Jump to content

Jak pozbyć się farbki z figurek?

Recommended Posts

Witam piszę bo mam problem z odczyszczeniem moich figurek z dragona pomalowane zostały farbkami modelaka (polskie olejne)

Czy ktoś wie jak się jej pozbyć?(tej farbki)

Czekam na porady!

Myślałem raczej o benzynie lakowej ona chyba nie jest żrąca ale nie mam jej w domu więc nie próbowałem.

kret daje rade .

Nic nie nadżarł ten kret?

Edited by Guest

Roztwor Kreta lub plyn hamulcowy DOT-3. Uwaga, oba zrace. Ewentualnie zmywacz do farb akrylowych firmy WAMOD.

Ja się podłączę, bo długo mnie nie było i przyznam się szczerze, nie mam teraz chwilki, żeby przeszukać..

Spray Motipa z kasty też zmyje produkt WAMOD-u??

Bo pomalowałem, i musiałem pojechać gdzieś, wracam patrzę, a farba pomarszczona :|

ja używam DOT-3 - zostawić na dzień zanurzonego i później pod ciepłą wodą zmyć farbę szczoteczką do zębów

uwaga tylko dla zbieraczy figurek - nie wiem z czego macie robione podstawki ale jeśli są plastikowe i czarne to są one z materiału który jest zmiękczany przez DOTa i później łatwo się łamią (są to m.in. podstawki do gier figurkowych np Warhammer)

• 3 months later...
  • 2 months later...
tylko musimy pamiętać o rękawicach to niestety konieczne.
nie zawsze Nie wiem od czego to jest zależne, ale ja mam wysuszoną skórę na dłoniach, pozadzieran skórki w okolicy paznokci i nie zawsze mnie parzy. Dłonie nie wyglądają strasznie, ale na środkowych paliczkach powypalało mi już niektóre cebulki i włosy poszłu się kochać

Masz jednak w 100% rację, rękawice to podstawa tak samo jak ostrożność gdzie sie pcha łapy i gdzie stawia szklankę z napojem

• 2 weeks later...

Zacząłem ponownie sklejać, po 24 latach przerwy i jak mogę coś poradzić, to do olejnych humbroli jest najlepsza soda kaustyczna (mała łyżeczka na szklankę wody, ale uwaga, woda się nagrzewa i trzeba uważać), nie działa na akryle modelmastera. Ogólnie z farbami akrylowymi jest problem, można szybko coś zdjąć, ale jak jest jeszcze mokra, jak akryl zaschnie, to praktycznie mogiła.

Ogólnie z farbami akrylowymi jest problem, można szybko coś zdjąć, ale jak jest jeszcze mokra, jak akryl zaschnie, to praktycznie mogiła.

A gdzieżby tam! Cleanlux i zmywacz wamodu żrą akryle aż huczy! Parodniowa kąpiel w cleanluxie i mamy czyściutki model (z każdej właściwie farby - ew. trochę poszczotkować). Zmywacz wamodu działa jeszcze szybciej - działamy namoczonym patyczkami i chusteczkami i w chwilę mamy czysty modelik!