mig Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Starfighter zaczyna nabierać kształtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 35 minut temu, mig napisał: Starfighter zaczyna nabierać kształtów. Powoli i do przodu. Mam nadzieję, że podczas nadchodzącego urlopu uda mi się doprowadzić tą 104 do końca. A teraz wracamy do relacji. Tym razem owiewka, oryginalna niestety ale pękła ma rogach oraz miała ścianki o rożnej grubości przez co zniekształcały obraz kokpitu. Postanowiłem wytłoczyć swojà w oparciu o zestawową. W tym celu wykorzystałem tworzywo VIVAK dzięki któremu wytłoczona owiewka jest elastyczna i dość sztywna zarazem. Wystarczyło ją tylko dociąć, doszlifować i i przykleić (kleiłem klejem mig) oraz zaszpachlować powstałe szparki (użyłem szpachli akrylowych Wamod i Vallejo). Aktualnie owiewka czeka na maskowanie przed nałożeniem podkładu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Lipca 2019 Autor Share Napisano 6 Lipca 2019 Na tych zdjęciach prezentuję kopytko i owiewkę, na podstawie których wytłoczyłem owiewkę. upload image Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 6 Lipca 2019 Share Napisano 6 Lipca 2019 Możesz opisać krok po kroku proces tłoczenia takiej owiewki. Najpierw zalewasz oryginalną owiewkę silikonem i odlewasz kopytko z żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 13 minut temu, Jery napisał: Możesz opisać krok po kroku proces tłoczenia takiej owiewki. Najpierw zalewasz oryginalną owiewkę silikonem i odlewasz kopytko z żywicy? Sposób wykonywania owiewki był już poruszany na Modelworku ale napiszę tyle, że oryginalną owiewkę wypełniam plasteliną techniczną i kształtuję z niej postumencik by łatwiej było wyjąć z wytłoczki żywiczne kopytko, następnie przyklejam tak przygotowaną owiewkę do płytki plastikowej i z przyciętych pasków buduję wokół kopytka pudełeczko. Następnie zalewam to silikonem Kupionym na stronie Modelarnia 24. Rozbieram pudełeczko i wyjmuję formę a z niej wzorcową owiewkę, która po usunięciu plasteliny technicznej oraz umyciu wodą z mydłem nadal nadaje się do użycia w modelu. Następnie smaruję formę rozdzielaczem i zalewam formę żywicą FC-52 i zostawiam do związania. Po wyjściu z foremki kopytka papierami ściernymi szlifuję je by było gładkie i nieco mniejsze o grubość tworzywa oraz uwydatniam ramy oszklenia. Tak przygotowane kopytko kładę na pudełku do tłoczenia (wykonanym z twardej tektury z nawierconymi od góry otworkami oraz jednym dużym na rurę odkurzacza), wkładam rurę odkurzacza w otwór w pudełku i zaczynam podgrzewać tworzywo trzymane w ramce. Do podgrzewania używam opalarki pracującej ma pierwszym biegu. Podgrzewanie trwa aż tworzywo stanie się elastyczne i zacznie falować. Podgrzewam z obu stron aby było podgrzane równomierne i jednym ruchem nakładam na kopytko i włączam odkurzacz, który wytwarza próżnię i zasysa tworzywo idealnie naciągające się na kopytko. Odkurzacz zasysając powietrze wytwarza próżnię i kształtuje w ten sposób nagrzane tworzywo. Sam proces tłoczenia trwa dosłownie moment i po nabraniu praktyki samodzielne wykonywanie owiewek do modeli staje się przyjemnością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 7 Lipca 2019 Share Napisano 7 Lipca 2019 Wielkie dzięki za opis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Lipca 2019 Autor Share Napisano 7 Lipca 2019 (edytowane) 15 minut temu, Jery napisał: Wielkie dzięki za opis Nie ma sprawy. Tu jest link do video jak w praktyce wygląda sam proces tłoczenia stosowany również przeze mnie. Sam się wzorowałem na poradach z tego filmu. Edytowane 7 Lipca 2019 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi