistolet, jednak lepiej malowalo mi sie najprostszym plastikowym Baggerem czy Revellem niz tym wypasem za kupe kasy, wyrzucony pieniadz.... To tak po krotce, buduje modele bez zbednych komplikacji w przygotowaniu i w najprostszy mozliwy sposob. Pozdrawiam!! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thombike Posted May 18, 2019 Share Posted May 18, 2019 Dzięki za odpowiedź ale mi bardziej chodziło o to jak/czym robisz ostateczne polerowanie. Mi średnio jak dotąd to wychodzi, w najlepszym przypadku tylko udaje sie osiagnąć połysk, ale nie powierzchnie ultragładką. I nie wiem, czy to ja coś robie źle, czy moze czegos nie robię lub po prostu nie mam możliwośc na ta chwilę np. wykonania polerowania mechanicznie, zap omocą narzędzia typu Proxxon itp.? Jeżeli robisz to ręcznie to chciałbym wiedziec jak, po jakim czasie i w sumie...jakim cudem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
subaroman Posted May 19, 2019 Author Share Posted May 19, 2019 W sumie moj klar nie wymaga zbytniego polerowania (jedynie paprochy). Powierzchnie dopieszczam recznie za pomocy kawalka szmatki lub irchy i pasty polerskiej Finish z Tamki. Jezeli potrzeba cos wiecej spolerowac, to biore paste Course i przecieram szmatka a potem poprawiam Finishem (kazda pasta ma osobne scierke). Na calosc wosk i gotowe. Wszystkie modele sa wypolerowane recznie, nie posiadam sprzetu do polerki. Pozdrawiam!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashato Posted May 20, 2019 Share Posted May 20, 2019 W dniu 17.05.2019 o 19:24, Thombike napisał: Ale wiesz, ze uzyłeś tu kodu, który moze byc dla kogoś 9ne ukrywam, dla mnie) kompletnie niezrozumiały, poza nazwą marki lakieru. To 'przetłumaczę' - miałem na myśli to, że na ogół jak ktoś ma pięknie położony klar to w wątku pojawia się multum pytań czym poleruje itp. Chciałem tylko powiedzieć, że korzystając z klaru 2K (dwuskładnikowego błyszczącego lakieru bezbarwnego ) można przy odrobinie szczęścia uzyskać powłokę niewymagającą polerowania. Tyle ode mnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
syk666 Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 Chciałbym kiedyś tak sklejać modele;] Piękny jest ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thombike Posted May 25, 2019 Share Posted May 25, 2019 9 godzin temu, syk666 napisał: Chciałbym kiedyś tak sklejać modele;] Piękny jest ;] Wiesz, to jest jak w tym dowcipie o żydzie co chciał w totka wygrac, tylko nigdy kuponu nie wysłał. jak nie zaczniesz, to nigdy sie to nie uda... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
syk666 Posted May 28, 2019 Share Posted May 28, 2019 Hehe,wiem, coś tam robię, ale taki poziom, to jeszcze przede mną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
subaroman Posted May 28, 2019 Author Share Posted May 28, 2019 W dniu 25.05.2019 o 09:44, syk666 napisał: Chciałbym kiedyś tak sklejać modele;] Piękny jest ;] Trening czyni mistrza, jak to mawiaja Dzieki za slowa uznania!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts