Maciek92 Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2008 No to tak -panzerek juz ostatecznie pomalowany, -skleiłem gąski, -zrobiłem nową antenę z drutu miedzianego (do pomalowania) -pomalowałem i przykleiłem właz (przetarcia na poduszkach) -dokleiłem line (do pomalowania) Na fotce poniżej lepiej oddany jest kolor pancerza Teraz nasuwa się pytanie: czy przykleić gąski na stałe zasidoluxować na modelu i potem ubrudzić, czy zrobić to osobno (osobno panzer i gąski) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 No powoli zaczyna wymiatać ! Teraz nasuwa się pytanie: czy przykleić gąski na stałe zasidoluxować na modelu i potem ubrudzić, czy zrobić to osobno (osobno panzer i gąski) Question Question Question Technikę wybierz sam, przecież tylko Ty wiesz ile/na ile potrafisz i co Ci bardziej gładko pójdzie. Nie widać już nalotu, na zasobniku widać że zdejmowałeś , myślę że to pójdzie in plus dla modelu. Widać obtarcia, jeśli nie są głębokie to świetnie ,samoczynnie powstał Ci ślad eksploatacyjny ! Walcz, walcz bo ja zacieram ręce ! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 No i spadłem na drugą strone Przy Panzerku pomalowałem narzędzia i urdzewiłem wydech, czeka mnie jeszcze troche poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Nadal bazowo ale w miare dokładnie... mocno go "zwaszuj" i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 14 Maja 2008 Autor Share Napisano 14 Maja 2008 Wasz będzie, będzie ale jeszcze troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Wasz będzie, będzie ale jeszcze troche Cool Doczekać się nie mogę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 14 Maja 2008 Share Napisano 14 Maja 2008 Troszkę za brązowe gąski... Ale czekam na koniec prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 15 Maja 2008 Autor Share Napisano 15 Maja 2008 No to nałożyłem ten magiczny Sidolux Nie wiem czy nie za dużo, ale zawsze można coś wykombinować. Teraz pozostały kalki, wash, obicie i lekki kurzyk Mam też pytanko czy po nałożeniu kalek model trzeba jeszcze raz zasidoluxować i jak grubą warstwą, czy można już brudzić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 To tak: -nałożyłem kalki, jednak nie z Rosji, lecz z Niemiec -polakierowałem ponownie Sido -potem lekko matowym Pactry -i popróbowałem washa na wieży i przedniej płycie pancerza Prosze oceńcie jak mi to wychodzi i jak można by to ulepszyć. I jeszcze jedno czy po wszystkich zabiegach tzn. wash, obicia pigmenty i kurz model stanie się w miare matowy czy trzeba będzie go jeszcze matem przejechac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Maćku, model się strasznie błyszczy w świetle żarowym i pewnie w rzeczywistości wygląda to inaczej. O washu nie można nic powiedzieć, światło odbija się od zakamarków, gdzie powinno go być najwięcej, na fotkach tego nie widać. Zdaje sie być za jasny. Widać jakieś żółte i pomarańczowe grudki na zasobniku tylnym wieży, co to jest? Teraz syfek na podwoziu/kołach. Patrz na koło napędowe, za tarczą z zębami, w środku koła jest czysćiutko, to samo tyczy się wózków oraz odbojach/amortyzatorach, całe te zakamarki są czyste, a najwięcej syfku dałeś na powierzchnie płaskie. Syfek w stylu -pigmenty/kurz ja daję już po polakierowaniu modelu. Nieraz chcesz uzyskać efekt lekkich grudek(takich jakich znikoma ilość masz na zasobniku) a lakier to wypłaszcza przysychając. Spróbuj w linie podziału blach itp, cieniuteńkim pędzelkiem wpuścić jeszcze trochę płukanki, nieco ciemniejszej,ale tak,żeby nie rozlazła Ci się po całym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Wielkie dzięki za wyjaśnienie A czy coś by się stało, gdybym model z już nałożonym washem pomalował lakierem matowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 A czy coś by się stało, gdybym model z już nałożonym washem pomalował lakierem matowym?? Miałbyś błyszcząco matowy czołg...w smugi. Zawsze po washu się lakieruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 Jeszcze raz dzięki Jestem jeszcze zielony w te klocki Edit: Dodaje 2 fotki washa (mam nadzieję, że są lepsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Miałbyś błyszcząco matowy czołg...w smugi.Zawsze po washu się lakieruje Więc jak przed czy po? Jeszcze raz dzięki Jestem jeszcze zielony w te klocki Embarassed Możesz być zielony a nawet kolorowy i tak idzie ci lepiej niż mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Więc jak przed czy po? Dajesz na sido/lakier błyszczący , żeby się rozpłynął, później go lakierujesz. Polecam: viewtopic.php?t=5740 Tam są wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=5740Tam są wszystkie odpowiedzi No raczej nie tu Trochę o lakierach można tu poczytać: viewtopic.php?t=5934 W każdym razie, sido przed tak jak pisze Rafał, a potem po washu mat lub satyna. Szczególnie polecam akrylowe lakiery, gdyż wtedy, nawet jak nakładamy pędzlem nic nam nie popłynie i nie rozpuści washa. Satyna Vallejo Model Color z aerka jest piękna, a mat z Pactry. Oba świetnie pod aero. I po tym model będzie całkiem inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 dokładnie, wklejałem tamten link dla kogoś i nie skopiowałem ten co potrzeba...;p Wiadomo ocb-Reggy podsunął pod nosa gotowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 A i tak w temacie. Zobacz - ten wash był z brązu Van Dyke'a czy umbra ziemna, prawda? (w każdym razie brąz). Tak ostatnimi czasy zauważyłem, że ciemnobrązowe washe dobrze spisują się na zielonych i żółtych kamuflażach. Do szarych w panzergrau polecałbym przesunięcie koloru jeszcze bardziej w czerń, czyli dodanie czerni kostnej do brązu Van Dyke'a albo wręcz czystą czerń. U Ciebie wyszło dość jasno, przez co wygląda to bardziej jako brud, niż jako cieniowanie. Oczywiście wyszło fajnie i model dużo po tym zyskał, ale mógłbyś spróbować jeszcze pobawić się trochę czernią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 28 Maja 2008 Share Napisano 28 Maja 2008 Maćku, jak tam postęp prac, coś cisza...hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi