truckman Napisano 13 Marca 2008 Share Napisano 13 Marca 2008 Witam mojim wyjściowym modelem jest ten zestaw italeri: Z góry zakładam że model będzie dużo się różnił od seryjnego Pierwszą rzeczą za jaką się wziołem do roboty były koła. Super single z przodu i bliźniaki z tyłu, z tym że ze skróconą piastą (bardziej realne). Co do koloru to kołpak pomalowany raz, poprawka będzie czarnym błyszczącym Drugą rzeczą za jaką się wziołem była rama, jak się potem okazało po częściowym pomalowaniu ją na pomarańczowo zmieniłą mi się koncepcja i została cześciowo oszlifowana i dorobiłem układ pneumatyczny (szczerze mówiąc to kierowałęm się tylko schematycznym rysunkiem i jest zrobiony tylko jeden obieg ale już jakiś efekt jest ) Po ramie zabrałem się za silnik do silnika dodatkowo są dorobione przewody od kompresora na dwa obiegi (słabo widoczne na zdjęciu) Kolejną rzeczą za którą się wziołem to kabina, robię ją można powiedzieć tak bardziej full wypas tzn do celowo ma być w środku imitacja skóry na ściankach i otwierane drzwi. Nad zawiasami kombinowałem ponad 2 tygodnie, godziny spędzone na internecie w poszukiwaniu metody jak zrobić zawiasy nic nie dały. Zrobiłem zawiasy własnego pomysłu. Zawias ma kształt podwójnej litery H. Rozklepany drut miedziany (x2) i wygięty w kształt litery U zostł przylutowany do ok 2 cm kawałka drutu miedzianego (ta cześć wchodzi do słupka na stałe) Z drugiej strony nasze U zostało przylutowane do cieniutkiego druta (ja wykorzystałem nużki od diód led gdyż są bardzo cienkie i sztywne) Ten Cieniutki drucik został zalany klejem w wcześniej wyżłobionej rynience. Po lekim zaschnięciu delikatnie ruszałęm zawiasem przez co cieńsza część zawiasu po zaschnięciu kleju jest ruchoma. Efekt po sklejeniu tego z przednią ścianą A oto druga część kabiny po sklejeniu i przemalowaniu podkładem i zrobieniu takeigo małego urozmaicenia otóż zrobiłęm otwarty szyberdach Wycięty kontur z 3 stron i na gorąco wygięty (uchylony) (widać go na ostatnim zdjęciu): Przepraszam za jakość zdjęć obiecuję że następne zdjęcia będą lepszej jakości, poprostu chciałęm tylko w końcu ruszyć z relacją budowy Myślę że teraz pójdzie bardziej na bierząco. Zaznaczam ten model jest EKSPERYMENTEM do tej pory sklejałem "standardy" jaki będzie efekt to zobaczymy gdyż co chwile przychodzą mi nowe pomysły do głowy ... także zapraszam do komentowania i doradzania. PS>Mile widziane pozytywne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Actros Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Fajny model jestem ciekawy jak wyjdzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Ciekawy pomysł z zawiasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 No widze ze dokładnie bedzie , przykładasz sie do roboty , bedzie ciekawy kolejny model , POWODZENIA , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maniakscań Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 (edytowane) Fajna Scania!!!! Jestem ciekawy jak wyjdzie !! Edytowane 17 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 14 Marca 2008 Share Napisano 14 Marca 2008 Ciekawy pomysł z zawiasami Masz racje, Mam pytanie do autora tematu, czy mogę sam wykorzystać ten sposób na zrobienie zawiasów?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 14 Marca 2008 Autor Share Napisano 14 Marca 2008 Truckerek93 do tej samej scani chcesz to wykorzystać?? Przecież poto to jest myślę że jak zrobisz je to podzielisz się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 truckman Nie do scanii tylko Mana F2000 , Wyciąłem drzwi i zastanawiam się nad zawiasami, a masz pomysł na skórę?? Ktoś na forum pokazywał chyba Small Track ale jak on to robił?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 Wiem żę jedną skórę robi się przez małożenie foli aluminiowej, a drugą co ja też teraz właśnie testuję to z poxiliny taką na tylne siedzenia. A co do drzwi to zauważyłem twój podpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwir3k Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 smal wyklejał ścianę poxiliną, a poźniej główką szpilki takie ,,dziurki" robił ;) Edit: Sory nie zauważyłem końcówki postu poprzednika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmajer Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Wiem żę jedną skórę robi się przez małożenie foli aluminiowej, a drugą co ja też teraz właśnie testuję to z poxiliny taką na tylne siedzenia. A możesz proszę przybliżyć te techniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Wiem żę jedną skórę robi się przez małożenie foli aluminiowej, a drugą co ja też teraz właśnie testuję to z poxiliny taką na tylne siedzenia. A możesz proszę przybliżyć te techniki ? Jak sie robi obcia foteli możesz zobczyć na stronie Bartka Urbańskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 16 Marca 2008 Autor Share Napisano 16 Marca 2008 (edytowane) Dokładnie z tym obiciem skóry to chcę zaczerpnąć z tej w/w strony Edytowane 18 Marca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eKrystian Napisano 16 Marca 2008 Share Napisano 16 Marca 2008 Projekt bardzo ciekawy zobaczymy jak Ci wyjdzie.Życzę powodzenia ! Pozdrawiam,eKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naman Napisano 18 Marca 2008 Share Napisano 18 Marca 2008 jak narazie to wszystko ok. ale na turbince zauwazylem niewyszlifowane laczenie. ciekawy pomysl z tymi zawiasami. masz juz koncepcje na malowanie budy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam-m- Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Wydaje mi się ,że skrzynka akumulatorowa jest na odwrót przyklejona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 6 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Co do skrzynki to wyszło tak na zdjęciu ale na 100% jest dobrze, poprostu nie ma pokrywy na niej i tak to wygląda. A tu dalsza część eksperymentu tzn. tylnia ściana robiona na wzór skóry i próbóje coś wyrzeżbić z techniki jak na skórę na siedzenia. Prace nadal trwają zobaczę jak to wyjdzie jak pomaluje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Prace nadal trwają zobaczę jak to wyjdzie jak pomaluje?? Też jestem ciekaw efektu końcowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam-m- Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 kolego mógł byś zrobić zdjęcie tej skrzynki, bo ja mam problem z przyklejeniem skrzynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 10 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2008 kolego mógł byś zrobić zdjęcie tej skrzynki, bo ja mam problem z przyklejeniem skrzynki Też miałem problem z tym, osobiście wzorowałem się na innym modelu (niestety nie w realu). W realu zbiorniki dolne napewno są w odpowiednim miejscu, do tego ostatniego wielkiego?? No cóż na 100% nie jestem pewien, ale nie ma go gdzie indziej wcisnąć. Wrzucam zdjecie już wstepnie pomalowanej ramy. Zabrałem się za podłogę w kabinie. Efekt jest teki (wstępnie przymierzona deska i fotele): Fotele muszą być jeszcze raz malowane, na koniec lakier by się to błyszczało, gdyż nie ma koloru takiego błyszczącego :( I tu dalsze eksperymenty nad kabiną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Y@ro Napisano 10 Kwietnia 2008 Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Kolego fajnie Ci wyszła wykładzina na podłodze ,a co do ramy wydaje mi sie że za grubą warstwę farby dałeś tak jak by elementy się zlewały ale może sie mylę powodzenia w dalszych pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 10 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2008 hmm... moim zdaniem to złudzenie poprostu pomalowałem to matem świadomie teraz tam przewody itp będą malowane na inne odcienie, to po to by silnik i inne elementy były lepiej widoczne. ---------------------------------------------------------------------- Mam dylemat. Mam opcje dwóch malowań: I opcja: II opcja: Z tym ze ja chciał bym zrobić z z owiewkami i oknem jak 142. Czakam na rady i propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carolus Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Nie jestem ekspertem od "cywili" a zwłaszcza ciężarówek, ale opcja 2 podoba mi się bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITALERITRUCK Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Nie jestem ekspertem od "cywili" a zwłaszcza ciężarówek, ale opcja 2 podoba mi się bardziej. Mi też bardziej podoba się opcja 2 ale wybór należy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Zdecydowanie 2 opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi