Trojan Napisano 8 Października 2019 Autor Share Napisano 8 Października 2019 Lakier na karoserii skończony. Tu wyszlifowany przed polerką. Papier 4000 i 6000 do pełnego zmatowienia. Likwidacja drobnych nierówności i kilku paproszków. A tu już po wykończeniu. Pasty polerskie Tamiya Fine i Finish. Dodatkowo jakiś specyfiki od znajomego od detailingu samochodów ale chyba nie widzę różnicy od past Tamiyi. Na sam koniec wosk, również Tamiya. Spróbowałem trochę pomóc sobie Dremelem z końcówkami filcowymi i polerskimi. W przypadku bezbarwnego Zero sprawdza się świetnie. Tylko trzeba bardzo uważać na krawędzie. Najlepiej sprawdza się na płaskich i obłych powierzchniach. Resztę wypolerowałem ręcznie. Z efektu jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 Efekt jest na wielkie wooow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 I to jest urok lakieru 2K od Zero, że wygląda bajecznie i nie trzeba się tak napracować. Przy GX 100 pewnie musiałbym spędzić 10 razy dłużej, żeby uzyskać taki efekt. Póki co szukam futra polerskiego do dremela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 9 Października 2019 Share Napisano 9 Października 2019 A gabeczki jakieś masz do dremela? Tzn ja dremela nie mam tylko multiszlifierke, ale używam do niej małego trzpienia z rzepem bodajże fi 15 a do tego gabeczki do detailingu. Chciałbym coś odrazu na trzpieniu do polerowania, możesz coś polecić? Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 10 Października 2019 Autor Share Napisano 10 Października 2019 (edytowane) 20 godzin temu, Browarek90 napisał: A gabeczki jakieś masz do dremela? Tzn ja dremela nie mam tylko multiszlifierke, ale używam do niej małego trzpienia z rzepem bodajże fi 15 a do tego gabeczki do detailingu. Chciałbym coś odrazu na trzpieniu do polerowania, możesz coś polecić? Do wstępnego polerowania używam filcu z zestawu. Jest w miarę miękki. Ale jak pasta wyschnie to trzeba tę warstwę zetrzeć do świeżego filcu. Następnie końcówka z gąbką. Kupiłem w Rossmanie taką mięciutką gąbeczkę do demakijażu (czy czegoś takiego co to tam sobie kobiety robią by przywrócić się do stanu fabrycznego), pociąłem ją na krążki i zamontowałem na trzpieniu do wkręcania tarcz szlifierskich. Wadą jest, że przy wyższych obrotach potrafi się rozpaść ale ja i tak szlifuję na najniższych obrotach. A na sam koniec jakieś takie futerko do polerowania. Gotowe końcówki do Dremela można też kupić osobno. Są różnej szerokości filce, twarde i miękkie oraz futerka. Gąbek nie spotkałem. Edit. Coś takiego na szybko znalazłem i chyba sam sobie zakupię: Gąbeczki Edytowane 10 Października 2019 przez Trojan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 13 Października 2019 Autor Share Napisano 13 Października 2019 Praca dobiega końca. Zostały jakieś drobnice. Pokrywa silnika nie pasowała do karoserii. Oryginalne połączenie Tamiyi zastąpiłem magnesem neodymowym. Wyciąłem łączenia i wszystko jest na styk. Magnes ma 5mm średnicy. Trzyma jak wściekły. I to chyba koniec warsztatu. Niebawem fajna sesja foto ale jeszcze poczekam na Porsche. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 Wygląda obłędnie. Jak tak na niego patrzę to przypominają mi się czasy dzieciństwa i wieczory spędzone przy NFS :). Jedyne co się rzuca w oczy to różnica odcienia między karoserią a pokrywą silnika ale zakładam że to wina światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 13 Października 2019 Autor Share Napisano 13 Października 2019 42 minuty temu, Monster3 napisał: Wygląda obłędnie. Jak tak na niego patrzę to przypominają mi się czasy dzieciństwa i wieczory spędzone przy NFS :). Jedyne co się rzuca w oczy to różnica odcienia między karoserią a pokrywą silnika ale zakładam że to wina światła. Dokładnie. Nie wiem czemu to tak wyszło na fotkach. Lakierowałem wszystko razem i na żywo nie ma takich anomalii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portalus Napisano 18 Października 2019 Share Napisano 18 Października 2019 Lakierowanej razem złożone czy w jednej sesji? Mój patent na tak pociętą kastę to najpierw pomalowanie każdego elementu osobno i w drugiej sesji złożenie w całość i delikatne wycieniowane łączeń. Wystarczy delikatna różnica w ułożeniu pigmentu metalicznego i to od razu widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 20 Października 2019 Autor Share Napisano 20 Października 2019 W dniu 18.10.2019 o 19:55, portalus napisał: Lakierowanej razem złożone czy w jednej sesji? Lakierowane w jednej sesji. Całość złożona razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 27 Października 2019 Autor Share Napisano 27 Października 2019 Oba modele skończone. Sesja foto zrobiona. To będzie pracowita niedziela. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi